Ο Νο1 τρόπος για να χάσετε κιλά και να κρατήσετε μακριά το βάρος – Τόσα βήματα χρειάζονται, σύμφωνα με νέα μελέτη

απώλεια βάρους

Εάν έχετε αλλάξει ποτέ τις συνήθειες διατροφής και φυσικής κατάστασης για να χάσετε βάρος, ξέρετε ότι το ακόμη μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να διατηρήσετε αυτό το βάρος μακροπρόθεσμα.

Τελικά, πιθανότατα θα θέλατε να σταματήσετε να παρακολουθείτε κιλά και να υπολογίζετε θερμίδες. Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε μακριά το βάρος μπορεί να είναι μια μεγάλη βόλτα κάθε μέρα.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ λέει ότι τα παραδοσιακά συνιστώμενα 10.000 βήματα προήλθαν από μια διαφημιστική καμπάνια για ένα ιαπωνικό βηματόμετρο που πωλήθηκε το 1965. Φυσικά μια εταιρεία βηματομετρών ήθελε οι πελάτες να κάνουν περισσότερα βήματα καθημερινά: Αυτό θα έφθειρε τον βηματομετρητή πιο γρήγορα και θα έπρεπε να αγοράσουν νέο!

Οι βηματομετρητές έχουν σίγουρα προχωρήσει πολύ από τότε, όπως και η έρευνα σχετικά με τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι 7.000 βήματα είναι καλά για την υγεία της καρδιάς και ο στόχος για 8.000 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Δεδομένου ότι τα 10.000 βήματα την ημέρα ισοδυναμούν περίπου με 7,5-8 χιλιόμετρα, αυτό σημαίνει ότι μόλις 5-6 χιλιόμετρα μπορεί να προάγουν την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.

Πώς διεξήχθη η νέα μελέτη

Όλοι αυτοί είναι σπουδαίοι στόχοι. Αλλά αν στοχεύετε να διατηρήσετε το βάρος σας μακριά, ειδικά στην οικογένειά σας υπάρχει πιο αργός μεταβολισμός, οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt προτείνουν ότι ίσως θέλετε να προσθέσετε λίγη επιπλέον ώθηση στα βήματά σας.

Μια ομάδα οκτώ γιατρών στο Vanderbilt ξεκίνησε να διερευνήσει τον ρόλο της γενετικής στον κίνδυνο παχυσαρκίας και τον αριθμό των βημάτων. Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Open Network, συνέλεξε δεδομένα από μια βάση δεδομένων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) που παρακολουθεί πώς η βιολογία, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον επηρεάζουν την υγεία με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 3.124 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 51 ετών και δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 30, που είναι το όριο για την παχυσαρκία. Το 73% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων που έδειξε ότι το βάρος τους συνδέεται με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές παρακολούθησης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια για αλλαγές στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Τι έδειξαν τα ευρήματα και ποια τα συμπεράσματα των επιστημόνων

Το πρώτο εύρημα μπορεί να φαίνεται αυτονόητο: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για παχυσαρκία είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία στη διατήρηση του βάρους τους όταν έκαναν περισσότερα βήματα κάθε μέρα. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στο 75ο εκατοστημόριο της βαθμολογίας γενετικού κινδύνου έπρεπε να περπατούν κατά μέσο όρο 2.280 περισσότερα βήματα την ημέρα από εκείνους στο 50ο εκατοστημόριο για να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Όσοι είχαν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για παχυσαρκία έπρεπε να κάνουν κατά μέσο όρο συνολικά 11.020 βήματα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του συνολικού δείγματος, τα 8.326. Η κλινική του Κλίβελαντ αναφέρει εθνικά δεδομένα δηλώνοντας ότι το μέσο ύψος των Αμερικανών γυναικών είναι π1,62. Με βάση αυτό το εύρος βηματισμού, η εκτιμώμενη ισοδύναμη χιλιομετρική απόσταση για 11.020 βήματα είναι περίπου 7,6 χιλιόμετρα.

Και, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως, καθώς ο δείκτης μάζας σώματος αυξήθηκε για εκείνους με αναφερόμενη γενετική προδιάθεση παχυσαρκίας, το ίδιο αυξήθηκε και ο αριθμός των βημάτων που απαιτούνται για την επιστροφή σε χαμηλότερη μάζα σώματος.

Το συναρπαστικό, όμως, είτε είστε γενετικά διατεθειμένοι να είστε βαρύτεροι είτε όχι είναι ότι οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα γονίδια δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για το βάρος και τη μάζα σώματος. Στην πραγματικότητα, κατέληξαν στο συμπέρασμα:

«Ο γενετικός κίνδυνος για την παχυσαρκία μπορεί να ξεπεραστεί με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και ότι η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μετριάσει τον γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας».

Το μόνο μειονέκτημα; Η ομάδα λέει ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να δοκιμαστεί σε ευρύτερους πληθυσμούς, καθώς η συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό συμμετέχοντες ευρωπαϊκής καταγωγής.  Όπως πάντα, μιλήστε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ή αυξήσετε μια ρουτίνα άσκησης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top