Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζουν την υγεία του νεογέννητου. Νέα δεδομένα συνδέουν πρώιμες ελλείψεις κοινής βιταμίνης με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και σχιζοφρένειας. Ενημερωθείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία του βρέφους σας μακροπρόθεσμα.
ΔΕΠΥ και αυτισμός: Η διατροφή στην εγκυμοσύνη που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 122%
ΔΕΠΥ, αυτισμός και σχιζοφρένεια: Η έλλειψη βιταμίνης D στα νεογέννητα επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Κάθε χρόνο, αμέτρητα νεογνά ξεκινούν τη ζωή με επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα αυτής της κοινής βιταμίνης—μιας που συνήθως παίρνουμε από τον ήλιο, εμπλουτισμένες τροφές ή από συμπληρώματα διατροφής. Πρόσφατη έρευνα μεγάλης κλίμακας έχει πλέον συνδέσει πρώιμες ελλείψεις αυτού του ζωτικού θρεπτικού συστατικού με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, περιλαμβάνοντας αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή.
Καθώς οι επιστήμονες αγωνίζονται να καλύψουν σημαντικά κενά στην κατανόησή μας, τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στα βρέφη.
Κίνδυνοι για την υγεία σε βάθος χρόνου από την έλλειψη βιταμίνης D
Σύμφωνα με την έρευνα του 2023 με τίτλο «The Impact of Vitamin D Deficiency on Infants’ Health», η έλλειψη βιταμίνης D είναι πολύ συχνή παγκοσμίως και είναι βασική για γερά οστά, υγιή ανάπτυξη και ομαλή εγκυμοσύνη. Οι συγγραφείς εντόπισαν επίσης αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με το αν η χαμηλή βιταμίνη D κατά τη γέννηση οδηγεί σε προβλήματα όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης ή περισσότερες λοιμώξεις, δείχνοντας μεγάλα κενά στη γνώση μας και ξεκάθαρη ανάγκη για περισσότερη έρευνα.
Η έλλειψη βιταμίνης D στα νεογνά μπορεί να οδηγήσει σε:
- Προβλήματα στα οστά: Αδύναμα οστά μπορούν να προκαλέσουν ραχίτιδα, απότομες πτώσεις στο ασβέστιο αίματος (που μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς) και ειδική ασθένεια των οστών σε πολύ πρόωρα μωρά.
- Αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων: Μωρά με χαμηλή βιταμίνη D είναι πιο πιθανό να έχουν αναπνευστικά προβλήματα, βλάβες στους πνεύμονες, σοβαρή φλεγμονή του εντέρου και λοιμώξεις στο αίμα.
- Ζητήματα εγκεφάλου και συμπεριφοράς: Πρώιμες μελέτες υποδηλώνουν ότι η χαμηλή βιταμίνη D ίσως αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καταστάσεων όπως αυτισμός, ΔΕΠΥ ή σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή.
Πρόσφατες ποιοτικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι:
- όταν οι μητέρες έχουν χαμηλή βιταμίνη D, τα μωρά είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, μικρότερα από το φυσιολογικό ή με λιγότερο βάρος.
- βρέφη με χαμηλή βιταμίνη D στον πρώτο μήνα έχουν ασθενέστερους δείκτες οστικής ανάπτυξης και χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ πρώιμης ανάπτυξης.
- όταν μητέρες και μωρά έλαβαν επιπλέον βιταμίνη D, μπορούν να ενισχύσουν την πρώιμη ανάπτυξη, ειδικά σε πρόωρα βρέφη.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο ΠΟΥ και παιδίατροι συνιστούν τον έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D σε μητέρες και μωρά και τη χορήγηση συμπληρωμάτων σε όσους διατρέχουν κίνδυνο για την πρόληψη αυτών των σοβαρών προβλημάτων.
To κοινό σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη που μπορεί να συνδέεται με προβλήματα στην καρδιά του παιδιού
Νευροαναπτυξιακοί κίνδυνοι συνδέονται με έλλειψη βιταμίνης D νωρίς στη ζωή
Μωρά που γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές όπως ΔΕΠΥ, σχιζοφρένεια και αυτισμό αργότερα στη ζωή. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 71.000 άτομα, συνδέοντας τη έλλειψη βιταμίνης D σε νεογέννητα με αυξημένους κινδύνους για διάφορες νευροαναπτυξιακές παθήσεις.
Αυτή η έρευνα επεκτείνει προηγούμενες μελέτες και υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D κατά τα πρώτα στάδια της ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα ευρήματα στηρίζουν τις συστάσεις για συμπλήρωμα βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη και τη βρεφική ηλικία ως μέτρο πρόληψης των ψυχικών διαταραχών.
Τα νεογέννητα με έλλειψη βιταμίνης D έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές όπως ΔΕΠΥ, σχιζοφρένεια και αυτισμό, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη στην οποία συμμετείχε το University of Queensland. Στη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μελέτη του είδους της, οι ερευνητές εξέτασαν την κατάσταση της βιταμίνης D σε 71.793 άτομα, πολλά από τα οποία είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή κατά την παιδική ηλικία και πρώιμη ενήλικη ζωή.
Ο Βρετανός καθηγητής John McGrath από το Queensland Brain Institute του UQ ηγήθηκε της μελέτης, η οποία βασίστηκε στο National Centre for Register-Based Research, Aarhus University, και στο State Serum Institute στη Δανία. Είπε ότι εξετάστηκαν 6 ψυχικές διαταραχές: μείζων καταθλιπτική διαταραχή, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) και νευρική ανορεξία.
«Βρήκαμε αποδείξεις ότι άτομα με χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D ως μωρά είχαν αυξημένο κίνδυνο για σχιζοφρένεια, αυτισμό και ΔΕΠΥ», δήλωσε ο καθηγητής McGrath, σύμφωνα με το Neuroscience News.
«Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης D σε νεογέννητα με αυξημένο κίνδυνο για σχιζοφρένεια και αυτισμό, αλλά αυτή η μελέτη εξέτασε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχικών διαταραχών και περιλάμβανε στοιχεία που βασίζονται σε δύο βιοδείκτες σχετικούς με τη βιταμίνη D και τη σχετική γενετική».
Τα συμπληρώματα με βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη και την αρχή της ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σχιζοφρένειας και αυτισμού
Ο καθηγητής McGrath δήλωσε ότι η έρευνά τους υποδηλώνει πως τα συμπληρώματα βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη και τα πρώτα στάδια της ζωής μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή. «Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι συχνά σε εγκύους παγκοσμίως», είπε.
«Γι’ αυτό πολλές χώρες συνιστούν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη. Όπως τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος συνιστώνται στην εγκυμοσύνη για την πρόληψη της δισχιδούς ράχης, η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η βελτιστοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D στην πρώιμη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών νευροαναπτυξιακών διαταραχών».
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη iPSYCH, η οποία ξεκίνησε το 2012 για τη μελέτη ψυχικών διαταραχών στη Δανία. Η βιταμίνη D συνήθως προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένες τροφές και συμπληρώματα διατροφής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry. Η εργασία του καθηγητή McGrath χρηματοδοτείται από το Danish National Research Foundation, το Queensland Centre for Mental Health Research και το University of Queensland.
Πηγές: Neuroscience News, The Lancet, PMC, PubMed, PMC, Oxford Academic, WHO