Μακροζωία: Οι 9 πιο διασκεδαστικοί τρόποι να φθάσετε μέχρι τα 100 και να είστε υγιείς

μακροζωία

Ευχηθήκατε ποτέ να παραμείνετε υγιής μια ζωή; Αν ναι, οι ειδικοί έχουν τον τρόπο να σας βοηθήσουν να πιάσει η ευχή σας και να κερδίσετε υγεία και μακροζωία.

Υπάρχει ένας κανόνας γνωστός ως οι «Εννέα δυνάμεις», υποστηρίζει ο Dan Buettner του National Geographic. Σύμφωνα με αυτόν οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών —περιοχών όπου το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο από τον υπόλοιπο κόσμο— εκτός από τη χορτοφαγική διατροφή και την έμφαση στη φιλία υιοθετούν και κάποιες άλλες συνήθειες που τους χαρίζουν χρόνια.

Ορισμένες περιοχές στην Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ελλάδα είναι μερικές μόνο από τις Μπλε Ζώνες του κόσμου, όπου οι άνθρωποι έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 π.χ. από τον μέσο Αμερικανό.

Παρόλο που συχνά μας λένε ποιες δίαιτες και συνήθειες είναι το κλειδί για την υγιή γήρανση, μάλλον το μυστικό το έχουν αυτοί οι αιωνόβιοι που έχουν εξαιρετικά μεγάλη και έντονη ζωή.

Οι 9 κανόνες

  1. Απολαύστε υπεύθυνα και με παρέα
  2. Διώξτε το άγχος
  3. Ακολουθήστε μια χορτοφαγική διατροφή
  4. Ακολουθήστε τον κανόνα του 80%.
  5. Κινηθείτε περισσότερο
  6. Βρείτε τους φίλους σας
  7. Δώστε προτεραιότητα σε αγαπημένα πρόσωπα
  8. Φτιάξτε μια κοινότητα
  9. Βρείτε το σκοπό σας

1. Απολαύστε υπεύθυνα και με παρέα

Παρά τις συνέπειες που μπορεί να έχει το αλκοόλ στην υγεία, όταν ξεφεύγουμε από το μέτρο, ένα ποτήρι κρασί είναι ευπρόσδεκτο στις Μπλε Ζώνες, αλλά όχι για τον λόγο που νομίζετε. Σίγουρα, κάποιοι χαριτωμένοι ηλικιωμένοι το καταναλώνουν με το σκεπτικό ότι θα τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς, αλλά οι αιωνόβιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το γεγονός ότι ένα  ποτό είναι πάντα μια αφορμή για να συνδεθούν με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητάς τους. Και, σε αντίθεση με το ποτό, ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός αν περνάτε πολύ καλά με φίλους.

«Στις κουλτούρες μακροζωίας, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμφανίζεται συχνά σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της κοινότητας και του εορτασμού», δήλωσε στο GQ ο Δρ Kien Vuu, ιδρυτής του VUU MD Performance and Longevity.

«Το κλειδί μπορεί να βρίσκεται περισσότερο στις θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και λιγότερο στο ίδιο το αλκοόλ. Οι θετικές σχέσεις συμβάλλουν στην ψυχική και συναισθηματική ευεξία».

2. Διώξτε το άγχος

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά την υγεία, όχι μόνο επιταχύνει τη γήρανση, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επηρεάσει το έντερο. Αν και το άγχος είναι αναπόφευκτο, οι ειδικοί συνιστούν να αφιερώνετε χρόνο για να χαλαρώνετε κάνοντας μερικές βαθιές αναπνοές, όταν αισθάνεστε ένταση.

«Όσο περισσότερο εξασκείστε στην αναπνοή, τόσο καλύτερα θα νιώθετε», είπε στο GQ, η Dr. Michelle Loy, ειδική στην ολοκληρωμένη ιατρική, συμβουλεύοντας όσους αισθάνονται αγχωμένοι να πάρουν μια βαθιά αναπνοή και να την κρατήσουν «για λίγα δευτερόλεπτα».

Μπορεί να γίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε και δεν αλληλεπιδρά με φάρμακα ή συμπληρώματα.

3. Ακολουθήστε μια χορτοφαγική διατροφή

Οι ειδικοί συνιστούν εδώ και καιρό να καταναλώνουμε λιγότερο κόκκινο κρέας, το οποίο έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος και άλλα προβλήματα. Αλλά οι ερευνητές των κατοίκων της μπλε ζώνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια φυτική διατροφή που βασίζεται σε φυτικές πρωτεΐνες (σόγια, φασόλια, φακές) παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία.

