Τριχόπτωση: Πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικό να χάνετε στο ντους; Ειδικός απαντά

μαλλιά στο ντους

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ανησυχούν για την τριχόπτωση που παρουσιάζει και αναρωτιούνται πόσα μαλλιά είναι υπερβολικό να χάνουν στο ντους. Σε ποια περίπτωση είναι φυσιολογικό αυτό και πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι όλοι χάνουμε μαλλιά κατά τη διάρκεια του λουσίματος και όλους μας τρομοκρατεί η ιδέα της τριχόπτωσης. Ευτυχώς, υπάρχουν καλά νέα: Είναι απίθανο να χάνετε όσα νομίζετε ότι χάνετε και θεωρείται φυσιολογικό για μια γυναίκα να χάνει έως και 100 τρίχες κάθε μέρα, σύμφωνα με την Julia Schwartz, δερματολόγος και σύμβουλος δερματολογίας.

Υπάρχουν όμως ορισμένες καταστάσεις –όπως η γυροειδής αλωπεκία, η θεραπεία του καρκίνου ή η έλλειψη ορισμένων βιταμινών– που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών από την αναμενόμενη. Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν η τριχόπτωση σας είναι τυπική ή είναι καιρός να ζητήσετε τη συμβουλή ενός δερματολόγου και πώς να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε τα μαλλιά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια είναι η φυσιολογική τριχόπτωση και ποια όχι

Η απώλεια λίγων μαλλιών δεν είναι μόνο φυσιολογική, είναι αναμενόμενη. Αυτό συμβαίνει επειδή, για να αποκτήσει το σώμα νέες τρίχες, πρέπει να ρίξει τις παλιές. Η τριχόπτωση είναι επίσης ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Σχεδόν όλοι βιώνουν κάποιο είδος τριχόπτωσης καθώς μεγαλώνουν -η ανάπτυξη των μαλλιών επιβραδύνεται και ορισμένα τριχοθυλάκια σταματούν να παράγουν νέες τρίχες.

Αυτό ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία (πιο γνωστή ως φαλάκρα ανδρικού και γυναικείου τύπου). Για τους άνδρες, αυτή η τριχόπτωση είναι συχνά στους κροτάφους ή στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ για τις γυναίκες τα μαλλιά γίνονται λιγότερο πυκνά, κάνοντας το κρανίο πιο ορατό.

Αυτή η τριχόπτωση συμβαίνει με διαφορετικό ρυθμό για τον καθένα, οπότε αυτό που είναι «φυσιολογικό» ή όχι καταλήγει σε αυτό που είναι τυπικό για εσάς. Αν φαίνεται ότι χάνετε πολλά μαλλιά αλλά δεν βλέπετε περισσότερο από το τριχωτό της κεφαλής σας, μάλλον παρακολουθείτε τον κύκλο της κανονικής ανάπτυξης και πτώσης των μαλλιών σας.

Όσον αφορά την τριχόπτωση που μπορεί να σηματοδοτεί ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, η Δρ. Schwartz είπε ότι τα ακόλουθα σημάδια θα σας υποδείξουν ότι είναι ώρα να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο ή άλλο γιατρό:

  • Σημεία φαλάκρας που εμφανίζονται ή επεκτείνονται γρήγορα
  • Διεύρυνση του τμήματος φαλάκρας
  • Πιο λεπτή αλογοουρά
  • Συστάδες μαλλιών που πέφτουν αμέσως

Χάνετε πράγματι περισσότερα μαλλιά στο ντους;

Αν η ποσότητα των μαλλιών που χάνετε στο ντους σας αναγκάζει να ξανασκεφτείτε το πρόγραμμα λουσίματος, οι συνήθειές σας στο ντους πιθανότατα δεν επηρεάζουν τόσο την απώλεια μαλλιών σας.

«Το λούσιμο των μαλλιών σας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας πέφτουν, καθώς μετακινώντας τα χέρια μέσα στα μαλλιά σας μπορεί να κάνει ορισμένες τρίχες που έχουν ήδη πέσει από το τριχωτό της κεφαλής σας να φύγουν. Αλλά οι άνθρωποι γενικά δεν χάνουν περισσότερα μαλλιά στο ντους», είπε η Δρ. Schwartz.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συμπεριφέρεστε σωστά ή να «κακομεταχειρίζεστε» τα μαλλιά σας κατά το λούσιμο. «Το χτένισμα ή το βούρτσισμα των βρεγμένων μαλλιών μετά το ντους μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα απώλειας περισσότερων μαλλιών από το κανονικό», εξηγεί η Δρ. Schwartz.

Περιποιηθείτε τα μαλλιά σας απαλά, εάν θέλετε να αποφύγετε την τριχόπτωση όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι δεν τρίβετε το τριχωτό της κεφαλής σας, δεν τρίβετε μια χτένα στα μαλλιά με κόμπους και δεν στεγνώνετε έντονα τα μαλλιά σας με μια πετσέτα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top