Ασθενής με καρκίνο του αίματος δηλώνει «στην καλύτερη φάση μετά από καιρό» μετά από κλινική δοκιμή

καρκίνο του αίματος

Μια ασθενής με καρκίνο του αίματος που συμμετείχε σε κλινική δοκιμή ενός νέου φαρμάκου είπε ότι αισθάνεται «πραγματικά ζωντανή» μετά από «μία από τις πιο εύκολες θεραπείες» που είχε.

Το φάρμακο, το οποίο δοκιμάζεται στο The Christie Hospital στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, είναι τόσο νέο που δεν έχει ακόμη όνομα. Το Christie Hospital είπε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στη μάχη κατά του λεμφώματος. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του αίματος κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πολύχρονη μάχη της με τον καρκίνο του αίματος

Η 59χρονη Adele Adams από το Wallasey του Merseyside, η οποία διαγνώστηκε με λέμφωμα non-Hodgkin τον Φεβρουάριο του 2016, δήλωσε στο BBC ότι βρίσκεται «στην πιο ευτυχισμένη φάση που έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό».

Η κυρία Adams είχε ήδη υποβληθεί 10 διαφορετικούς τύπους χημειοθεραπείας για έξι χρόνια. Δύο φορές της είπαν οι γιατροί ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα περισσότερο για εκείνη.

Έτσι, συμφώνησε να λάβει μέρος στην κλινική δοκιμή πρώιμης φάσης και ξεκίνησε την πρώτη της θεραπεία τον Σεπτέμβριο του 2022. Είπε ότι αυτό το νέο φάρμακο της είχε δώσει ελπίδα, προσθέτοντας: «Αμέσως, μπόρεσα να νιώσω τη διαφορά, βρίσκομαι στην καλύτερη φάση που έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό. Αισθάνομαι τόσο ζωντανός, είναι απίστευτο».

Το νέο φάρμακο, γνωστό μόνο ως NX-5948, δοκιμάζεται για ασθενείς με λέμφωμα Β-κυττάρων, στους οποίους η νόσος έχει επανέλθει μετά από προηγούμενη θεραπεία ή εάν έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

Έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει το λέμφωμα από τα καρκινικά κύτταρα αποικοδομώντας μια κρίσιμη πρωτεΐνη ανάπτυξης. Το φάρμακο λειτουργεί διαφορετικά από κάποιες άλλες θεραπείες που μπλοκάρουν την ίδια πρωτεΐνη.

«Συγκρατημένα αισιόδοξη»

«Με την παλιά χημειοθεραπεία, πονούσα πολύ. Έχανα όλα μου τα μαλλιά, τα δόντια και τα νύχια μου. Έπαθα πολλές μολύνσεις, ενώ τώρα δεν υπάρχει τίποτα από αυτά, είναι απλά εκπληκτικό», είπε η κυρία Adams.

«Αυτή η δοκιμή θα καθορίσει εάν το φάρμακο μπορεί να γίνει ανεκτό από τον ασθενή και ποια είναι η υψηλότερη ασφαλής δόση», είπε με τη σειρά του ο Δρ. Kim Linton, σύμβουλος ογκολόγος στο The Christie Hospital.

«Τα αποτελέσματα που βλέπουμε μας κάνουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι έχουμε βρει έναν νέο τρόπο θεραπείας ασθενών με δύσκολα στη θεραπεία λεμφώματα Β κυττάρων. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά δυνητικά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στη μάχη κατά του λεμφώματος», συμπλήρωσε, τέλος, ο γιατρός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top