5 συμβουλές για να διατηρήσετε υγιή τον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με ειδικό

μαθαίνετε

Τα περιστατικά άνοιας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν Αλτσχάιμερ που είναι εξελικτική νόσος και σχετίζεται με τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Δείτε τι σας συμβουλεύει ένας νευρολόγος να κάνετε για να προστατεύσετε τη μνήμη σας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και δυσκολίες με τη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τη γλώσσα. Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας και καλό είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ο Δρ Sanjay Gupta, ανταποκριτής του CNN και ασκούμενος νευροχειρουργός, θεωρεί τον εαυτό του υγιή τύπο: Ασκείται και ζει μια δραστήρια ζωή, διατηρεί το μυαλό του σε εγρήγορση και τρώει καλά. Όμως, έχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ και όταν άρχισε να γυρίζει το νέο του ντοκιμαντέρ, «Ο τελευταίος ασθενής με Αλτσχάιμερ», θορυβήθηκε. Ήθελε να μάθει πόσο μεγάλος ήταν ο κίνδυνος που αντιμετώπιζε και αν, στην ηλικία των 54 ετών, είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια της νόσου.

Υποβλήθηκε σε πολλές εξετάσεις και αποφάσισε να ακολουθήσει τις συμβουλές ενός νευρολόγου για να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου του – όχι με φάρμακα, αλλά με εκπληκτικά απλές αλλαγές στην καθημερινότητά του και θέλησε να μοιραστεί αυτές τις συμβουλές μαζί σας.

Οι συμβουλές για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή:

1. Κόψτε το κρέας

Ο Gupta πάντα φρόντιζε να τρώει μια ισορροπημένη, υγιεινή και θρεπτική διατροφή. Αλλά μετά την επίσκεψή του στο γνωστό νευρολόγο, Δρ Richard Isaacson, από το Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών της Φλόριντα, ο Gupta έκοψε εντελώς το κρέας. «Οι μεγάλες διαφορές που έχω κάνει περιστρέφονται πραγματικά γύρω από το φαγητό», λέει στο Yahoo Life. «Δεν τρώω κρέας. Τρώω κυρίως φυτά, ολόκληρες τροφές και δεν τρώω πολύ» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως στην πραγματικότητα η διατροφή του είναι πλέον κυρίως χορτοφαγική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες τροφές – συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και του κρέατος, ειδικά του κόκκινου κρέατοςσυμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονών σε όλο το σώμα. Η φλεγμονή προκαλεί καταστροφή στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ. Ακόμη και πριν υπάρξουν σημάδια άνοιας, η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, ιδιαίτερα την εκτελεστική λειτουργία του, ή την ικανότητα να ελέγχει και να συντονίζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές.

Η φλεγμονή έχει πολλές αιτίες, αλλά, στην περίπτωση του Gupta, «η φλεγμονή στο σώμα μου οφειλόταν σχεδόν αποκλειστικά στη διατροφή μου», λέει. Ο Gupta εξεπλάγη από τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε. «Είναι κατά κάποιο τρόπο μια απόδειξη για το πόσο προ-φλεγμονώδες είναι πραγματικά το κρέας», προσθέτει.

2. Περπατήστε με ένα σακίδιο στην πλάτη

Ο νευρολόγος ενθάρρυνε τον Gupta να συνεχίσει τις καθημερινές του βόλτες με τα τρία σκυλιά του, αλλά του είπε να τις εντείνει φορώντας ένα σακίδιο με βάρος (μια δραστηριότητα που έχει ονομαστεί «rucking»). Η άσκηση είναι καταρχήν πολύ καλή για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά το rucking έχει μοναδικά οφέλη. Η προσθήκη βάρους στο περπάτημά σας το καθιστά τόσο αερόβιο όσο και προπόνηση δύναμης, τα οποία σε συνδυασμό είναι χρήσιμα για τη μείωση του λεγόμενου σπλαχνικού λίπους. Επίσης, ενισχύει όλη τη σπονδυλική στήλη.

Ένα «μεγάλο πρόβλημα» που συμβάλλει στη νόσο Αλτσχάιμερ, λέει ο Gupta, είναι το σπλαχνικό λίπος. Είναι το λίπος στο εσωτερικό του σώματος που δεν θα μπορούσατε να τσιμπήσετε, μερικές φορές γνωστό ως βαθύ κοιλιακό λίπος, αν και αναπτύσσεται επίσης γύρω από τα όργανα, εξηγεί.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε στενή σχέση μεταξύ του σπλαχνικού λίπους και της νόσου Αλτσχάιμερ. «Έτσι, η χρήση ενός σακιδίου και το περπάτημα με βάρη βοηθά στη μείωση του σπλαχνικού λίπους και στην αύξηση των οστών, και όλα αυτά τα πράγματα σας κάνουν λιγότερο ανθεκτικούς στην ινσουλίνη» τόνισε ο Gupta.

Ορισμένοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένου του Isaacson, υποψιάζονται ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μία από τις αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ, επειδή μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη των αποκαλυπτικών πλακών αμυλοειδούς της νόσου. «Είναι πραγματικά η αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι ίσως το πιο αντικειμενικό και σημαντικό μέτρο έκβασης που έψαχνε ο Richard Isaacson», λέει ο Gupta.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την εκτελεστική λειτουργία, οπότε η διατήρησή της υπό έλεγχο μέσω της άσκησης και της υγιεινής διατροφής μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή υγεία του εγκεφάλου σας, καθώς και να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων της νόσου Αλτσχάιμερ.

3. Παρακολουθείτε τις τιμές του σακχάρου

Στο πλαίσιο της μελέτης στην οποία συμμετέχει μέσω της κλινικής του Isaacson, ο Gupta άρχισε να τηρεί ημερολόγιο διατροφής και να φοράει ένα συνεχές όργανο παρακολούθησης γλυκόζης, μια φορητή συσκευή που παρακολουθεί τις αλλαγές στο σάκχαρο (ή τη γλυκόζη) του αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι αιχμές του σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και, επομένως, στον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Υπάρχουν τροφές που σίγουρα ανέβασαν το σάκχαρο στο αίμα μου και με εξέπληξαν, και άλλες που νόμιζα ότι θα το ανέβαζαν και δεν το έκαναν», λέει ο Gupta. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε τις τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρό σας στα ύψη.

4. Δοκιμάστε αποστάτες για τα δάχτυλα των ποδιών

Ενώ μιλούσε στο Yahoo Life, ο Gupta έκανε βόλτα στο γραφείο του φορώντας ένα σετ αποστάτες για τα δάχτυλα των ποδιών, τα οποία γι’ αυτόν είναι σαν «δαχτυλίδια ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας». Ο σκοπός του νέου του αξεσουάρ είναι να διατηρεί τον εγκέφαλο και τα πόδια του σε ενεργή επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Τα νεύρα που περνούν από τον νωτιαίο μυελό στα πόδια και τα πέλματα είναι μερικά από τα μακρύτερα στο σώμα», εξηγεί ο Gupta. «Επειδή οι περισσότεροι από εμάς περπατάμε με παπούτσια, δεν προσομοιώνουμε αυτά τα νεύρα – ακόμα και το να περπατάμε ξυπόλητοι θα έκανε τη διαφορά – οπότε ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτές τις νευρικές οδούς ενεργές» τονίζει. Ο Gupta φοράει τους αποστάτες για τα δάχτυλα των ποδιών για περίπου 10 έως 15 λεπτά την ημέρα.

5. Κάντε εξετάσεις για ελλείψεις βιταμινών που βοηθούν τον εγκέφαλο

Οι εξετάσεις του Gupta έδειξαν ότι η ισορροπία των επιπέδων δύο λιπαρών οξέων- ωμέγα-3 και ωμέγα-6 – ήταν εκτός ισορροπίας. Τα επίπεδα ωμέγα-3 του ήταν αρκετά υψηλά από μόνα τους, αλλά ήταν πολύ υψηλά για τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-6 του.

Τα δύο λιπαρά οξέα, τα οποία από κοινού διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία του εγκεφάλου, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φλεγμονής και της κυτταρικής βλάβης από το οξειδωτικό στρες.

Κατόπιν υπόδειξης του Isaacson, ο Gupta λαμβάνει τώρα ιχθυέλαιο με ωμέγα για να βελτιστοποιήσει τα επίπεδά του. Πρόσφατα έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ανταποκρίνονται στη διαφημιστική τους εκστρατεία και πολλά από αυτά βρέθηκαν πρόσφατα να είναι ταγγισμένα.

Ο ίδιος ο Gupta ήταν επιφυλακτικός ως προς τα οφέλη των συμπληρωμάτων για την υγεία της καρδιάς, αλλά πείστηκε από τα πιθανά οφέλη για τον εγκέφαλο.

Ακόμη και για έναν νευροεπιστήμονα όπως ο Gupta, η επιθεώρηση του εγκεφάλου του ήταν νευρική. «Είναι εκφοβιστικό και πολύ μετέωρο να αξιολογείται ο εγκέφαλός σου», λέει ο Gupta.

Αλλά τώρα, χάρη στους προληπτικούς νευρολόγους όπως ο Isaacson, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, και τα περισσότερα από αυτά μπορούν να γίνουν από το σπίτι σας με σχετικά χαμηλό κόστος. «Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής … δεν είναι τίποτα, αλλά είναι εφικτές και αποτελεσματικές», λέει ο Gupta.

Μπορείτε, λοιπόν, να προστατεύσετε τη μνήμη και τον εγκέφαλό σας χωρίς θεραπεία ή φαρμακευτικές παρεμβάσεις! Ξεκινήστε με τις παραπάνω απλές αλλαγές στη ζωή σας!

Scroll to Top