Το συστατικό της μπίρας που μειώνει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο – Μάθετε πώς

μεταβολικό σύνδρομο μπίρα

Καλά είναι τα νέα για όσους θέλουν να πίνουν μπίρα. Ερευνητές έδειξαν ότι μια ένωση που προέρχεται από τον λυκίσκο, μειώνει την αφθονία ενός βακτηρίου του εντέρου που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Microbiome, είναι σημαντικά επειδή εκτιμάται ότι το 35% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο, μια κοινή και σοβαρή πάθηση που συνδέεται με τη γνωστική δυσλειτουργία και την άνοια, καθώς και με σημαντικό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Πιείτε μια μπίρα! 8 επιστημονικές μελέτες τη συνιστούν

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά έχει ως αποτέλεσμα χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού στο σώμα που με τη σειρά της οδηγεί στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.

Οι ασθενείς θεωρείται ότι έχουν μεταβολικό σύνδρομο εάν έχουν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Τα οφέλη της ουσίας του λυκίσκου για την υγεία

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο (OSU) μελετούν εδώ και χρόνια τα πιθανά οφέλη της ξανθοχουμόλης (ΧΝ) για την υγεία, μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στον λυκίσκο -ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας- και των παραγώγων της, συμπεριλαμβανομένης της τετραϋδροξανθοχουμόλης (TXN).

Η XN είναι μια πολυφαινόλη, ένας τύπος άφθονης οργανικής ένωσης που υπάρχει στα φυτά και χρησιμοποιείται επί χιλιετίες από επαγγελματίες της παραδοσιακής ιατρικής. Είναι ένα από τα φλαβονοειδή -φυσικά προϊόντα που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, φλοιό, ρίζες, μίσχους, λουλούδια, τσάι και κρασί- που είναι ευρέως γνωστά για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, ο Andrey Morgun του OSU College of Pharmacy και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι η TXN μπορεί να καταπολεμήσει το μεταβολικό σύνδρομο μειώνοντας τον πληθυσμό του Oscillibacter, ενός είδους βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου.

Το παράγωγο της ουσίας του λυκίσκου μειώνει τα βακτήρια που προκαλούν μεταβολικό σύνδρομο

Περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια μικροβιακά κύτταρα από περίπου 1.000 διαφορετικά βακτηριακά είδη αποτελούν το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου, την κοινότητα των μικροοργανισμών στην πεπτική οδό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα υπολογιστική μέθοδο που αναπτύχθηκε νωρίτερα από τους Morgun και Shulzhenko για να αποκαλύψουν τον μηχανισμό της TXN για τη βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου. Η ανάλυση προβλέπει ποιοι τύποι βακτηρίων ελέγχουν την έκφραση των γονιδίων των θηλαστικών που συνδέονται με συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις.

«Βρήκαμε ότι η TXN λειτουργεί κυρίως μειώνοντας την αφθονία των μικροβίων του εντέρου που προάγουν τη φλεγμονή στα μακροφάγα κύτταρα του λιπώδους ιστού και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης», είπε ο Δρ. Morgun.

Τα μακροφάγα κύτταρα είναι μεγάλα κύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο μεταβολισμός της γλυκόζης, δηλαδή η ικανότητα του σώματος να μετατρέπει τη ζάχαρη σε καύσιμο, μειώνεται γενικά όταν κάποιος γίνεται παχύσαρκος, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στο να αυξήσει ακόμα περισσότερο το βάρος του.

Ο ελαττωματικός μεταβολισμός της γλυκόζης επηρεάζει επίσης αρνητικά τη φυσιολογία του εγκεφάλου και βρίσκεται στη ρίζα πολλαπλών ιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

«Όταν εκτίθενται σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είναι κοινή στο μεταβολικό σύνδρομο, τα βακτήρια Oscillibacter βοηθούν στην πρόκληση της φλεγμονής του λιπώδους ιστού που προκαλεί το σύνδρομο. Η TXN χρησιμεύει για τον περιορισμό του αριθμού των ειδών Oscillibacter», κατέληξε ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top