Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα: Νέα ανακάλυψη για τη θεραπεία του πιο θανατηφόρου καρκίνου

ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα

Μια προκλινική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash ανακάλυψε έναν συνδυασμό φαρμάκων που έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει έναν από τους πιο θανατηφόρους και παγκοσμίως διαδεδομένους καρκίνους, έναν τύπο πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος που ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Η ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημών Monash (MIPS) διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός φαρμάκων αναστρέφει τα συμπτώματα της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας και, στη συνέχεια, μειώνει σημαντικά την εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος που προκαλείται από μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, χωρίς να επηρεάζει το ήπαρ στα ποντίκια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, χρησιμοποίησε ένα μοντέλο ποντικιού που μιμείται το ανθρώπινο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα που προκαλείται από μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα για να εφαρμόσει μια συνδυαστική θεραπεία ενός αναστολέα στρες στο ενδοπλασματικό δίκτυο που ονομάζεται «BGP-15» με τον αναστολέα της φλεγμονής «Olamkicept».

Και τα δύο αυτά φάρμακα έχουν ήδη αποδειχθεί ασφαλή σε ανθρώπους και έχουν προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές Φάσης 2 και 3 σε ανθρώπους για άλλες μεταβολικές ή/και φλεγμονώδεις ασθένειες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Mark Febbraio από το MIPS, είπε ότι πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη και καταστροφική ασθένεια με χαμηλό ποσοστό επιβίωσης.

«Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξημένης παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, έναν πολύ γνωστό παράγοντα κινδύνου για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα », δήλωσε ο καθηγητής Febbraio.

Έως και το 25% του πληθυσμού ζει με λιπώδη νόσο του ήπατος

Η αύξηση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος συμπίπτει με τους ασθενείς που παρουσιάζουν παχυσαρκία και συμπτώματα που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, ιδιαίτερα τη λιπώδη νόσο του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 25% του πληθυσμού εκτιμάται ότι ζει με λιπώδη νόσο του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία, με περίπου το 15% αυτών να εμφανίζουν σημάδια μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας.

Παρά τον υψηλό επιπολασμό της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας και την ανησυχητική αύξηση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος που προκαλείται από αυτήν, δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένες θεραπείες από τον FDA που να σταματούν την εξέλιξη της νόσου.

«Δεδομένου ότι το στρες και η φλεγμονή του ενδοπλασματικού δικτύου είναι χαρακτηριστικά του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος που προκαλείται από μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και ότι το BGP-15 και το Olamkicept έχουν ήδη αποδειχθεί ασφαλή, δοκιμάσαμε εάν αυτά τα φάρμακα -ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό- θα αποτρέψουν τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή/και τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα που οδηγείται από το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα σε ποντίκια», εξηγεί ο Δρ. Febbraio και προσθέτει:

«Σύμφωνα με την υπόθεσή μας, η μελέτη δείχνει ότι ενώ η μονοθεραπεία με ένα από τα δύο φάρμακα επιβράδυνε μέτρια την εξέλιξη, όταν συνδυάζονται αποδεικνύονται μια ρεαλιστική θεραπευτική στρατηγική για τη θεραπεία της ανθρώπινης μης αλκοολικής στεατοηπατίτιδακαι της εξέλιξης σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, ασθένειες που αναπτύσσονται ταχέως χωρίς την ικανοποίηση της αντίστοιχης κλινικής ανάγκης».

Ο Δρ. Febbraio είπε ότι δεδομένης της σημασίας της ανακάλυψης, σε συνδυασμό με την επείγουσα ανάγκη για νέες ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα που βασίζεται σε αυτήν, η ομάδα ελπίζει τελικά τα ευρήματά της να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους. Ωστόσο, καθώς και τα δύο φάρμακα έχουν αποδειχθεί ασφαλή σε αρκετές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, το λογικό επόμενο βήμα είναι η δοκιμή του συνδυασμού BGP-15/Olamkicept σε κλινικές δοκιμές για ασθενείς με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top