Ντους: Ζεστό ή κρύο; Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για την υγεία μας και πότε καίμε περισσότερες θερμίδες

ντους

Ένα ζεστό ντους μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά μπορεί να είναι αναζωογονητικό. Ή ίσως ένα κρύο ντους είναι ακριβώς αυτό που λαχταράτε όταν σηκώνεστε το πρωί; Και τα δύο ωφελούν σε διαφορετικές όμως περιστάσεις.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του ντους που προτιμάτε, είναι πιθανό να αισθάνεστε καλύτερα μετά από το ντους. Όπως και να έχει είτε κάνετε ένα σύντομο κρύο ντους είτε ένα ζεστό μπάνιο διαρκείας και τα δύο μπορεί να έχουν πολλαπλά πιθανά οφέλη για την υγεία σας.

Ωστόσο, τα οφέλη ενός κρύου ντους διαφέρουν από εκείνα ενός ζεστού. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε σε ποια θερμοκρασία πρέπει να κάνετε μπάνιο και πόσο σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία σας η επιλογή σας.

Οφέλη από το ντους

Οι περισσότεροι άνθρωποι, προτιμούν το ζεστό ντους από το κρύο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν μερικά τεράστια οφέλη που χάνετε εάν ναι. Το ντους σε νερό από 10  έως 15 βαθμούς Κελσίου θεωρείται κρύο ντους. Δείτε τα παρακάτω οφέλη του κρύου ντους και μάθετε αν πιστεύετε ότι μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Χαρίζει λαμπερά μαλλιά και διατηρεί το δέρμα σας ενυδατωμένο

Όταν κάνουμε ένα ζεστό ντους, οι πόροι μας ανοίγουν, αλλά το κρύο ντους μπορεί να τους συσφίξει προσωρινά και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυσικά έλαια στο δέρμα και τα μαλλιά σας.

Όσοι είναι επιρρεπείς σε ξηροδερμία ή έχουν ξηρά, εύθραυστα μαλλιά μπορεί να  ωφεληθούν κάνοντας με κρύο νερό κάθε τόσο.:Αν αισθάνεστε ότι το δέρμα σας χρειάζεται έναν καλό καθαρισμό, από την άλλη, κάντε ένα ντους με ζεστό νερό που αχνίζει.

Συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και του ανοσοποιητικού

Το κρύο νερό διεγείρει την παραγωγή νοραδρεναλίνης και βήτα-ενδορφινών. Οι ηλεκτρικοί παλμοί που στέλνονται από τις νευρικές απολήξεις στον εγκέφαλό μας, όταν κάνουμε κρύο ντους και η χημική αντίδραση που επακολουθεί μπορεί να έχει αντικαταθλιπτική δράση σε ορισμένα άτομα. Το να κάνετε ένα κρύο ντους μπορεί να σας εμποδίσει ακόμη να κρυολογήσετε ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και κάνοντάς σας πιο ανθεκτικούς στις παθήσεις και τους ιούς.

Βελτιώνει την κυκλοφορία

Όταν το σώμα μας έρχεται σε επαφή με κρύο νερό, μπαίνει ουσιαστικά στη «λειτουργία επιβίωσης» και αντιδρά αυξάνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό. Το κρύο νερό αναγκάζει το κυκλοφορικό σας σύστημα να λειτουργήσει σε γρηγορότερους ρυθμούς, ωθώντας την καρδιά σας να αντλεί πιο αποτελεσματικά το αίμα και βελτιώνοντας τη συνολική κυκλοφορία σε όλο το σώμα σας.

Χάρη στη βελτίωση της κυκλοφορίας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας καθαρίζει από τις ενοχλητικές ατέλειες με την πάροδο του χρόνου και φαίνεται πιο υγιές συνολικά.

