Θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100; Τα 6 συμπληρώματα που πρέπει να παίρνετε για μακροζωία

6 συμπληρώματα μακροζωίας

Εάν θέλετε να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή, μια επιλογή που συνιστάται από τους γιατρούς είναι να στραφείτε σε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψετε τα διατροφικά κενά και να ενισχύσετε τη συνολική ευεξία.

Ενώ μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι θεμελιώδη για την καλή υγεία, ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη, ενισχύοντας τη μακροζωία και τη ζωτικότητα.

Μακροζωία: Οι σημαντικότεροι δείκτες για μια μεγάλη και υγιή ζωή – 5 συμβουλές για να τους πετύχετε

Αυτά τα συμπληρώματα στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς όπως η υγεία της καρδιάς, η γνωστική λειτουργία και η υποστήριξη του ανοσοποιητικού, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής καθώς γερνάμε. Ωστόσο, με μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών, μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί ποια συμπληρώματα είναι πραγματικά ωφέλιμα για την προώθηση της μακροζωίας.

Για τον λόγο αυτοί, οι ειδικοί μιλούν στο She Finds και να υποδείξουν μερικές από τις καλύτερες επιλογές. Από το ασβέστιο που ενισχύει τα οστά μέχρι τα φιλικά προς το έντερο προβιοτικά και τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βρείτε μερικά από τα καλύτερα, εγκεκριμένα από τους ειδικούς συμπληρώματα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα 6 συμπληρώματα για την προώθηση της μακροζωίας

  1. Ασβέστιο
  2. Βιταμίνη D
  3. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  4. Φυτικές ίνες
  5. Προβιοτικά
  6. Καπρυλικό οξύ

1. Ασβέστιο

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ασβέστιο προάγει τα υγιή οστά. Σύμφωνα με την Emily Fultz, ιδιοκτήτρια του Fit With Food, η έρευνα έχει δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων, οστεοπόρωσης και διαβήτη. Φυσικά, η μείωση αυτών των κινδύνων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζήσετε μια μεγαλύτερη ζωή.

Η βιταμίνη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με ειδικό στη μακροζωία

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά ακούτε για τα οφέλη, το ασβέστιο μπορεί να μην παραμένει προτεραιότητα στη διατροφή σας και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν είστε vegan ή δεν τρώτε γαλακτοκομικά. Ενώ μπορείτε επίσης να αυξήσετε την πρόσληψή σας με ενισχυμένα φυτικά γάλατα και δημητριακά, μαζί με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ένα συμπλήρωμα ασβεστίου είναι ίσως καλό για εσάς.

2. Βιταμίνη D

Ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα για συνδυασμό με το ασβέστιο είναι η βιταμίνη D, η οποία η Futlz λέει ότι βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και μεγιστοποιεί την υγεία των οστών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολλές διαφορετικές επιπλοκές στην υγεία και η ειδικός αναφέρει τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού ως δύο από τις μεγαλύτερες. Για αυτόν τον λόγο, τονίζει τη σημασία του να φροντίζετε να λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη κάθε μέρα.

«Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα πρέπει να καλύπτουν τις συνιστώμενες ανάγκες τους σε βιταμίνη D για να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου», σημειώνει.

Εάν θέλετε να δώσετε προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, μπορείτε να επιλέξετε λιπαρά ψάρια όπως σολομός και σκουμπρί, τυρί, κρόκος αυγού, μοσχαρίσιο συκώτι και εμπλουτισμένα τρόφιμα και ποτά. Η προσθήκη αυτών των συστατικών στο πιάτο σας και η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D (μαζί με τα άλλα συμπληρώματα αυτής της λίστας) θα σας βάλουν στο σωστό δρόμο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

3. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Λίγα συμπληρώματα προσφέρουν τόσα οφέλη όσο τα ισχυρά ωμέγα-3. Όπως σημειώνει η Fultz, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα 3 παίζουν ζωτικό ρόλο στην πρόληψη καταστάσεων ψυχικής υγείας, καρδιακών παθήσεων, φλεγμονών και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εντάξετε τα υγιή ωμέγα-3 λιπαρά στην καθημερινή σας διατροφή. Τα ψάρια όπως ο σολομός, για παράδειγμα, προσφέρουν οξέα EPA και DHA. Η ειδικός εξηγεί ότι αυτές οι ποικιλίες «είναι τα πιο βιολογικά ενεργά» είδη ωμέγα-3.

Μπορείτε επίσης να βρείτε ένα είδος που ονομάζεται ALA σε φυτικές πηγές όπως τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το σπανάκι. Ωστόσο, για να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε αρκετά στη διατροφή σας για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία που ενισχύουν τη ζωή, ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 είναι ο καλύτερος τρόπος.

Ένας 96χρονος μοιράζεται μια συμβουλή ζωής που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι

4. Φυτικές ίνες

Σύμφωνα με τον Δρ. David Sabgir, καρδιολόγο και ιδρυτή του Walk with a Doc, οι φυτικές ίνες είναι ένα συμπλήρωμα που πρέπει να λαμβάνετε επειδή όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, αλλά συμβάλλουν επίσης στις ημερήσιες συστάσεις για την πρόσληψη.

«Σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων σχετίζεται με παράγοντες που μπορούμε να μειώσουμε. Κάνοντας υγιεινές επιλογές όπως το να μην καπνίζετε, να περπατάτε περισσότερο κάθε μέρα, να διατηρείτε τη συστολική αρτηριακή πίεση (κορυφαίος αριθμός) κάτω από 130, να διατηρείτε ένα σωστό βάρος και να καταναλώνετε μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων!», εξηγεί χαρακτηριστικά ο ειδικός.

5. Προβιοτικά

Επιπλέον, η νοσοκόμα Caitlin Policastro μοιράζεται ότι τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν ένα υγιές έντερο. «Ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε τη λειτουργία του εντέρου και να εξαλείψετε σωστά τις τοξίνες και τις λοιμώξεις είναι να πάρετε ένα προβιοτικό και πρεβιοτικό καλής ποιότητας. Αυτό θα ενισχύσει τα “καλά” βακτήρια στο έντερο σας που επιτρέπει στο γαστρεντερικό σας σύστημα να αμυνθεί σωστά», εξηγεί.

6. Καπρυλικό οξύ

Η λήψη συμπληρωμάτων καπρυλικού οξέος είναι ένας άλλος τρόπος για να αποκαταστήσετε το έντερό σας και να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή. Η Canada Diet αναφέρει ότι «μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του πεπτικού σας συστήματος μέσω των αντιφλεγμονωδών και αντιμυκητιασικών επιδράσεών του». Η καρύδα, το λάδι καρύδας και το φοινικοπυρηνέλαιο είναι μερικά παραδείγματα τροφών που είναι πλούσιες σε καπρυλικό οξύ.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής σας—πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα συμπληρώματα δεν πρέπει να είναι το τέλος, αλλά το σύνολο των προσπαθειών σας για την υγεία. Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι τα συμπληρώματα μπορεί να έχουν μειονεκτήματα, επομένως καλό είναι πριν ξεκινήσετε να λαμβάνετε οποιδήποτε συμπλήρωμα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top