120 Νοσοκομεία οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία- Πρεμιέρα σήμερα σε Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ

Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους θα είναι έξω από την χειρουργική αίθουσα που θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο. 150 Κλινικές οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία.

Εγκαινιάζεται σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Στη συμπρωτεύουσα βρίσκονται σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς το απόγευμα, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα διεξαχθούν απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το πρώτο χειρουργείο θα γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» στις 16:00. Συνολικά στο «Παπαγεωργίου» θα διεξαχθούν 4 χειρουργεία, δύο ορθοπεδικά και δύο επεμβάσεις γενικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση βουβωνοκήλης, σε έναν άνδρα και μία γυναίκα.
Στις 17:00 θα γίνει απογευματινό χειρουργείο στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, θα είναι έξω από τις χειρουργικές αίθουσες που θα λειτουργήσουν μετά τις 15.00 το μεσημέρι.

Από το 2020 περίμεναν να χειρουργηθούν  οι 4 ασθενείς

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι το νοσοκομείο που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία. Τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία που θα γίνουν σήμερα, είναι ασθενείς «που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων, γιατί αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι πρόκειται «για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια, γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992».

Το κόστος για τον ασθενή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι σημαντικά μικρότερο από το αυτό που θα πλήρωνε στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα, το απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ για τη βουβωνοκήλη κοστίζει 500 ευρώ, ενώ στο ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Ο ασθενής με βάση τη νέα ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας θα επιβαρύνεται συνολικά για τα επί πληρωμή χειρουργεία στο ΕΣΥ από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.

120 νοσοκομεία και 150 Κλινικές οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία

Πάνω από 150 Κλινικές δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις αναισθησιολόγων στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι «είναι καταπληκτική η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».

Μετά τα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και το ΑΧΕΠΑ, ίσως και εντός της εβδομάδας, να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία και άλλα νοσοκομεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο θεσμό.

Ενδεικτικά, πρόκειται για μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Γ. Γεννηματάς», «Αττικόν», Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, το «Ιπποκράτειο» και της περιφέρειας, όπως, τα Γενικά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Καταπληκτική χαρακτήρισε ο κ. Γεωργιάδης τη συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου, όπως είπε, το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία.

Πλήρη αδυναμία να οργανώσουν απογευματινή λειτουργία δήλωσαν οι διοικητές 5 νοσοκομείων, τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και επαρκή κρεβάτια και προσωπικό για να υποστηρίξουν το εγχείρημα.

«Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Αντιδράσεις από τους Νοσοκομειακούς γιατρούς της Θεσσαλονίκης

Την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) στην λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας 12:00-15:00 και καλεί τους νοσοκομειακούς ιατρούς, τα σωματεία υγειονομικών και τους φορείς της πόλης στις 12:30 στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου τα απογευματινά χειρουργεία κάνουν πρεμιέρα.

Σημειώνει ότι «οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά την διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό».

Προσθέτει ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για την λειτουργία των χειρουργείων». Φέρνει ως παράδειγμα, τις μετακινήσεις προσωπικού προς το Ιπποκράτειο για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ζώντες δότες, «οι οποίοι αναμένουν πάνω από 1 χρόνο για μια τόσο ζωτική επέμβαση, λόγω των τεράστιων ελλείψεων».

Όλο Υγεία

Scroll to Top