Το Νο1 θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε για υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ

Το Νο1 θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε για υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ
  • Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την πρόληψη της άνοιας.
  • Τρία σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο είναι τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες Β και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον εγκέφαλο και μπορεί να βρεθεί σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο γαύρος.
  • Οι χορτοφάγοι μπορούν να λάβουν ωμέγα-3 από φυτικές πηγές όπως οι σπόροι chia, το σουσάμι, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Δεν υπάρχει ένας μεμονωμένος τρόπος για να προλάβετε την άνοια. Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός μελετών έχει απομονώσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συμβάλλουν σε έναν υγιή εγκέφαλο και να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας γνωστικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία, όπως η αντίληψη, η προσοχή και η λήψη αποφάσεων.

Τρεις τύποι νευροπροστατευτικών θρεπτικών συστατικών έχουν λάβει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ειδικούς όπως η εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ, ψυχίατρος διατροφολόγος, Δρ. Uma Naidoo. Πρόκειται για τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες Β και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή αυτών των θρεπτικών συστατικών, η ειδικός συνιστά πάντα στους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα σε αληθινά τρόφιμα, ειδικά για λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3. Όταν τρώτε ένα πλήρες φαγητό, λαμβάνετε επιπλέον βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και πρωτεΐνες. Είναι μια καλή βάση για να χτίσετε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το Νο1 θρεπτικό συστατικό για έναν υγιή εγκέφαλο

Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες και ο σολομός. Ο σολομός Wild Sockeye συγκεκριμένα περιέχει επίπεδα EPA και DHA που είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου μας.

Ένα μέσο φιλέτο σολομού στις ΗΠΑ είναι περίπου 85-115 γραμμάρια και η προτεινόμενη ποσότητα για κατανάλωση την εβδομάδα είναι περίπου 230 γραμμάρια. Επομένως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να βάζετε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 στο πιάτο σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Εάν είστε χορτοφάγοι ή  δεν τρώτε θαλασσινά, η Δρ. Naidoo υποστηρίζει μπορεί να ανακουφιστείτε γνωρίζοντας ότι είναι δυνατό να λαμβάνετε επαρκή ωμέγα-3 από φυτικές πηγές, όπως:

  • Σπόροι Chia
  • Σουσάμι
  • Καρύδια
  • Λιναρόσπορος

Περίπου 28 γραμμάρια σπόρων chia είναι περισσότερα από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αποδίδει περίπου 5.000 mg.

Εάν τρώτε αυγά, στοχεύστε σε εκείνα που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής. Φροντίστε να προσθέσετε κουρκουμά με μια πρέζα μαύρο πιπέρι για να βελτιστοποιήσετε τον αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορούμε να εξισορροπήσουμε μια κακή διατροφή με υπερβολικά συμπληρώματα ή άσκηση. Ένας γενικά υγιεινός τρόπος ζωής με καλή διατροφή, παράλληλα με την τακτική άσκηση, τον σωστό ύπνο, την ενσυνειδητότητα, τις κοινωνικές συνδέσεις, τη διαχείριση του στρες και το χαμηλότερο άγχος, είναι κρίσιμοι παράγοντες για να αποκρούσετε καταστάσεις όπως η άνοια.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top