Ιώδιο: 5 οφέλη του μετάλλου για την υγεία – Πόσο χρειάζεστε καθημερινά και πού θα το βρείτε

ιώδιο

Το αλάτι που περιέχει ιώδιο είναι ευεργετικό για την υγεία αλλά και τις πληγές σας. Ειδικός εξηγεί πώς το ιώδιο μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας και πόσο πραγματικά χρειάζεστε.

«Το ιώδιο, το οποίο μπορεί να προστεθεί στο επιτραπέζιο αλάτι, είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και στον ωκεανό. Είναι κρίσιμο σε κάθε στάδιο της ζωής και έχει ακριβή ρόλο, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό ιώδιο χωρίς να το παρακάνετε», λέει η διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Julia Zumpano.

Τι κάνει το ιώδιο στον οργανισμό – 5 οφέλη

Το ιώδιο βοηθά το σώμα να αναπτυχθεί και να λειτουργεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, ξεκινώντας από την ανάπτυξη του εμβρύου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία ή την πρόληψη ορισμένων ασθενειών και παθήσεων.

 1. Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς
 2. Προωθεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου πριν και μετά τη γέννηση
 3. Βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στην παιδική ηλικία
 4. Αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τους ινοκυστικούς μαστούς
 5. Απολυμαίνει τις πληγές του δέρματος

1. Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για τη γενική υγεία. Βοηθούν στη ρύθμιση:

 • Της θερμοκρασίας του σώματος.
 • Της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της νοητικής δραστηριότητας.
 • Της αναπνοής.
 • Της υγεία της καρδιάς.
 • Του μεταβολισμού και της πέψης.

«Το σώμα δεν μπορεί να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες χωρίς ιώδιο. Η ποσότητα ιωδίου στο σύστημά σας μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης που παράγει ο θυρεοειδής σας», λέει η Δρ. Zumpano.

Ο θυρεοειδής αδένας, μέρος του ενδοκρινικού συστήματος, παγιδεύει το ιώδιο στον οργανισμό και το μετατρέπει σε θυρεοειδικές ορμόνες. Εάν το σώμα παράγει πάρα πολλή από την ορμόνη (υπερθυρεοειδισμός) ή πολύ λίγη (υποθυρεοειδισμός), μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες σωματικές λειτουργίες.

Εάν αναπτύξετε νόσο ή καρκίνο του θυρεοειδούς, το ιώδιο μπορεί να σας βοηθήσει με μερικούς τρόπους:

Μειώνει τον κίνδυνο βρογχοκήλης
Μερικές φορές, η νόσος του θυρεοειδούς ή οι μη καρκινικές κύστεις του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν βρογχοκήλη (μεγέθυνση του θυρεοειδούς αδένα). Η βρογχοκήλη είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί εάν ζείτε με μια ανεξέλεγκτη πάθηση του θυρεοειδούς ή έχετε έλλειψη ιωδίου. Το ιώδιο βοηθά στη ρύθμιση του θυρεοειδούς και στη μείωση του κινδύνου βρογχοκήλης.

Διαχειρίζεται τον υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριος θυρεοειδής)
Η υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες του σώματος, προκαλώντας:

 • Ακανόνιστη έμμηνο ρύση
 • Ταχύ καρδιακό παλμό (αίσθημα παλμών)
 • Προβλήματα ύπνου
 • Απώλεια βάρους.

Για να βοηθήσετε στη μείωση της ποσότητας της θυρεοειδικής ορμόνης που παράγει το σώμα σας, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν ραδιενεργό ιώδιο. Είναι μια μορφή ιωδίου (που συνταγογραφείται σε χάπι ή σε υγρή μορφή) που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των κυττάρων του θυρεοειδούς, ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν και να συγκρατούν το ιώδιο.

Αντιμετωπίζει τον καρκίνο του θυρεοειδούς
Η θεραπεία RAI μπορεί να θεραπεύσει ορισμένους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς. Χρησιμοποιείται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση για να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και θυρεοειδή ιστό. Η θεραπεία RAI τείνει να είναι πιο επιτυχημένη όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχει εξαπλωθεί πέρα από τον θυρεοειδή.

2. Προωθεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου πριν και μετά τη γέννηση

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, ξεκινώντας από τη μήτρα, όταν το έμβρυο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το να έχετε αρκετό ιώδιο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών είναι κρίσιμο.

