3 τρόποι για να απαλλαγείτε από την «μπυροκοιλιά», σύμφωνα με ειδικό του Κλίβελαντ – Φταιεί όντως η μπύρα;

μπυροκοιλιά

Μια παγωμένη μπύρα ή ακόμη και δύο είναι μια αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων. Αλλά φταίει αυτή η τάση σας για μπύρες για τη λεγόμενη «μπυροκοιλιά» που έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε;

Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, αν και ο όρος «μπυροκοιλιά» αποτελεί μια εσφαλμένη ονομασία, καθώς δεν είναι προϊόν του ποτού και μόνο. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν πίνουν μπύρα μπορεί να αναπτύξουν τον τύπο επιπλέον κοιλιακού λίπους που μερικές φορές σχετίζεται με την κατανάλωση μπύρας -αλλά το αλκοόλ σίγουρα δεν βοηθά.

Ο γιατρός οικογενειακής ιατρικής από την Κλινική του Κλίβελαντ, Daniel Allan, εξηγεί τι προκαλεί τη «μπυροκοιλιά», τους κινδύνους που ενέχει και πώς να εργαστείτε για να απαλλαγείτε από αυτήν.

Τι προκαλεί η «μπυροκοιλιά»; 2 επιπτώσεις

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μπύρας συμβάλλει ειδικά στην αύξηση βάρους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, γνωστή και ως «μπυροκοιλιά». Αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η μπύρα και άλλα είδη αλκοόλ παίζουν ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους γενικά –και δεν χρειάζεται να είστε μεγάλος ή συχνός πότης ώστε η μπύρα να οδηγήσει σε επιπλέον κιλά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι κάνει το αλκοόλ στην κοιλιά σας (καθώς και στο υπόλοιπο σώμα).

  1. Προσθέτει επιπλέον θερμίδες
  2. Παρεμβαίνει στην καύση λίπους

1. Προσθέτει επιπλέον θερμίδες

«Η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων -είτε από αλκοόλ, ζαχαρούχα τρόφιμα ή απλά πολλά επιπλέον τρόφιμα- μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον λίπος στην κοιλιά», λέει ο Δρ. Allanν. Και επειδή ένα μέσο κουτάκι μπύρας περιέχει περισσότερες από 150 θερμίδες, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να χτιστούν οι θερμίδες (και η κοιλιά).

Το αλκοόλ διεγείρει επίσης την όρεξή σας, η οποία μπορεί να σας οδηγήσει να τρώτε περισσότερο από ό,τι θα μπορούσατε και μπορεί να βλάψει την κρίση σας, οδηγώντας σας να κάνετε λιγότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων. (Χαρακτηριστικό το έτοιμο φαγητό αργά το βράδυ μετά το μπαρ).

2. Παρεμβαίνει στην καύση λίπους

Το αλκοόλ παρεμποδίζει την ικανότητα του σώματός σας να καίει λίπος. Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, ώστε το σώμα να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει -αλλά αν του δοθεί η επιλογή, το συκώτι προτιμά να κάψει αλκοόλ παρά λίπος.

«Το συκώτι σας θα καίει κατά προτίμηση αλκοόλ αντί για λίπος όταν καταναλώνετε αλκοόλ», εξηγεί ο Δρ. Allan, «έτσι η μπύρα μπορεί να επηρεάσει την καύση λίπους».

Γονίδια

Τα γονίδιά σας παίζουν ρόλο σε μεγάλο μέρος της υγείας. Στην περίπτωση της «μπυροκοιλιάς», ο Δρ. Allan λέει ότι το φύλο που έχει οριστεί κατά τη γέννηση μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος γενετικός παράγοντας για το σημείο όπου το σώμα σας αποθηκεύει λίπος.

«Γενικά, οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν λίπος στα χέρια, τους μηρούς και τους γλουτούς, καθώς και την κοιλιά τους, ενώ οι άνδρες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος μόνο στην κοιλιά τους», διευκρινίζει. (Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους και η εμπειρία σας μπορεί να διαφέρει.)

«Οι γυναίκες τείνουν να ξεκινούν με μικρότερη κοιλιά, αλλά όλες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποθηκεύουν λίπος στο μεσαίο τμήμα καθώς μεγαλώνουν και τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται», προσθέτει.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη μπυροκοιλιά

Το να έχετε επιπλέον βάρος γύρω από τη μέση σας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

«Ένα άτομο με πολύ σφιχτή μπυροκοιλιά διατρέχει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, επειδή συνήθως προκαλείται από υψηλή συσσώρευση σπλαχνικού λίπους», προειδοποιεί ο Δρ. Allan. «Αυτό το λίπος βρίσκεται μέσα και ανάμεσα στα όργανα μέσα στην κοιλιά σας».

Το σπλαχνικό λίπος συσσωρεύεται, σπρώχνει το κοιλιακό τοίχωμα προς τα έξω, οδηγώντας στην εμφάνιση μπυροκοιλιάς. Το ίδιο το κοιλιακό τοίχωμα είναι κατασκευασμένο από μύες και σκληρούς ινώδεις ιστούς, γεγονός που το καθιστά πολύ σταθερό. Αυτό οδηγεί σε μια σκληρή κοιλιά.

Για τις γυναίκες, μια περίμετρος μέσης 88 εκατοστών υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο, ενώ για τους άνδρες το όριο είναι 101 εκατοστά.

Πώς να απαλλαγείτε από τη μπυροκοιλιά: 3 τρόποι

Δεν είναι αυτό που θέλετε να ακούσετε, αλλά γεγονός είναι πως δεν υπάρχει μαγική συνταγή. «Η απώλεια βάρους απαιτεί συνεχή προσοχή, με μια ισορροπημένη διατροφή και κατάλληλες μερίδες, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα», λέει ο Δρ. Allan.

Υπάρχουν όμως κάποια συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε:

  1. Επιλέξτε προϊόντα λάιτ
  2. Βρείτε το σωστό συνδυασμό φυσικής κατάστασης
  3. Περιορίστε ή εγκαταλείψτε εντελώς το αλκοόλ

1. Επιλέξτε προϊόντα λάιτ

Η μπύρα με χαμηλότερες θερμίδες είναι ένα βήμα για να ξεκινήσετε, συμβουλεύει ο ειδικός. Η μη αλκοολούχα μπύρα και τα μοκτέιλ μπορούν επίσης να είναι μια καλή επιλογή.

2. Βρείτε το σωστό συνδυασμό φυσικής κατάστασης

Κάνοντας crunches, sit-ups ή σανίδες δεν θα επιταχύνετε τη διαδικασία, πέρα από τις θερμίδες που καίτε κάνοντας τα. «Για να χάσετε λίπος στην κοιλιά, η απώλεια βάρους είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζετε προγράμματα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης», λέει ο Δρ. Allan.

3. Περιορίστε ή εγκαταλείψτε εντελώς το αλκοόλ

Εάν παλεύετε με τον εθισμό, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια και υποστήριξη. Και ακόμα κι αν είστε απλός πότης, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να σταματήσετε να πίνετε —αλλά είναι εφικτό.

Τα καλά νέα είναι ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να διασπαστεί πιο γρήγορα από άλλα είδη σωματικού λίπους. Αυτό σημαίνει ότι όταν το βάρος αρχίσει να φεύγει, θα παρατηρήσετε ότι εξαφανίζεται πρώτα από τη μέση σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top