8 τροφές για γερή καρδιά που συνιστούν οι καρδιολόγοι

τροφές για γερή καρδιά

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για γερή και υγιή καρδιά σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

 

Η καρδιά είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά το αίμα να ρέει μέσα στο σώμα, ελέγχει τον ρυθμό των σφυγμών, ενώ παράλληλα διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε ισορροπημένα επίπεδα.

Νέες οδηγίες από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές  για τη φροντίδα της υγείας της καρδιάς.

Κάθε χρόνο, η  Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, επικαιροποιεί την έκθεση με τις συστάσεις για μια καλή διατροφή και παρουσιάζει τη λίστα με τις καλύτερες τροφές, για την εύρυθμη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Επιπλέον, συστήνεται η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η αποφυγή της καθιστικής ζωής και του καπνίσματος, η  παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και φυσικά η  υιοθέτηση μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής.

Αν και η διατροφή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα υγιεινά  τρόφιμα δεν συμβάλουν  μόνο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά  και στη διαχείριση  της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα.

Έχοντας αυτό κατά νου, δείτε εδώ μερικές από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αμερικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

1 Λαχανικά

Συνιστάται η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, δίνοντας έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που αποτελούν μια από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά επιλογές. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας αυτών των προϊόντων σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και  η ωμή κατανάλωσή τους συγκριτικά με το ζωμό λαχανικών  είναι καλύτερη λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Ο κανόνας  είναι να αναζητάτε προϊόντα με “βαθύ χρώμα”, επειδή αυτά τείνουν να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά κάθε είδος φρούτων και λαχανικών θα σας παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ανεξάρτητα από αυτό.

2 Ροδάκινα

Είναι ενδιαφέρον ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει συγκεκριμένα τα ροδάκινα ως ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα που πρέπει να καταναλώνονται, αν και λέει ότι κάθε είδος φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η κατανάλωση φρούτων σε οποιαδήποτε μορφή (φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα) μπορεί να σας δώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η καρδιά σας, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε την προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.

3 Δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι κατευθυντήριες γραμμές  της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας  αναφέρουν ότι η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, σε αντίθεση με την κατανάλωσή τους κάθε τόσο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταβολικού συνδρόμου και στεφανιαίας νόσου.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, σύμφωνα με την έκθεση, είναι δημητριακά που εξακολουθούν να έχουν άθικτο το φύτρο, το πίτουρο και το αμυλούχο ενδοσπέρμιο και συνήθως παρασκευάζονται με τουλάχιστον 51% δημητριακά ολικής αλέσεως για να ταξινομηθούν με αυτόν τον τρόπο.

4 Όσπρια

Μια άλλη διατροφική οδηγία για όσους εστιάζουν στην υγεία της καρδιάς τους, είναι να ενσωματώνουν άφθονες φυτικές πρωτεΐνες στην καθημερινή τους διατροφή. Τα όσπρια (όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια) είναι μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά σας, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και αποτελούν μια υγιεινή εναλλακτική λύση για τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Αν και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά  την αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όσο το δυνατόν περισσότερο, προειδοποιεί ότι πολλά εναλλακτικά προϊόντα κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης και συντηρητικών. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που τα όσπρια αποτελούν μια ασφαλή, υγιεινή επιλογή.

5 Ψάρια

Τα ψάρια κάνουν καλό στην  καρδιά και συνιστάται η κατανάλωσή τους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα , καθώς συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ειδικά αν καταναλώνονται ως υποκατάστατο τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών συνδέεται όχι μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλει στη μείωση των περιστατικών εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και συνολικής θνησιμότητας, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 και επειδή χρησιμεύουν ως υγιεινή αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος.

6 Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών

Υπάρχει ακόμη κάποια συζήτηση σχετικά με την επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά έναντι των μη λιπαρών ή των χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο, παρά την παρούσα συζήτηση, η Aμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με λιγότερα λιπαρά μπορεί να συμβάλει σε μια πιο υγιή καρδιά. Είναι σύνηθες τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά να περιέχουν περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη, οπότε είναι σημαντικό όταν επιλέγετε ένα γαλακτοκομικό προϊόν χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα.

7 Κοτόπουλο

Καλύτερο είναι να λάβετε πρωτεΐνες από φυτικές πηγές αντί για κρέας όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αν επιθυμείτε κοτόπουλο ή πουλερικά, μπορείτε να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Αυτό που δεν συνιστούν οι ειδικοί  είναι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, δηλαδή κάθε είδους κρέατος που έχει πρόσθετα συντηρητικά ή αλάτι. Τα συνηθισμένα είδη επεξεργασμένων κρεάτων περιλαμβάνουν μπέικον, αλλαντικά, λουκάνικα και σαλάμι. Η αντικατάσταση αυτών των επεξεργασμένων κρεάτων με μέτριες ποσότητες μη επεξεργασμένων πουλερικών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

8 Ελαιόλαδο

Ένας σημαντικός στόχος της υγιεινής διατροφής για την καρδιά είναι να περιορίσετε τα τρανς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά και να τα αντικαταστήσετε με ακόρεστα λιπαρά. Καταναλώστε περισσότερα υγρά φυτικά έλαια (όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και λιναρόσπορο) και  λιγότερα ζωικά λίπη και τροπικά φυτικά έλαια (καρύδα και φοινικέλαιο). Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μειώσει την κατανάλωση τρανς και κορεσμένων λιπαρών και θα αυξήσει την κατανάλωση πιο υγιεινών λιπαρών.

Σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά επίσης να αποφεύγετε ορισμένα προϊόντα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

  • Περιορίστε  την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά,
  • Περιορίστε την κατανάλωση  εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Μειώστε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε
  • Αποφύγετε το αλκοόλ

Η τήρηση αυτών των οδηγιών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας και να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών.

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top