Ένα ποτήρι κρασί πριν από τον ύπνο βοηθά στην απώλεια βάρους- Έρευνα δείχνει ότι ισοδυναμεί με μια ώρα γυμναστήριο

κρασί

Οι επιστήμονες φροντίζουν να υπενθυμίζουν τακτικά και με κάθε τρόπο τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ -από καρδιακές παθήσεις έως εγκεφαλικές βλάβες. Στο πλαίσιο αυτό όμως, επισημαίνουν και το «όλα με μέτρο».

Ενώ η τακτική κατανάλωση περισσότερων από 14 μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να βλάψει την υγεία σας, αποδεικνύεται ότι ένα ή δύο ποτήρια κρασί πριν τον ύπνο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κάνει το αντίθετο.

Για πολλούς, το να πίνουν ένα ή δύο ποτήρια κρασί κατά το δείπνο είναι σύνηθες φαινόμενο. Αλλά αν έχετε νιώσει ποτέ κάποια ενοχή για το θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτηριού κρασιού, τότε τα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτής της ενοχής.

Ένα ποτήρι κρασί = μία ώρα στο γυμναστήριο

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2015, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ισοδυναμεί με μία ώρα στο γυμναστήριο. Έρευνα που διεξήχθη από τον Jason Dyck διαπίστωσε ότι τα οφέλη της ρεσβερατρόλης για την υγεία, μια ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, είναι παρόμοια με αυτά που παίρνουμε από την άσκηση. Η ρεσβερατρόλη λειτουργεί επειδή δρα εμποδίζοντας τα λιποκύτταρα να αποκτήσουν περισσότερο λίπος.

Αυτά τα καλά νέα υποστηρίζονται από επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Χάρβαρντ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ένα (ή δύο) ποτήρι κρασί το βράδυ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τις μελέτες, μπορείτε να αποτρέψετε την αύξηση βάρους κατά 70% με την κατανάλωση τουλάχιστον δύο ποτηριών κρασί την ημέρα και το κόκκινο κρασί είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της ρεσβερατρόλης.

Αλλά για καλύτερα αποτελέσματα, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται το βράδυ– δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για ένα μεσημεριανό ποτήρι. Προφανώς οι θερμίδες από το κρασί θα βοηθήσουν στον περιορισμό της λαχτάρας για σνακ αργά το βράδυ -μια μεγάλη αιτία αύξησης βάρους. Το Πανεπιστήμιο της Δανίας διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που πίνουν ένα ποτό καθημερινά έχουν πιο λεπτή μέση από αυτούς που απέχουν.

Άλλα οφέλη του αλκοόλ με μέτρο για την υγεία

Πιο πρόσφατες μελέτες το επιβεβαίωσαν και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, έρευνα από το 2019 στο περιοδικό Neuropharmacology διαπίστωσε ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει αποτελέσματα κατά του στρες. Μια άλλη ανασκόπηση ανέφερε μελέτες που ισχυρίζονται ότι το κρασί βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι το να πίνετε περισσότερο από το συνιστώμενο όριο οδηγεί σε επιδείνωση της καρδιαγγειακής υγείας -επομένως είναι σημαντικό να πίνετε με μέτρο. Σύμφωνα με το NHS, οι άνδρες και οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα σε τακτική βάση. Έτσι, θα πρέπει να κατανείμετε το ποτό σας σε τρεις ή περισσότερες ημέρες εάν πίνετε τακτικά έως και 14 μονάδες την εβδομάδα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top