Γήρανση: Eπιστήμονες βρήκαν πώς να την αντιστρέψουν με ένα χάπι!

επιστήμονες

Σε μελέτη, που διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του MIT, δημοσιεύθηκε η πρώτη χημική προσέγγιση για τον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων σε μια νεότερη κατάσταση και την αντιστροφή της γήρανσης.

Μέχρι τώρα, αυτό ήταν εφικτό μόνο χρησιμοποιώντας μια ισχυρή γονιδιακή θεραπεία. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Aging-US, βασίζονται στην ανακάλυψη ότι η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, που ονομάζονται παράγοντες Yamanaka, θα μπορούσε να μετατρέψει τα ενήλικα κύτταρα σε επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs).

Η ανακάλυψη, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2012, έθεσε το ερώτημα εάν είναι δυνατόν να αντιστραφεί η κυτταρική γήρανση χωρίς να κάνει τα κύτταρα να γίνουν πολύ νέα και να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Μόρια που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την κυτταρική γήρανση

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μόρια που θα μπορούσαν, συνδυαστικά, να αναστρέψουν την κυτταρική γήρανση και να αναζωογονήσουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ανέπτυξαν δοκιμές βασισμένες σε κύτταρα υψηλής απόδοσης για να διακρίνουν τα νεαρά κύτταρα από τα παλιά και τα γηρασμένα κύτταρα και εντόπισε έξι χημικά κοκτέιλ που επαναφέρουν ολόκληρο το γονιδίωμα σε νεανικές καταστάσεις και αντιστρέφουν τη μεταγραφική ηλικία σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ονειρεύονται ένα μέλλον στο οποίο η αναστροφή της γήρανσης θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα μόνο χάπι.

«Μέχρι πρόσφατα, το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να καθυστερήσουμε τη γήρανση. Νέες ανακαλύψεις δείχνουν τώρα ότι μπορούμε να την αντιστρέψουμε» δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας David A. Sinclair, καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής στο Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ απέδειξαν προηγουμένως ότι είναι πράγματι δυνατό να αντιστραφεί η κυτταρική γήρανση χωρίς ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη μέσω της εισαγωγής συγκεκριμένων γονιδίων Yamanaka στα κύτταρα.

Επανάσταση στη θεραπεία της γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή

Μελέτες για το οπτικό νεύρο, τον εγκεφαλικό ιστό, τα νεφρά και τους μύες έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, με βελτιωμένη όραση και παρατεταμένη διάρκεια ζωής που παρατηρήθηκε σε ποντίκια και, πρόσφατα, αναφορά βελτιωμένης όρασης σε πιθήκους.

Οι συνέπειες αυτής της νέας ανακάλυψης είναι εκτεταμένες, ανοίγοντας δρόμους για την αναγεννητική ιατρική και, ενδεχομένως, την αναζωογόνηση ολόκληρου του σώματος. Αναπτύσσοντας μια χημική εναλλακτική για την αντιστροφή της ηλικίας μέσω γονιδιακής θεραπείας, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της γήρανσης, των τραυματισμών και των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και προσφέρει τη δυνατότητα για χαμηλότερο κόστος και μικρότερα χρονοδιαγράμματα στην ανάπτυξή της.

Μετά τα θετικά αποτελέσματα στην αναστροφή της τύφλωσης σε πιθήκους τον Απρίλιο του 2023, οι προετοιμασίες για κλινικές δοκιμές της γονιδιακής θεραπείας αναστροφής ηλικίας σε ανθρώπους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ομάδα του Χάρβαρντ οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία θα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, οι τραυματισμοί θα μπορούν να επιδιορθωθούν πιο αποτελεσματικά και το όνειρο της αναζωογόνησης ολόκληρου του σώματος θα γίνει πραγματικότητα.

«Αυτή η νέα ανακάλυψη προσφέρει τη δυνατότητα αντιστροφής της γήρανσης με ένα μόνο χάπι, με εφαρμογές που κυμαίνονται από τη βελτίωση της όρασης έως την αποτελεσματική θεραπεία πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία», κατέληξε ο Δρ. Sinclair.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top