Το ασυνήθιστο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε όταν μεταφέρετε τα ψώνια σας – Ποια σοβαρή πάθηση μπορεί να κρύβει

ασυνήθιστο σύμπτωμα

Όταν κάνετε τα ψώνια σας ή τις δουλειές του σπιτιού για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό να νιώθετε λίγο κουρασμένοι ή και λίγο πόνο στο σώμα. Αλλά εάν παρατηρήσετε πόνο στον ώμο σας, θα μπορούσε να είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα για κάτι πιο σοβαρό.

Συγκεκριμένα, ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος, ο οποίος ξεκινά στο ήπαρ, συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και όταν κάνετε συνηθισμένες εργασίες.

Η Cancer Research UK λέει ότι ο πόνος στον ώμο είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος. Κάθε χρόνο, πάνω από 6.000 άτομα διαγιγνώσκονται με τη νόσο στη Βρετανία, αλλά πολλά περιστατικά δεν εντοπίζονται μέχρι να είναι πολύ αργά. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από ένας στους δέκα ασθενείς θα επιβιώσει για περισσότερα από 10 χρόνια μετά τη διάγνωσή του.

Ένα από αυτά τα σημάδια είναι ο πόνος στον δεξιό ώμο, ο οποίος μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και όταν κουβαλάτε τα ψώνια ή όταν πλένεστε.

«Ένα διογκωμένο συκώτι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον δεξιό ώμο. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγεθυμένο ήπαρ διεγείρει τα νεύρα που συνδέονται με τα νεύρα στον ώμο. Αυτό ονομάζεται αναφερόμενος ή αντανακλαστικός πόνος», εξηγεί η φιλανθρωπική οργάνωση.

Αυτός ο πόνος στον ώμο είναι μόνο ένα από τα πολλά συμπτώματα που η φιλανθρωπική οργάνωση συμβουλεύει τους ανθρώπους να προσέχουν. Απαριθμεί επίσης άλλα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε. Αρκετά συμπτώματα καρκίνου του ήπατος επηρεάζουν την κοιλιά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο πρήξιμο του ήπατος από τον αναπτυσσόμενο καρκίνο, προκαλώντας διόγκωση στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας ή αυξημένη πίεση στο ήπαρ που πιέζει το υγρό στην κοιλιά (ασκίτης).

Συμπτώματα καρκίνου του ήπατος

  • το ασπράδι των ματιών ή το δέρμα σας κιτρινίζει, κάτι που μπορεί να είναι λιγότερο εμφανές στο καστανό ή μαύρο δέρμα (ίκτερος) –μπορεί επίσης να έχετε φαγούρα στο δέρμα, πιο σκουρόχρωμα ούρα και πιο ωχρά κόπρανα από το συνηθισμένο
  • απώλεια όρεξης ή απώλεια βάρους χωρίς να το προσπαθήσετε
  • αίσθημα κούρασης ή έλλειψη ενέργειας
  • αίσθημα γενικής αδιαθεσίας ή συμπτώματα όπως γρίπη
  • ένα εξόγκωμα στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς

Άλλα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την πέψη σας, όπως:

  • αίσθημα ασθένειας ή πραγματική ασθένεια
  • πόνος στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς ή στον δεξιό ώμο
  • συμπτώματα δυσπεψίας, όπως αίσθημα κορεσμού πολύ γρήγορα όταν τρώτε
  • μια πολύ πρησμένη κοιλιά που δεν σχετίζεται με το πότε τρώτε
Scroll to Top