Οι επιστήμονες εντόπισαν τον διακόπτη που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

καρκίνο

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ένα τμήμα μιας πρωτεΐνης στα καρκινικά κύτταρα που τα κάνει να αυτοκαταστρέφονται όταν ενεργοποιούνται.

Η πρωτοποριακή θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ειδικά σχεδιασμένων Τ-κυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο, τα οποία μπορούν να αναζητήσουν και να καταστρέψουν όγκους.

«Ωστόσο, η θεραπεία έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στους συμπαγείς όγκους επειδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού -που χορηγούνται στους ασθενείς μέσω ενστάλαξης- δεν μπορούν να διεισδύσουν στα μικροπεριβάλλοντα για να παρέχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jogender Tushir-Singh, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Οι υποδοχείς CD95, επίσης γνωστοί ως υποδοχείς Fas, βρίσκονται στο εξωτερικό των μεμβρανών των καρκινικών κυττάρων. Όταν ενεργοποιούνται, απελευθερώνουν ένα σήμα που προκαλεί την αυτοκαταστροφή του κυττάρου. Ενώ οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό για την ύπαρξη αυτών των υποδοχέων, οι προσπάθειες για να τους σταματήσουν ήταν ανεπιτυχείς.

Τώρα λοιπόν, εντόπισαν ένα τμήμα στον υποδοχέα που μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταστροφής όταν στοχεύεται. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τους πειραμάτων σε κύτταρα και ποντίκια δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Death & Differentiation.

«Τώρα που εντοπίσαμε αυτόν τον επίτοπο, θα μπορούσε να υπάρξει μια θεραπευτική πορεία προς τα εμπρός για τη στόχευση Fas σε όγκους», σημείωσε ο Δρ. Tushir-Singh.

Θεραπεία CAR-T

Προς το παρόν, η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία εξακολουθούν να αποτελούν την καθιερωμένη φροντίδα για τους ασθενείς με καρκίνο. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά με λευχαιμία και ενήλικες με λέμφωμα μπορεί να λάβουν θεραπεία με χιμαιρικούς υποδοχείς αντιγόνου (CAR) Τ-κυττάρων.

Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει τη συλλογή και τροποποίηση των δικών τους Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών, αλλά μπορούν να δυσκολευτούν να εντοπίσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Τα τροποποιημένα κύτταρα χορηγούνται πίσω στην κυκλοφορία του αίματός τους μέσω ενστάλαξης. Τα CAR Τ-κύτταρα στη συνέχεια εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

Ενώ αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά των καρκίνων του αίματος, μια μειοψηφία ασθενών θα εμφανίσει ξανά καρκίνο. Επιπλέον, ακόμη δεν είναι διαθέσιμη για ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

Βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου με βάση τα νέα ευρήματα

Ο Δρ. Tushir-Singh λέει ότι, θεωρητικά, μια θεραπεία που στοχεύει τον «διακόπτη» θανάτωσης του καρκίνου θα μπορούσε να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα μετά από θεραπεία με CAR-T. Σύμφωνα με τον ειδικό, θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει δυνητικά τη θεραπεία με CAR T-cell σε συμπαγείς όγκους, αλλά ο ίδιος δεν διευκρίνισε πώς θα λειτουργούσε αυτό.

Η μελέτη προτείνει επίσης ότι οι καρκινοπαθείς με μεταλλαγμένο επίτοπο στον υποδοχέα CD95 τους δεν ανταποκρίνονται καθόλου στη θεραπεία CAR-T. Ο Δρ. Tushir-Singh είπε ότι οι μεταλλάξεις σε αυτόν τον επίτοπο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης για να εντοπιστεί ποιος πρέπει να λάβει θεραπεία με CAR-T.

Εκτός από το ότι ανοίγουν τον δρόμο για νέα φάρμακα στη μάχη κατά του καρκίνου, τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να επιτρέψουν στους γιατρούς να ενισχύσουν τις υπάρχουσες θεραπείες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτρέψει στη θεραπεία με CAR T-κύτταρα να καταπολεμήσει συμπαγείς όγκους, όπως εκείνους του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να σχεδιάσουν μια νέα κατηγορία αντισωμάτων που μπορούν να συνδεθούν και να ενεργοποιήσουν αυτόν τον διακόπτη θανάτωσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτή η θεραπεία θα λειτουργήσει και, εάν ναι, ποιους καρκίνους θα μπορούσε να εξαλείψει.

Σε κάθε περίπτωση, οποιεσδήποτε νέες θεραπείες χρειάζονται χρόνια πριν διατεθούν στους ασθενείς, καθώς πρέπει να υποβληθούν σε ενδελεχείς δοκιμές.

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top