Καρδιακή νόσος: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέον τύπο που απειλεί έναν στους τρεις-Τι πρέπει να ξέρετε

καρδιακή νόσος

Οι ερευνητές περιέγραψαν έναν νέο τύπο καρδιακής νόσου που ένας στους τρεις ενήλικες κινδυνεύει να αναπτύξει.

Τεχνικά δεν πρόκειται για μια νέα ασθένεια, αλλά έναν νέο τρόπο σκέψης για το πώς οι υπάρχουσες συνθήκες επηρεάζουν η μία την άλλη.

Είναι το λεγόμενο καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο (CKM), το οποίο αντιπροσωπεύει την επικάλυψη μεταξύ νεφρικής νόσου, μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία, και καρδιακών παθήσεων.

Καρδιακή νόσος: Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για άτομα με υψηλό κίνδυνο θανάτου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ έχει τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου που τον θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει την πάθηση.

Ο στόχος του ορισμού του καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικού συνδρόμου είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Ο κύριος συγγραφέας της εργασίας, Δρ. Chiadi Ndumele, διευθυντής παχυσαρκίας και καρδιομεταβολικής έρευνας στο τμήμα καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, υπολόγισε ότι περισσότερο από το 90% των ενηλίκων εμπίπτουν στο φάσμα του καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικού συνδρόμου.

Αυτό οφείλεται κυρίως στα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες και παιδιά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 42% των ενηλίκων και το 20% των παιδιών είναι παχύσαρκοι, ενώ περισσότεροι από 37 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαβήτη.

Τα 4 στάδια του καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικού συνδρόμου

Για να κατηγοριοποιήσει τον κίνδυνο των ανθρώπων για καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταλήξει σε τέσσερα στάδια. Το στάδιο μηδέν είναι το βέλτιστο σημείο. Αντιπροσωπεύει άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου, που πιθανότατα ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, έχουν υγιές βάρος και δεν καπνίζουν.

  1. Το πρώτο στάδιο αφορά άτομα που μπορεί να είναι υπέρβαρα, ειδικά με υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, ή μπορεί να έχουν προδιαβήτη. Συνιστάται ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν το 5% του βάρους τους για να προστατευθούν από την πρόοδο σε ένα περαιτέρω στάδιο καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικού συνδρόμου.
  2. Τα άτομα στο δεύτερο στάδιο θα αρχίσουν να βιώνουν πράγματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2. Μπορεί επίσης να έχουν νεφρική νόσο. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και της χοληστερόλης τους. Μπορούν επίσης να προσφέρουν στους ασθενείς Ozempic ή Wegovy, για να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος και να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  3. Το τρίτο στάδιο είναι όταν οι άνθρωποι έχουν ασυμπτωματική καρδιακή νόσο. Μπορεί να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή πρώιμη καρδιακή ή νεφρική νόσο και μπορεί να λαμβάνουν φάρμακα όπως οι στατίνες. Οι θεραπείες για αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά και τον διαβήτη, καθώς και εξετάσεις για στένωση των αρτηριών.
  4. Το τέταρτο στάδιο είναι η συμπτωματική καρδιακή νόσος. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με διαγνωσμένη καρδιακή νόσο, υπερβολικό λίπος, διαβήτη τύπου 2 ή νεφρική νόσο. Μπορεί να έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και να έχουν αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα στο τέταρτο στάδιο μπορούν να χωριστούν περαιτέρω σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και σε αυτά χωρίς. Η αναθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης για την εξέταση των καρδιακών παθήσεων περιλαμβάνει επίσης έναν υπολογιστή εκτεταμένου κινδύνου για χρήση από επαγγελματίες υγείας.

Ο παλιός υπολογιστής κινδύνου προέβλεπε μια 10ετή πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού σε άτομα ηλικίας 40-75 ετών. Ο ενημερωμένος υπολογιστής κινδύνου θα περιλαμβάνει άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω και θα προβλέπει μια δεκαετή και μια 30ετή πιθανότητα για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top