Dara Torres: Η γηραιότερη Ολυμπιονίκης κολυμβήτρια αποκαλύπτει το μυστικό της νεανικότητάς της

Dara Torres

Η Dara Torres, η διάσημη Αμερικανίδα κολυμβήτρια και Ολυμπιονίκης, είχε ήδη αποσυρθεί (δύο φορές!) από την ενεργό δράση, είχε γίνει μαμά και είχε κερδίσει 9 Ολυμπιακά μετάλλια όταν αποφάσισε να κάνει την εντυπωσιακή επιστροφή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Στα 41 της, η Torres έγινε η γηραιότερη κολυμβήτρια που αγωνίστηκε ποτέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο -συν δύο ακόμη ασημένια. Όταν βγήκε για τελευταία φορά από την Ολυμπιακή πισίνα, πρόφερε τις λέξεις που έχουν γίνει το μότο της: Μην βάζετε όριο ηλικίας στα όνειρά σας.

Dara Torres
Φωτογραφία: Dara Torres/Facebook

Είναι ένα συναίσθημα με το οποίο η Torres εξακολουθεί να παθιάζεται σήμερα. «Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι», λέει στο SheKnows.

Οι αμφιβολίες της Dara Torres για την επιστροφή στους Ολυμπιακούς και η αυτοαμφισβήτηση

Όπως εξηγεί, αντιμετώπισε τις δικές της αμφιβολίες και φόβους πριν κάνει την επιστροφή της το 2008, σε σημείο που έκανε ακτινογραφίες σε ολόκληρο το σώμα της για να βεβαιωθεί ότι ήταν εντάξει προτού αφοσιωθεί πλήρως στην επιστροφή. «Πράγμα που ήταν ανόητο!», λέει τώρα η Torres. «Δεν ξέρω καν αν ο γιατρός πάτησε το κουμπί στο μηχάνημα».

Αλλά η αυτοαμφισβήτηση ήταν μέρος της διαδικασίας. «Μερικές φορές αμφισβητείς τον εαυτό σου. Και μπορείτε να το κάνετε -αυτό είναι εντάξει, είναι φυσιολογικό. Αλλά μετά αφήστε τα πίσω σας και βάλτε έναν στόχο», λέει η Torres.

Οι αμφιβολίες έρχονταν και από το εξωτερικό περιβάλλον. Η 57χρονη σήμερα πρώην αθλήτρια θυμάται ότι ζήτησε από τον Μάικ Μπλούμπεργκ να γίνει χορηγός της πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και έλαβε μια σαρκαστική απάντηση από τον επιχειρηματία: «Δεν είσαι πολύ μεγάλη;».

Η Torres το εξέλαβε ως χιούμορ, αλλά χρησιμοποίησε επίσης αυτό το είδος αρνητικότητας ως κίνητρο. «Είναι πολύ καλό να παίρνεις τα αρνητικά και να τα μετατρέπεις σε θετικά. Μπορείτε να το γυρίσετε και να το χρησιμοποιήσετε ως φωτιά και καύσιμο», λέει.

Η σημασία της προπόνησης ενδυνάμωσης για τις γυναίκες άνω των 50 ετών

Σήμερα, η Torres χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για να συνεχίσει να εμπνέει τις γυναίκες να ζήσουν τη ζωή που θέλουν, ανεξάρτητα από το τι λέει η κοινωνία ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν.

Dara Torres
Φωτογραφία: Dara Torres/Facebook

Συνεργάζεται με μία εταιρεία για να βοηθήσει τις γυναίκες άνω των 50 ετών να δώσουν προτεραιότητα στη δύναμη. Είναι ένας σημαντικός στόχος. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, η προπόνηση ενδυνάμωσης βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας καθώς το σώμα μας γερνά και αλλάζει.

Για την ίδια, η διατήρηση των μαθημάτων ενδυνάμωσης σε προσιτά επίπεδα ήταν ένας μεγάλος παράγοντας. «Μπορώ να διδάξω σε γυναίκες που μπορεί να διστάζουν να πάνε σε ένα γυμναστήριο ή σε ένα μάθημα πώς να κάνουν ασκήσεις στο σπίτι», είπε.

«Οι ασκήσεις μπορούν να ενταθούν με ένα λάστιχο ή ένα βάρος, αλλά μπορείτε επίσης να μην χρησιμοποιήσετε τίποτα και θα εξακολουθείτε να κάνετε μια εξαιρετική προπόνηση», σημειώνει.

Η διατροφή είναι επίσης σημαντική για την πρώην Ολυμπιονίκη. Τρώει αυγά πριν την πρωινή της προπόνηση και πίνει ένα δυναμωτικό ρόφημα.

Dara Torres
Φωτογραφία: Dara Torres/Facebook

Και ενώ η Torres μπορεί να μην ανεβαίνει τόσο συχνά στις πρώτες θέσεις του βάθρου πλέον αυτές τις μέρες, η προσωπική της ρουτίνα προπόνησης εξακολουθεί να είναι μεγάλο μέρος της ζωής της. Κάνει solidcore (μια προπόνηση σε στυλ Pilates, με επίκεντρο τον κορμό), μαθήματα TRX, spinning, πυγμαχία και επιπλέον προπόνηση ενδυνάμωσης.

Η ποικιλία είναι η ουσία. «Αν συνεχίσεις να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και ξανά, δεν δουλεύεις πια τους μύες. Το συνηθίζεις», καταλήγει.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top