Το να κάνετε ένα κρύο ντους το πρωί μπορεί επίσης να σας δώσει μια αρχική ώθηση ενέργειας, ενώ καθώς το σώμα σας παλεύει να παραμείνει ζεστό, η αυξημένη αντίδραση του θα ενισχύσει προσωρινά το μεταβολισμό σας και θα σας βοηθήσει να χάσετε λίγο βάρος.

Φυσικά, εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, πρέπει να διατηρείτε τακτική φυσική δραστηριότητα. Το κρύο ντους δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας.

Το να κάνετε ένα κρύο ντους μπορεί να σας εμποδίσει ακόμη να κρυολογήσετε ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και κάνοντάς σας πιο ανθεκτικούς στις παθήσεις και τους ιούς.

Οφέλη από το ζεστό ντους

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, πιθανώς ονειρεύεστε να γυρίσετε σπίτι και να κάνετε ένα ζεστό ντους. Μπορεί, ωστόσο, να μην γνωρίζετε ότι κάθε φορά που κάνετε ένα ζεστό ντους, απολαμβάνετε επίσης μερικά οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

Καίτε θερμίδες

Όταν βυθίζεστε σε ένα ζεστό μπάνιο, χάνετε μερικές θερμίδες ενώ απολαμβάνετε όλα τα υπέροχα και χαλαρωτικά οφέλη μιας ζεστής απολαυστικής εμπειρίας στην μπανιέρα σας. Ωστόσο, τα ζεστά μπάνια και το ντους δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της άσκησης, και θα πρέπει να περιορίσετε τον χρόνο σας στο ντους όταν χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή θερμοπληξίας .

Διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και υγιές

Το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να σας βοηθήσει να ανοίξετε τους πόρους σας και να ξεπλύνετε τις τοξίνες που παγιδεύονται στο δέρμα σας όλη την ημέρα. Το ζεστό νερό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιο φρέσκο ​​δέρμα πιο ενυδατωμένο.

Κοιμάστε καλύτερα

Οι μύες του σώματός σας μπορεί να είναι τεντωμένοι μετά από μια κουραστική μέρα και η απόλαυση ενός ζεστού μπάνιου ή ντους μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, ηρεμώντας το σώμα σας καθώς και το μυαλό σας. Το ντους μερικές ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και πιο εύκολα. Επιπλέον, μειώσει τη συσσώρευση μικροβίων, βρωμιάς, ιδρώτα και ελαίων σώματος που μπορεί να συγκεντρωθούν στο κρεβάτι σας με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε να μην μουλιάζετε σε μια ζεστή μπανιέρα για πολλή ώρα πριν κοιμηθείτε και να περιορίσετε το μπάνιο ή το ντους σας σε περίπου 20 λεπτά. Επίσης, αποφύγετε το υπερβολικά ζεστό ή υπερβολικά κρύο ντους.

Η ιδανική θερμοκρασία για ντους

Το να κάνετε ένα κρύο ντους δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά υπάρχουν μερικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να αποκομίσετε από το να το τολμήσετε. Το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στην ανακούφιση του πόνου, στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση των επιπέδων στρες και στη μείωση της κόπωσης των μυών. Το ζεστό ντους, εν τω μεταξύ, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να καταπραΰνει τις δύσκαμπτες αρθρώσεις και να βελτιώσει τον ύπνο .

Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε πότε πρέπει να κάνετε ένα ζεστό ή κρύο ντους. Και τα δύο προσφέρουν απίστευτα πιθανά οφέλη για την υγεία και μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σας διαφορετικά. Τα άτομα με αρθρίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από ένα ζεστό ντους το πρωί παρά από ένα κρύο, επειδή το νερό είναι πιο ευεργετικό για τα οστά τους και τους επιτρέπει να έχουν αυξημένη κινητικότητα. Ωστόσο, ένας αθλητής που υποφέρει από αθλητικό τραυματισμό μπορεί να ωφεληθεί από ένα κρύο ντους που θα  βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής . Αποφύγετε να κάνετε ντους που είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό, που μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top