Μακροζωία: Τόσα βήματα πρέπει να κάνετε για να ζήσετε 3 χρόνια περισσότερο – Και δεν είναι 10 χιλιάδες

μακροζωία

Οι επιστήμονες προσφέρουν μια νότα αισιοδοξίας σε όσους δυσκολεύονται να περπατήσουν 10.000 βήματα την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και με λιγότερα μπορούν να υποστηρίξουν τους στόχους μακροζωίας τους.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε τα απαραίτητα για την υγεία μας βήματα κάθε μέρα. Τώρα όμως αποκαλύφθηκε πόσα ακριβώς πρέπει να κάνουμε σχεδόν καθημερινά. Για χρόνια, οι επιστήμονες έλεγαν ότι τα 10.000 βήματα είναι ο μαγικός αριθμός, αλλά τώρα βρέθηκε ότι πολύ λιγότερα βήματα εξακολουθούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε μια μελέτη από τη Vitality Insurance και το London School of Economics, διαπιστώθηκε ότι τα 5.000 βήματα μόλις τρεις ημέρες την εβδομάδα μπορεί να έχει κάθε είδους οφέλη για την υγεία και ότι μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια.

Τα 7.500 βήματα στους άνω των 65 μειώνουν κατά 52% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Στη μελέτη, αναλύθηκαν οι συνήθειες περπατήματος και η υγεία περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική για μια δεκαετία και διαπιστώθηκε ότι το 35% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αδρανείς. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε τεράστια αύξηση σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και στις νοσηλείες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν μόνο οι μισοί από αυτούς έκαναν ακόμη και 5.000 βήματα μια φορά την εβδομάδα, η εξοικονόμηση στο NHS για νοσηλείες θα έφτανε το εκπληκτικό ποσό των 4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα άτομα 65 ετών και άνω που περπατούσαν περισσότερα από 7.500 βήματα τρεις φορές την εβδομάδα είχαν περίπου 52% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο θάνατο. Οι ηλικίες μεταξύ 45-65 είχαν μείωση 38%, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μείωση 27%.

«Η υιοθέτηση συνεπών βημάτων για την επίτευξη μιας υγιεινής συνήθειας είναι το κλειδί και μπορούμε να δούμε από αυτά τα δεδομένα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε», δήλωσε στη Sun ο Neville Koopowitz, Διευθύνων Σύμβουλος της Vitality.

Έτσι, το περπάτημα 5.000 βημάτων τρεις φορές την εβδομάδα για μόλις δύο χρόνια μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,5 χρόνια για τους άνδρες και τρία χρόνια για τις γυναίκες – αλλά όσο περισσότερα το κάνετε τόσο το καλύτερο.

Όσο περισσότερο περπατάτε τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ασθενειών και θανάτου

Συγκεκριμένα, τα 10.000 βήματα τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 κατά 41%, και αν το κάνατε τέσσερις φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο, στο 57%.

Η καθηγήτρια στο London School of Economics, Joan Costa-Font, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αποτελούν μια σαφή έκκληση για δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να προωθήσουν την πρόληψη στη δημόσια υγεία και να αξιοποιήσουν τη δύναμη των υγιεινών συνηθειών για τη βελτίωση των ατομικών και συλλογικών αποτελεσμάτων υγείας».

«Οι επιτυχημένες παρεμβάσεις που βασίζονται σε συνήθειες μπορούν να επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής, να έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σημαντικών μακροπρόθεσμων προκλήσεων που θέτει η ψυχική υγεία, η κοινωνική απομόνωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2», πρόσθεσε η Δρ. Costa-Font.

Σε κάθε περίπτωση, το NHS συνιστά στους ανθρώπους να κάνουν κάποιο είδος άσκησης κάθε μέρα και προπόνηση ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top