Ο Buettner είπε κάποτε ότι εκείνοι που ενδιαφέρονται να μαγειρεύουν υγιεινά γεύματα παρόμοια με εκείνους που ζουν πολλά χρόνια, θα πρέπει να στοχεύουν σε μόνο «τέσσερα ή πέντε γεύματα» που περιέχουν τρόφιμα ολικής αλέσεως και φυτικά — δεν χρειάζεται ένας εξαντλητικός κατάλογος συνταγών . Εάν το κάνετε αυτό, «βρίσκεστε σε καλό δρόμο για να φτάσετε μέχρι τα 100», είπε

4. Ακολουθήστε τον κανόνα του 80%.

Έχετε ακούσει για τον κανόνα 80/20 ; Σημαίνει να τρώτε θρεπτικά προϊόντα τις περισσότερες φορές, ενώ κρατάτε αυτό το επιπλέον 20% για απολαύσεις. Ωστόσο, όσοι βρίσκονται στη Μπλε Ζώνη τηρούν μια διαφορετική οδηγία: τρώνε μέχρι το 80% του αισθήματος κορεσμού.

Οι αιωνόβιοι αυτών των περιοχών τείνουν να τρώνε μικρότερα γεύματα νωρίς το βράδυ και στη συνέχεια να μην καταναλώνουν τίποτα άλλο μετά, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για ορισμένους. Η Loy συνιστά να βάζετε το υπόλοιπο γεύμα σας σε ένα Tupperware  όταν αρχίσετε να αισθάνεστε χορτάτοι.

5. Κινηθείτε περισσότερο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κίνηση και η άσκηση συμβάλλουν σε μια πιο υγιή ζωή, αλλά οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, τείνουν να κάθονται σχεδόν το ένα τρίτο της ημέρας τους. Και, δεδομένου ότι ένας καθιστικός τρόπος ζωής έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, δεν θα πρέπει να σοκάρει το γεγονός ότι οι αιωνόβιοι είναι δραστήριοι άνθρωποι.

Για τους περισσότερους πολυάσχολους ανθρώπους, ωστόσο, η προπόνηση μιας ώρας ή 90 λεπτών δεν είναι εφικτή. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη των μικρότερων δραστηριοτήτων, όπως το να κάνουμε διαλείμματα για περιπάτους μέσα στην ημέρα ή ακόμα και 22 λεπτά άσκησης μια φορά τη μέρα. Μπορείτε ακόμη να κάνετε διατάσεις σε καθιστή θέση ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ για να κάνετε κάποια επιπλέον κίνηση.

6. Βρείτε τους φίλους σας

Μετά την επιδημία μοναξιάς μετά τον Covid, είναι προφανές ότι οι άνθρωποι χρειάζονται σύνδεση και αλληλεπίδραση.

«Η αγάπη και οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, γνωστή ως «ορμόνη της αγάπης», η οποία παίζει ρόλο στο δέσιμο και στη μείωση των επιπέδων του στρες», είπε ο Vuu στο GQ.

«Έτσι, οι σχέσεις αγάπης και υποστήριξης μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στη συναισθηματική κατάσταση και τη σωματική υγεία».

7. Δώστε προτεραιότητα σε αγαπημένα πρόσωπα

Στο ίδιο πνεύμα, το να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας είναι το κλειδί για να ζήσετε μια μακρά ζωή. Σύμφωνα με το GQ, εκείνοι που έζησαν περισσότερο συχνά έμεναν κοντά σε γονείς ή παππούδες, είχαν σύντροφο ζωής και περνούσαν χρόνο με τα παιδιά τους, αν είχαν.

8. Φτιάξτε μια κοινότητα

Όλοι θέλουν να έχουν την αίσθηση του ανήκειν και για τους αιωνόβιους , αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρονται για την πνευματικότητα ή την προσωπική ευεξία τους. Η αίσθηση του«ανήκειν» σε μια μεγαλύτερη κοινότητα δίνει κίνητρο, βελτιώνει την υγεία και την ευτυχία μας. Η παρακολούθηση μιας θρησκευτικής λειτουργίας μόνο τέσσερις φορές το μήνα (σκεφτείτε: κάθε Κυριακή) θα μπορούσε να προσθέσει έως και 14 χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με τον Buettner, και ακόμη και μόνο η εστίαση στην προσωπική ευημερία και η συμμετοχή σε κάποιο είδος κλαμπ ή τοπικού γυμναστηρίου μπορεί να προσφέρει το ίδιο.

9. Βρείτε το σκοπό σας

Συνήθως αναφέρεται ως το δικό σας «γιατί», η εύρεση του σκοπού σας στη ζωή είναι σημαντική για το προσδόκιμο ζωής.

«Μπορεί να χρειαστεί λίγη αναζήτηση ψυχής, αλλά αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να ασχοληθείτε με αυτήν την προσωπική αναζήτηση, καθώς όταν βρίσκετε το σκοπό σας αυτό σας φέρνει σαφήνεια στο πώς ζείτε τη ζωή σας», είπε ο Λόι στο GQ, αναφερόμενος στο η ιαπωνική έννοια του Ikigai, η οποία καλεί τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την κλήση τους.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top