Διαβήτης: Το σημάδι όταν ξεκινάτε να τρώτε που θα μπορούσε ότι πάσχετε, σύμφωνα με ειδικό

διαβήτης

Μια ενδοκρινολόγος περιέγραψε ένα εκπληκτικό σύμπτωμα που θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι ένας άνθρωπος πιθανόν να πάσχει από διαβήτη.

Ενώ τα ενδεικτικά σημάδια, όπως η αυξημένη δίψα και η συχνότερη ανάγκη για τουαλέτα είναι πιο κοινά και αρκετά γενικά, αυτή το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι πολύ εμφανής καθώς κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται αδιαθεσία.

Μια ειδικός ενδοκρινολογίας, γνωστός στο TikTok ως The Voice of Diabetes, έχει εκδώσει μια προειδοποίηση σε άτομα που αντιμετωπίζουν πόνους στο στομάχι μετά το φαγητό. Εξήγησε ότι αυτή η κοιλιακή δυσφορία θα μπορούσε να είναι σημάδι γαστροπάρεσης, μιας μακροχρόνιας επιπλοκής του διαβήτη που μπορεί να προκληθεί από τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

@thevoiceofdiabetes Gastroparesis #fyp #gastroparesis #diabetes ♬ Summer day – TimTaj

Η γαστροπάρεση αναφέρεται στην καθυστερημένη γαστρική κένωση, που σημαίνει ότι το φαγητό που τρώτε απλώς κάθεται στο στομάχι σας και δεν χωνεύεται σωστά, προκαλώντας τα δυσάρεστα συμπτώματα.

«Ίσως αρχίσετε να τρώτε και αμέσως, αρχίζετε να αισθάνεστε χορτάτοι. Νιώθετε ότι υπάρχει λίγος αέρας στο στομάχι σας ή αισθάνεστε πολύ άβολα. Ο πόνος έρχεται και φεύγει», είπε η ειδικός στο βίντεο και συνέχισε:

«Ίσως, νιώθετε ναυτία όλη την ώρα, ή βιώνετε κάποια απώλεια βάρους και απλά δεν ξέρετε τι συμβαίνει. Με άλλα λόγια, έχετε πάντα αυτή τη γαστρεντερική δυσφορία και σχετίζεται ιδιαίτερα με το φαγητό. Μπορεί να βιώνετε αυτό που ονομάζουμε γαστροπάρεση».

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτών των δυσάρεστων συμπτωμάτων. «Προσπαθήστε να έχετε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα, ίσως είναι καλό να επιδιώξετε να έχετε περίπου τέσσερα έως πέντε μικρότερα γεύματα αντί για δύο έως τρία μεγαλύτερα γεύματα», είπε η ενδοκρινολόγος.

«Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, τα τηγανητά, το τυρί – αυτά θα ερεθίσουν το στομάχι σας και θα κάνουν την κατάσταση πολύ πιο δύσκολη. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, όπως φρούτα και λαχανικά», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά ή τα ανθρακούχα ροφήματα, επειδή μπορούν να σχηματίσουν περισσότερα αέρια και μπορούν επίσης να σας κάνουν να νιώσετε πιο φουσκωμένοι. Εάν είστε καπνιστής ή πότης, σίγουρα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να κόψετε το κάπνισμα».

Βασικά συμπτώματα του διαβήτη που πρέπει να γνωρίζετε

Εάν έχετε τεκμηριωμένη διάγνωση διαβήτη, ο ειδικός συνέστησε να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό πολύ αυστηρό έλεγχο. Ενώ η γαστροπάρεση μπορεί να προκληθεί από την κατάσταση του σακχάρου στο αίμα, υπάρχουν μερικά βασικά συμπτώματα του διαβήτη που αξίζει να γνωρίζετε, όπως:

  • Αίσθημα μεγάλης δίψας
  • Συχνότερη ούρηση από το συνηθισμένο (ειδικά τη νύχτα)
  • Αίσθημα έντονης κούρασης
  • Απώλεια βάρους και απώλεια μυϊκού όγκου
  • Κνησμός γύρω από το πέος ή τον κόλπο ή συχνά επεισόδια άφθας
  • Θολή όραση

Το NHS συνιστά να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν εμφανίσετε τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top