Πόσo χρονών είναι η καρδιά σας; Μάθετε πώς θα την κρατήσετε νέα και υγιή, σύμφωνα με επιστήμονες του Cleveland

Μπορεί να νομίζετε ότι σε κάθε γενέθλια, η καρδιά σας μεγαλώνει χρονολογικά ακριβώς όπως τα κεράκια στην τούρτα. Αλλά στην πραγματικότητα, η καρδιά μπορεί μερικές φορές να γεράσει πιο γρήγορα από εσάς.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι μισοί άνδρες και το 20% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν μια καρδιά μεγαλύτερη κατά πέντε έτη από τη χρονολογική τους ηλικία. Ο καρδιολόγος Vikas Sunder από την Κλινική του Κλίβελαντ εξηγεί πώς γερνάει η καρδιά με την πάροδο του χρόνου, πώς να γνωρίζετε εάν γερνάει πρόωρα και τρόπους για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και νέα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν η καρδιά μου γερνάει πρόωρα;

Επειδή είναι πιθανό η καρδιά σας να γερνάει πιο γρήγορα από τη χρονολογική σας ηλικία, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το ποια μπορεί να είναι η «ηλικία της καρδιάς» σας μέσω ενός online υπολογιστή ηλικίας καρδιάς. Είναι ένας τρόπος να ποσοτικοποιήσετε την καρδιαγγειακή σας ηλικία με βάση διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα παλαιότερα προβλήματα υγείας και το οικογενειακό ιστορικό.

Αν αναρωτιέστε γιατί αυτό έχει σημασία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι γερασμένες καρδιές είναι πιο πιθανό να έχουν πιο δύσκαμπτες, ασβεστοποιημένες αρτηρίες, παχύ και πιο άκαμπτο μυϊκό ιστό, ανωμαλίες στο σύστημα αγωγής τους και δυσλειτουργικές βαλβίδες.

Ένας άλλος πιο πρόσφατος τρόπος για να ποσοτικοποιήσετε τον συνολικό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο είναι να χρησιμοποιήσετε τον Υπολογιστή Καρδιαγγειακού Κινδύνου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Το διαδικτυακό εργαλείο χρησιμοποιεί παρόμοιες μετρήσεις για να προσδιορίσει τον βασικό κίνδυνο κατά τα επόμενα 10 χρόνια ανάπτυξης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

Η μεγαλύτερη καρδιακή ηλικία ή ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή νόσο προφανώς δεν είναι αυτό που ελπίζει κανείς, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η γνώση αυτών των πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον γιατρό σας να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με την ταχύτερη γήρανση της καρδιάς

Παράγοντες όπως το ιστορικό της υγείας μπορούν να βοηθήσουν να δώσετε στον γιατρό σας μια ιδέα για την ηλικία της καρδιάς σας και τον συνολικό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Τα γονίδια που κληρονομείτε από τους γονείς σας μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι επίσης σημαντικοί.

Ενώ ορισμένα από αυτά δεν μπορούν να τροποποιηθούν, μπορείτε να διαχειριστείτε την πλειοψηφία. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Χρονολογική ηλικία. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αρχίζει να αυξάνεται μετά την ηλικία των 55 ετών, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να σκληραίνουν και η δια βίου συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες αρχίζει να παρεμβαίνει στη ροή του αίματος.
 • Φύλο. Οι άνδρες παθαίνουν καρδιοπάθεια περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες. Οι γυναίκες γενικά προστατεύονται από τα οιστρογόνα μέχρι μετά την εμμηνόπαυση, όταν ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αρχίζει να γίνεται ανάλογος με εκείνον των ανδρών.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι υψηλότερος εάν ο πατέρας ή ο αδερφός διαγνώστηκε με αυτήν πριν από την ηλικία των 55 ετών ή η μητέρα ή η αδερφή πριν από την ηλικία των 65 ετών.
 • Πίεση αίματος. Η αρτηριακή πίεση πέραν των 120/80 mmHg γερνά την καρδιά.
 • Χοληστερίνη. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο χοληστερόλης, τόσο μεγαλύτερη είναι η καρδιά σας.
 • Κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ακόμα κι αν γίνεται μόνο μια φορά στο τόσο. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη.
 • Βάρος. Το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά.
 • Διαβήτης. Ο διαβήτης ή ο προδιαβήτης σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.

