Πώς η ομάδα αίματος επηρεάζει την υγεία της καρδιάς – Ποιοι κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά και πως θα προστατευτούν

ομάδα αίματος

Στο αίμα που κυλάει στις φλέβες του καθενός από μας υπάρχουν ελάχιστες παραλλαγές που μας κατηγοριοποιούν σε μία από τις ομάδες αίματος: Α-θετικό, Α-αρνητικό, Β-θετικό, Β-αρνητικό , Ο-αρνητικό, Ο-θετικό, ΑΒ-θετικό και ΑΒ-αρνητικό.

Η ομάδα αίματος στην οποία ανήκετε, μπορεί να μην σας απασχολήσει ποτέ, μέχρι να επισκευαστείτε κάποιο κέντρο αιμοδοσίας ή χρειαστείτε μετάγγιση. Μερικές γυναίκες, μάλιστα, την ανακαλύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν απαιτείται ορισμένες φορές ειδική θεραπεία.

Γνωρίζατε, όμως, ότι η ομάδα αίματος σας μπορεί να παίζει ρόλο στην πιθανότητα να αναπτύξετε κάποια προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα στην πήξη αίματος; Η έρευνα για τις ομάδες αίματος δείχνει ότι αυτές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πιστεύουμε. Μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση του κινδύνου για ορισμένες παθήσεις, ειδικά τις καρδιακές παθήσεις, που είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Αυτές οι διαφορές στο αίμα μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους στην αποφυγή καρδιαγγειακών προβλημάτων και μπορεί να κάνουν κάποιους άλλους πιο επιρρεπείς σε αυτά.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την πλήρη εικόνα: να θυμάστε ότι δεν είναι μόνο οι γενετικοί παράγοντες, όπως ο τύπος αίματος που έχουν σημασία. Παίζουν, επίσης, ρόλο η καθημερινή σας ζωή, η διατροφή σας, ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες και πολλά άλλα.

Τι σημαίνει η ομάδα αίματος;

Τα γράμματα Α, Β και Ο αντιπροσωπεύουν διάφορες μορφές του γονιδίου ABO, το οποίο προγραμματίζει διαφορετικά τα κύτταρα του αίματός μας να σχηματίσουν τις διαφορετικές ομάδες αίματος. Εάν ανήκετε στην ομάδα αίματος ΑΒ, για παράδειγμα, το σώμα σας είναι προγραμματισμένο να παράγει αντιγόνα Α και Β στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένα άτομο με ομάδα αίματος Ο δεν παράγει αντιγόνα.

Το αίμα λέγεται ότι είναι «θετικό» ή «αρνητικό» με βάση το αν υπάρχουν πρωτεΐνες στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν το αίμα σας έχει πρωτεΐνες, είστε Rhesus, ή Rh, θετικοί.

Τα άτομα με αρνητική ομάδα αίματος μπορούν να γίνουν δότες για όλους τους άλλους, επειδή το αίμα τους δεν έχει αντιγόνα ή πρωτεΐνες, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα οποιουδήποτε θα μπορεί να το δεχτεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Γιατί όμως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αίματος; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς την απάντηση, αλλά παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα κάποιου και οι προηγούμενες λοιμώξεις που προκάλεσαν προστατευτικές μεταλλάξεις στο αίμα του, μπορεί να συνέβαλαν στο καθορισμό της ομάδας του και στην εν λόγω ποικιλομορφία, σύμφωνα με τον Δρ Douglas Guggenheim, αιματολόγο της Penn Medicine.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορεί να αρρωστήσουν περισσότερο από χολέρα, για παράδειγμα, ενώ τα άτομα με αίμα τύπου Α ή Β μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα πήξης του αίματος. Το αίμα μας μπορεί να αντανακλά αυτό που μας συνέβη στο παρελθόν.

«Εν ολίγοις, είναι σχεδόν σαν το σώμα να έχει εξελιχθεί μέσα από το περιβάλλον του προκειμένου να προστατευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα», είπε ο Guggenheim.

Οι ομάδες αίματος που κινδυνεύουν περισσότερο για καρδιακές παθήσεις

Τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα Α, Β ή ΑΒ έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα άτομα με τύπο Ο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ενώ ο αυξημένος κίνδυνος είναι μικρός (οι τύποι Α ή Β είχαν συνδυαστικά 8% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και 10% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη), η διαφορά στα ποσοστά πήξης του αίματος είναι πολύ υψηλότερα, σύμφωνα με την AHA.

Τα άτομα στην ίδια μελέτη που ανήκαν στην ομάδα Α και Β είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική εμβολή, που είναι σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος που μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ένας λόγος για αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα με τον Guggenheim, μπορεί να έχει να κάνει με τη φλεγμονή που συμβαίνει στο σώμα των ατόμων με αίμα τύπου Α, τύπου Β ή τύπου ΑΒ.

Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στις ομάδες Α και Β είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν «απόφραξη» ή «πάχυνση» στις φλέβες και τις αρτηρίες, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών παθήσεων.

Άλλες συνέπειες της ομάδας αίματος

Άτομα με ομάδα αίματος Ο διατρέχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πήξης του αίματος, αλλά μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αιμορραγικές ή αιμορραγικές διαταραχές. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα μετά τον τοκετό, σύμφωνα με μια μελέτη για την απώλεια αίματος μετά τον τοκετό, η οποία βρήκε αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες με ομάδα αίματος Ο.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορεί επίσης να κινδυνεύουν περισσότερο μετά από έναν τραυματικό τραυματισμό λόγω αυξημένης απώλειας αίματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Critical Care.

Άλλη έρευνα έχει βρει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με άτομα με τύπο Ο. Η γνωστική εξασθένηση περιλαμβάνει ζητήματα, όπως προβλήματα στη μνήμη, την εστίαση ή τη λήψη αποφάσεων.

Πρέπει να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου με βάση την ομάδα αίματος μου;

Αν και η έρευνα που είναι διαθέσιμη τώρα δείχνει ότι η ομάδα αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, σημαντικοί παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση ή ακόμα και το επίπεδο ρύπανσης που εκτίθεστε είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την υγεία της καρδίας σας.

Ο Guggenheim λέει ότι για τους ασθενείς που προσπαθούν να διατηρήσουν την καρδιά τους υγιή, ότι δεν υπάρχει καμία ειδική σύσταση που θα έκανε για εκείνους. Συμβουλεύει όλους ανεξάρτητα από την ομάδα αίματός τους να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή που μειώνει τη φλεγμονή, φιλική για την καρδιά. Οι άπαχες πρωτεΐνες, τα υγιεινά λιπαρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, φιλικής για την καρδιά σας.

Όμως, σημειώνει, οι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να δείξουν πιο συγκεκριμένους τρόπους που οι γιατροί αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με βάση τον τύπο αίματος τους. Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, ένας ασθενής με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και αίμα τύπου Α μπορεί να ωφεληθεί από τη λήψη ασπιρίνης κάθε μέρα, ενώ μπορεί να μην είναι απαραίτητη για ένα άτομομε ομάδα αίματος Ο.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top