Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά: Στηρίζει νέους επιστήμονες που θα δώσουν τη μάχη ενάντια στον καρκίνο

Γιαμά

Το ΊδρυμαΈλενα Ηλιοπούλου Γιαμά δημιουργήθηκε στη μνήμη της συζύγου του επιχειρηματία Σπύρου Γιαμά, που πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πρίν από τρία χρόνια μια νέα γυναίκα γεμάτη όνειρα και αγάπη για τη ζωή και τους συνανθρώπους της, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο .Ο σύζυγός της μετουσίωσε τον πόνο της απώλειας σε προσφορά και συστρατεύτηκε στην επιστημονική μάχη ενάντια στον καρκίνο.

«Την Τρίτη 28 Απριλίου 2020, στις 15:07 ο κόσμος μου σταμάτησε. Η πολυαγαπημένη μου και πανέμορφη σύζυγός μου Έλενα, η σύντροφος της ζωής μου, άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι μας σε ηλικία μόλις 40 ετών, λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου». Τη συγκινητική ιστορία αγάπης και τη μάχη της συζύγου του με τον καρκίνο, ξεδίπλωσε στην πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματος ,ο επιχειρηματίας Σπύρος Γιαμάς.

«Το ταξίδι της πολυαγαπημένης μου Έλενας ήταν μονάχα ένα από τα πολλά εκατομμύρια.. Για εκείνη όμως, για εμένα, αλλά και για τις οικογένειες μας  ήταν το μοναδικό που είχε σημασία.. Μέχρι τώρα».

Στο όνομά της και στη μνήμη της ο Σπύρος Γιαμάς προχώρησε στη δημιουργία του Ιδρύματος «Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά – Έρευνα και Υποτροφίες για την Πρόληψη και τη Θεραπεία του Καρκίνου», επενδύοντας στην ελπίδα ότι μια σημαντική ανακάλυψη είναι στον ορίζοντα.

Ο κ. Γιαμάς αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά εξαιρετικά ταλαντούχους  νέους επιστήμονες που μέσω των προσπαθειών και ερευνών τους θα αποτελέσουν μελλοντικά, σημαντικό εφόδιο για την καταπολέμηση αυτής της καταστροφικής και θανατηφόρας ασθένειας.

Στόχος η πρόληψη και η θεραπεία του καρκίνου

Η πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματος «Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά – Έρευνα και Υποτροφίες για τη Θεραπεία και Πρόληψη του Καρκίνου», με την παρουσία φίλων και υποστηρικτών του Ιδρύματος, μελών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν τόσο η ενημέρωση για τις δραστηριότητες και το όραμα του Ιδρύματος, όσο και η ευκαιρία για τον κ. Σπύρο Γιαμά, Ιδρυτή και Πρόεδρο, να εκφράσει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που έχει λάβει το Ίδρυμα μέχρι στιγμής, είτε με τη μορφή οικονομικής συνεισφοράς, είτε με την προσφορά εθελοντικής εργασίας.

Ο Σπύρος Γιαμάς αναφέρθηκε στο σκεπτικό που τον οδήγησε στην δημιουργία ενός Ιδρύματος που στηρίζει οικονομικά νέους επιστήμονες, που διεξάγουν επιστημονική έρευνα στον τομέα του καρκίνου.

«Είναι ο ανθρώπινος νους, τροφοδοτούμενος από περιέργεια και οπλισμένος με γνώση, που ανακαλύπτει τη θεραπεία. Καμία μηχανή ή απλή τύχη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αφοσίωση, τη διορατικότητα και το πάθος, που βρίσκονται στις καρδιές και στο μυαλό εκείνων, που είναι στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής ανακάλυψης», τόνισε.

«Επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην έρευνα, επενδύουμε στην ελπίδα ότι μια σημαντική ανακάλυψη είναι στον ορίζοντα. ‘Ότι θα προκύψουν νέες θεραπείες γρήγορα και ότι οι ζωές των ανθρώπων θα αλλάξουν προς το καλύτερο».

Αύξηση του καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Dr. Michael Choti, επικεφαλής χειρουργός στο Κέντρο Καρκίνου Banner MD Anderson της Αριζόνα των ΗΠΑ, ειδικός στη χειρουργική του γαστρεντερικού καρκίνου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος, ανέφερε:

«Όλες οι μορφές καρκίνου, αλλά ειδικά ο καρκίνος του γαστρεντερικού συστήματος, αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, περιλαμβανομένων και νεώτερων ηλικιών. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν συνεχόμενες πρωτοποριακές ανακαλύψεις στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου, που κάνουν το μέλλον ελπιδοφόρο».

Η επόμενη γενιά ηγετών στην έρευνα κατά του καρκίνου

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, πρώτη υπότροφος και πρέσβειρα του Ιδρύματος Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά. Η κα Παπαλεωνιδοπούλου ολοκληρώνει τη διδακτορική της έρευνα στις Ιατρικές και Βιοϊατρικές Επιστήμες στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο.Με συγκίνηση μίλησε για την ευκαρία που της δίνει το Ιδρυμα να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής της να συστρατευτεί στη μάχη ενάντια στον καρκίνο.

«Ως υποψήφια διδάκτωρ στο Francis Crick Institute, η εκπαίδευση ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που θα μπορούσα να κάνω στο δικό μου ταξίδι.

Η υποτροφία, που έλαβα από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά, μου επέτρεψε να ακολουθήσω το πάθος μου για την έρευνα και γι’ αυτό θα είμαι για πάντα ευγνώμων.

Είναι μια απόδειξη της δύναμης της προσφοράς, της επένδυσης στο μέλλον και της εμπιστοσύνης στην ικανότητα των ατόμων. Γι’ αυτόν τον λόγο το έργο του Ιδρύματος είναι πιο ζωτικό από ποτέ. Οι υποτροφίες, που παρέχονται σε μελλοντικούς διδακτορικούς ερευνητές, δεν είναι απλά οικονομική υποστήριξη. Αποτελούν μια ψήφο εμπιστοσύνης, μια πίστη στην δυνατότητα αυτών των ανθρώπων, να αποτελέσουν την επόμενη γενιά ηγετών στην έρευνα κατά του καρκίνου».

Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top