Η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν σε άτομα που είναι έγκυες, που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες ή θηλάζουν να λαμβάνουν μια προγεννητική πολυβιταμίνη που περιέχει 150 μικρογραμμάρια (mcg) ιωδίου. Αλλά δεν περιέχουν όλες οι προγεννητικές βιταμίνες ιώδιο.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να καταναλώνουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα ιωδίου για να παρέχουν αρκετό στον εαυτό τους και στο έμβρυο, συμβουλεύει η Zumpano. «Χωρίς αυτό, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για νευρολογική αναπηρία και προβλήματα με την ανάπτυξη και τη σεξουαλική ανάπτυξη».

Τα βρέφη κινδυνεύουν επίσης από ανεπάρκεια ιωδίου, ειδικά εάν θηλάζουν αποκλειστικά. Το μητρικό γάλα περιέχει ιώδιο, αλλά η ποσότητα που καταλήγει στο μητρικό γάλα εξαρτάται από το πόσο καταναλώνει το άτομο που θηλάζει.

3. Βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στην παιδική ηλικία

Εάν το παιδί σας είναι επιλεκτικό ή έχει περιορισμένη διατροφή, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει αρκετό ιώδιο. Το να μην παίρνει αρκετό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι δεξιότητες σκέψης και συλλογισμού του.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μη λήψη επαρκούς ιωδίου έχει νευρολογικές επιπτώσεις. Αλλά το να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να λάβει το απαραίτητο ιώδιο μπορεί να επηρεάσει τη συνεχή ανάπτυξη του εγκεφάλου του», σημειώνει η Zumpano.

Τα παιδιά με συνεχιζόμενη μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να έχουν μειωμένη νοημοσύνη σε σύγκριση με τα παιδιά που λαμβάνουν αρκετό ιώδιο.

4. Αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τους ινοκυστικούς μαστούς

Η ινοκυστική αλλαγή του μαστού είναι μια μη καρκινική κατάσταση που προκαλεί επώδυνους όγκους και ευαισθησία στο στήθος. Επηρεάζει το 50% των γυναικών κατά την αναπαραγωγική ηλικία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν την έλλειψη ιωδίου ως πιθανό παράγοντα που προκαλεί ινοκυστικούς μαστούς. Μια παλαιότερη μελέτη ανέφερε ότι η θεραπεία με ιώδιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ινοκυστικών αλλαγών του μαστού.

5. Απολυμαίνει τις πληγές του δέρματος

Το ιώδιο διατίθεται ως τοπικό αντισηπτικό που ονομάζεται ιωδιούχος ποβιδόνη. Εφαρμόζεται σε ήπια κοψίματα, πληγές και εγκαύματα, σκοτώνει τα βακτήρια και βοηθά στην πρόληψη ή τη θεραπεία της μόλυνσης χωρίς να καθυστερεί την επούλωση.

Πόσο ιώδιο χρειάζεστε

Η ποσότητα ιωδίου που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά εξαρτάται από την ηλικία και την κατάστασή σας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) συνιστά:

 • Συνιστώμενη διατροφική δόση: 110 μικρογραμμάρια
 • Βρέφη 7 έως 12 μηνών: 130 μικρογραμμάρια
 • Παιδιά 1 έως 8 ετών: 90 μικρογραμμάρια
 • Παιδιά 9 έως 13 ετών: 120 μικρογραμμάρια
 • Έφηβοι 14 έως 18 ετών: 150 μικρογραμμάρια
 • Ενήλικες: 150 μικρογραμμάρια
 • Έγκυες: 220 μικρογραμμάρια
 • Άτομα που θηλάζουν: 290 μικρογραμμάρια

Οι καλύτερες πηγές ιωδίου

Οι τρεις πιο κοινές πηγές ιωδίου περιλαμβάνουν:

 1. Τρόφιμα: Το ιώδιο βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και στους ωκεανούς, επομένως καλές πηγές ιωδίου περιλαμβάνουν ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και τρόφιμα με βάση τη σόγια.
 2. Ιωδιούχο αλάτι: Το ιώδιο προστίθεται συνήθως στο επιτραπέζιο αλάτι, αλλά ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε. Άλλοι τύποι αλατιού δεν είναι συνήθως ιωδιούχοι, όπως το Fleur de sel, το αλάτι Ιμαλαΐων, το αλάτι Kosher και το θαλασσινό. (Αλλά μην καταναλώνετε αλάτι για να πάρετε περισσότερο ιώδιο από τη διατροφή σας. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πιθανότατα περιέχει όλο το ιώδιο που χρειάζεστε.)
 3. Συμπληρώματα διατροφής: Οι πολυβιταμίνες και οι προγεννητικές βιταμίνες μπορεί να περιέχουν λίγο ιώδιο, ενώ διατίθενται επίσης συμπληρώματα ειδικά για το ιώδιο. Η Zumpano λέει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν λάβετε συμπληρώματα ιωδίου.
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top