Καρδιακή προσβολή: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα στη γνάθο που θα μπορούσε να είναι σημάδι

καρδιακή προσβολή

Ιατρικά γνωστή ως έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή προσβολή συμβαίνουν όταν υπάρχει ξαφνική απώλεια ροής αίματος σε ένα μέρος του καρδιακού μυός.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον καρδιακό μυ και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, ειδικά εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Εξαιτίας της κατάστασης, ένας άνθρωπος εισάγεται σε νοσοκομείο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε πέντε λεπτά, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 100.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Ευτυχώς, περισσότεροι από επτά στους 10 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή -μια τεράστια βελτίωση από τη δεκαετία του 1960, όταν το 70% των περιπτώσεων κατέληγαν σε θάνατο. Επομένως, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής και να ξέρουν πώς να μειώσουν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με το NHS και το British Heart Foundation, ένα από τα κύρια συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος στο στήθος. Αυτό μπορεί να παρουσιαστεί ως αίσθημα πίεσης, βάρους, σφίξιμο ή συμπίεση σε όλο το στήθος και μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα.

Ενώ μερικοί άνθρωποι βιώνουν έντονο πόνο στο στήθος, άλλοι αναφέρουν ενόχληση παρόμοια με τη δυσπεψία και όλα αυτά εξαρτώνται από την ηλικία του ατόμου και την ανοχή στον πόνο.

Ο πόνος στη γνάθο ως σύμπτωμα καρδιακής προσβολής

Αλλά ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να δημιουργηθεί μια αίσθηση ότι ο πόνος απλώνεται από το στήθος στα χέρια και συνήθως επηρεάζει το αριστερό χέρι. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνάθο, το λαιμό, την πλάτη και το στομάχι.

Φυσικά, ο πόνος στη γνάθο μπορεί να είναι αποτέλεσμα οδοντικών προβλημάτων ή μπορεί ακόμη και να εμφανιστεί μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών που είναι δύσκολο να μασηθούν.

Η καρδιολόγος Harmony Reynolds είπε στο Health Central ότι ο πόνος στη γνάθο που συνδέεται με καρδιακές προσβολές εντοπίζεται στο κάτω άκρο της γραμμής της γνάθου και τείνει να μοιάζει με πίεση που εκπέμπεται από το στήθος.

«Αν ο πόνος στη γνάθο είναι νέος, ανεξήγητος και διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά, επισκεφθείτε αμέσως νοσοκομείο. Επίσης, εάν έχετε πόνο στο στήθος και το σαγόνι κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά βελτιώνεται με την ανάπαυση, αυτό, επίσης, θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό για πόνο που σχετίζεται με την καρδιά», συμπλήρωσε η γιατρός.

Άλλα σημάδια καρδιακής προσβολής

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια της καρδιακής προσβολής που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα ζάλης/ζαλάδας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εφίδρωση
  • Αίσθημα ασθενείας ή αρρώστια
  • Βήχας ή συριγμός
  • Ένα «συντριπτικό» αίσθημα άγχους, παρόμοιο με μια κρίση πανικού

Για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής, οι υγειονομικοί φορείς συνιστούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή του τσιγάρου εάν είστε καπνιστής, την απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, τον μετριασμό της κατανάλωσης αλκοόλ και την τακτική άσκηση μέτριας έντασης (τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα).

Το NHS συμβουλεύει επίσης να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως και τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top