«Γνωρίζουμε ότι ο πιο σημαντικός τρόπος για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση, η καρδιακή ανεπάρκεια και η κολπική μαρμαρυγή είναι η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ακολουθούμε μια ομαδική προσέγγιση για να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να το επιτύχουν αυτό», λέει ο Δρ. Sunder .

Πώς να διατηρήσετε την καρδιά σας νέα και υγιή

Δεν είναι ποτέ αργά για να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου και την ηλικία της καρδιάς σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την καρδιά σας να παραμείνει νέα:

Φροντίστε τις χρόνιες ασθένειες ή καταστάσεις υγείας

Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στο φυσιολογικό εύρος μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει για τον διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη. Άλλες ασθένειες, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, καθώς και ορισμένα φάρμακα, μπορεί να αποδυναμώσουν την καρδιά. Κάντε τακτικές εξετάσεις, ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας του γιατρού και παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μείνε ενεργοί

Η καρδιά χρειάζεται άσκηση για να διατηρείται σε φόρμα. Η άσκηση αυξάνει την αντλητική δύναμη της καρδιάς και βοηθά στην παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διατήρηση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης και μειώνει το στρες. Εάν έχετε μια ασθένεια που δυσκολεύει την άσκηση, αναζητήστε ένα τροποποιημένο πρόγραμμα άσκησης που ταιριάζει περισσότερο στις ικανότητές σας.

«Συνιστούμε να προσπαθήσετε να στοχεύσετε σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, για παράδειγμα, διπλό τένις ή γρήγορο περπάτημα», προτείνει ο Δρ. Sunder.

Ακολουθήστε μια καλή διατροφή

Ένας άλλος τρόπος για να φροντίσετε την καρδιά σας κάθε μέρα είναι ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα συστατικά των τροφών μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε εντελώς όλα τα αγαπημένα σας φαγητά.

Στην πραγματικότητα, η υγιεινή διατροφή για την καρδιά μπορεί απλώς να σημαίνει ότι ενσωματώνετε περισσότερα στοιχεία στο πιάτο σας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Ο Δρ. Sunder συνιστά επίσης την αποφυγή των τρανς λιπαρών, καθώς και την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ραφιναρισμένης ζάχαρης με φειδώ.

Σταματήστε το κάπνισμα

Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να προστατεύσετε την καρδιά σας. Ο καπνός είναι πολύ εθιστικός και η διακοπή δύσκολη: Ο μέσος άνθρωπος προσπαθεί επτά φορές πριν τα καταφέρει. Οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται εάν χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα τρία διαφορετικά βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος. Πείτε στον γιατρό σας ότι θέλετε να σταματήσετε και ζητήστε ένα σχέδιο διακοπής -είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε την καρδιά σας.

Μην πίνετε πολύ αλκοόλ

Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την καρδιά σας σε καλή κατάσταση. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η μυοκαρδιοπάθεια και ο μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού. Γενικά, είναι καλύτερο να μην πίνετε περισσότερα από δύο ποτά αν είστε άνδρας και όχι περισσότερα από ένα εάν είστε γυναίκα.

Εάν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, η συζήτηση με τον γιατρό σας είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα. Μπορεί να σας παράσχει εξατομικευμένη καθοδήγηση με βάση την κατάσταση της υγείας σας και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

Κάντε τακτικά εξετάσεις

Μερικές φορές, η καρδιά σας μπορεί να χρειάζεται έλεγχο ακόμα κι αν δεν νιώθετε ότι το χρειάζεστε. Γι’ αυτό είναι καλό να κάνετε τακτικές εξετάσεις, ώστε ένας γιατρός να μπορεί να ελέγξει την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, τη γλυκόζη νηστείας και τη χοληστερόλη ή απλώς να συζητήσει τυχόν συμπτώματα που μπορεί να έχετε. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καρδιακών προβλημάτων προτού προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Μην αγνοείτε τα ασυνήθιστα συμπτώματα

Αν και είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις, είναι επίσης σημαντικό να ακούτε το σώμα σας όταν σας λέει ότι κάτι τρέχει. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πρήξιμο στα πόδια
 • Πόνο στο στήθος
 • Ανεξήγητη κούραση
 • Ξαφνική αλλαγή στην ανοχή στην άσκηση
 • Αίσθημα ταχυπαλμίας στην καρδιά
 • Σύγχυση
 • Ζάλη
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top