Μακροζωία: Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε νέοι

άσκηση τάι τσι

Όταν πρόκειται για τη γνωστική υγεία, είναι αυτονόητη η σημασία της σύνδεσης νου-σώματος. Μάλιστα, γιατροί και ερευνητές τονίζουν ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη μνήμη σας και να προωθήσετε την υγεία του εγκεφάλου.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη άσκηση που ενισχύει την απόδοση του εγκεφάλου σας, ακόμη και αφού αρχίσετε να εμφανίζετε σημάδια γνωστικής γήρανσης.

Το τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης σας

Μια μελέτη του Οκτωβρίου 2023 που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine διαπίστωσε ότι το τάι τσι είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για την αντιστροφή των επιπτώσεων της γνωστικής γήρανσης. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε δεδομένα από 300 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 75 ετών, τα οποία είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση ή ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για τη μνήμη τους.

Τα άτομα της μελέτης έκαναν ένα τεστ 10 λεπτών για να αξιολογήσουν τη γνωστική τους υγεία πριν και μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών με αυτή την προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, αύξησαν τις βαθμολογίες τους στο τεστ κατά 1,5 πόντους -χοντρικά, το ισοδύναμο της μείωσης της ηλικίας του εγκεφάλου κατά τρία χρόνια.

Το τάι τσι κουάν είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε

Ακόμη και μια απλοποιημένη μορφή του είδους γυμναστικής, γνωστή ως τάι τσι κουάν, βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματική στην προαγωγή της γνωστικής υγείας, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Μια ιδιαίτερα προσιτή και ήπια μορφή σωματικής δραστηριότητας, που χρησιμοποιείται συχνά σε κλινικά περιβάλλοντα για ηλικιωμένους και άτομα με κινητικές διαταραχές.

Αυτή η συγκεκριμένη μορφή χρησιμοποιεί κινήσεις χαμηλής πρόσκρουσης που είναι αργές και σκόπιμες, επιτρέποντάς σας να αποκομίσετε τα οφέλη του τάι τσι χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού. «Οι κινήσεις είναι συνήθως κυκλικές και ποτέ πιεστικές, οι μύες είναι χαλαροί και όχι τεντωμένοι, οι αρθρώσεις δεν είναι πλήρως εκτεινόμενες ή λυγισμένες και οι συνδετικοί ιστοί δεν τεντώνονται», εξηγεί το Harvard Health Publishing.

Η προσθήκη νοητικών ασκήσεων μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα του τάι τσι

Για να κρατήσετε ρυθμό ενώ κάνετε τάι τσι, θα πρέπει να απομνημονεύσετε τη χορογραφία. Αυτό και μόνο λυγίζει τους «ψυχικούς σας μύες», λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι μπορείτε να ενισχύσετε περαιτέρω τα γνωστικά οφέλη του τάι τσι προσθέτοντας περισσότερες ασκήσεις μνήμης στη σωματική σας κίνηση. Προτείνουν να γράψετε μια λέξη καθώς κινείστε και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να την γράψετε ανάποδα, για παράδειγμα.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα τόνωσης του εγκεφάλου διπλασιάστηκαν σε μια αύξηση τριών βαθμών μεταξύ των υποκειμένων της μελέτης που πρόσθεσαν επιπλέον γνωστικές προκλήσεις στη σωματική τους κίνηση. «Μόλις σας δώσαμε έξι επιπλέον χρόνια γνωστικής λειτουργίας», είπε στο NPR η συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Eckstrom.

Το τάι τσι συνοδεύεται και από άλλα οφέλη για την υγεία

Εκτός από τη βελτίωση της γνωστικής σας υγείας, το τάι τσι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χτίσετε μυϊκή δύναμη, να βελτιώσετε την ευελιξία, να χτίσετε την ισορροπία και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού και χρόνιων ασθενειών με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί επίσης να αυξήσει την ενσυνειδητότητα και να προσφέρει οφέλη για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων μειωμένων ποσοστών κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Όπως με κάθε νέα ρουτίνα άσκησης, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε πριν ξεκινήσετε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top