Το φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο να πάθετε διαβήτη – Το καλύτερο για την αντίσταση στην ινσουλίνη

φρούτα για αντίσταση στην ινσουλίνη

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προληφθεί και να διαχειριστεί η αντίσταση στην ινσουλίνη, ένας από τους οποίους είναι μέσω της διατροφής. Κάποια φρούτα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πράγματι, μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο φρούτο που μπορεί να προλάβει το διαβήτη και να βοηθήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη;

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά των σακχάρων από το αίμα στα κύτταρα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια. Στην περίπτωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται καλά σε αυτή την ορμόνη, επομένως το πάγκρεας ανταποκρίνεται παράγοντας όλο και περισσότερη από αυτήν.

Πολλά άτομα με πλεονάζον βάρος και παχυσαρκία ή παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Τελικά, εάν η παραγόμενη ινσουλίνη δεν είναι αρκετή για να τραβήξει τα σάκχαρα στα κύτταρα για ενέργεια, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, ο οποίος θέτει υψηλότερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και απώλεια όρασης.

Τι να αναζητάτε σε ένα φρούτο για αντίσταση στην ινσουλίνη

Δύο απαραίτητα πράγματα θα πρέπει να έχει ένα φρούτο:

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης -δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να τις διασπάσει και να τις απορροφήσει- κάτι που βοηθά στην πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι έφηβοι με χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας, σηματοδοτώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζονται από μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods, η οποία έδειξε ότι τόσο τα προϊόντα διαλυτών φυτικών ινών όσο και οι φυτικές ίνες από τρόφιμα βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Και εάν έχετε ήδη διαβήτη τύπου 2, οι φυτικές ίνες έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βοηθούν στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με το CDC. Είναι μια κατάσταση που τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν.

2. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην πρόληψη του διαβήτη. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Antioxidants διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών είχαν χαμηλότερα ποσοστά προδιαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη του 2019 στο European Journal of Epidemiology έδειξε παρόμοια αποτελέσματα, όπως και μια μελέτη του 2018 στο International Journal of Molecular Sciences. Το όφελος μπορεί να έχει να κάνει με το ρόλο που παίζουν τα αντιοξειδωτικά στην καταπολέμηση των βλαβερών ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής.

Το καλύτερο φρούτο για την αντίσταση στην ινσουλίνη

Ορισμένα φρούτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν περισσότερο από άλλα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Το κορυφαίο φρούτο για την αντίσταση στην ινσουλίνη λοιπόν είναι τα αχλάδια. Ένα μέτριο αχλάδι έχει 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών -20% της ημερήσιας αξίας- και 27 γραμμάρια υδατανθράκων. Τα αχλάδια είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες.

Μια μετα-ανάλυση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Food & Function διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αχλαδιών και μήλων μείωσε τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για διαβήτη τύπου 2 κατά 18%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν περαιτέρω τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι ακόμη και μία μόνο μερίδα αχλαδιών και μήλων την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 3%.

Μια άλλη ανασκόπηση μελετών του 2018, στο BMC Complementary Medicine & Therapies, έδειξε επίσης ότι τα αχλάδια έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες, πιθανώς επειδή χρησιμεύουν ως αναστολείς της α-αμυλάσης και της α-γλυκοσιδάσης.

Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλουν στην πρόληψη της απορρόφησης υδατανθράκων, η οποία μπορεί να αποτρέψει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, και επίσης μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη σε άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση της Cochrane το 2018.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top