Η αρχαία σούπερ τροφή που ενισχύει τη μνήμη, το ανοσοποιητικό και ρίχνει την πίεση

τροφή σκόρδο

Αυτή η τροφή χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ελληνική κουζίνα. Αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή πολλών συνταγών, ενώ προστίθεται και σε πολλά φαγητά, για να δώσει γεύση και άρωμα.

Νοστιμίζει τις σούπες, όπως τις φακές και τη φασολάδα, τις σάλτσες ντομάτας, τα κρέατα κατσαρόλας, τα ψητά, τα λαδερά, τον κιμά κ.τ.λ.

Τι είναι το σκόρδο;

Το σκόρδο είναι ένα μονοετές ή και πολυετές, ποώδες φυτό. Η προέλευση του είναι από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Έχει έντονη οσμή και χαρακτηριστική καυτερή γεύση που οφείλεται σε αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις όπως η αλλισίνη.

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Τα οφέλη του όμως είναι πολλά περισσότερα, Σύμφωνα με μελέτη υψηλή δόση από εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να περιορίσει της μέρες ανάρρωσης μας από κάποια ίωση κατά 61%. Οι ευεργετικές του επιδράσεις όμως δεν περιορίζονται στις ιώσεις. Δείτε που βοηθάει:

Τα οφέλη

  • Προστατεύει τον Προστάτη
  • Αποτρέπει τις δηλητηριάσεις
  • Προστατεύει τη μνήμη
  • Ρίχνει την πίεση

 

Προστατεύει τον προστάτη

Άνδρες που καταναλώνουν 10 gr σκόρδου την ημέρα διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν αμερικανοί και κινέζοι επιστήμονες στη Σαγκάη. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη είχαν καρκίνο του προστάτη. Οι ειδικοί στο πλαίσιο της μελέτης εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες τους και τις συνέκριναν με εκείνες υγιών ανδρών. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα κρεμμύδια και σκόρδο αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ο συσχετισμός ωστόσο ήταν μεγαλύτερος για τις μορφές καρκίνου που δεν είχαν προλάβει να εξελιχθούν.

Αποτρέπει τις δηλητηριάσεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι ένα από τα συστατικά του σκόρδου είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό, σε σχέση με γνωστά αντιβιοτικά, στην αντιμετώπιση των βακτηρίων του γένους Campylobacter. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Προστατεύει τη μνήμη

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι ανακάλυψαν ότι μια ουσία του σκόρδου έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση που προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η ουσία αυτή λέγεται FruArg (πρόκειται για κάποιο υποπροϊόν υδατάνθρακα). Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να αναχαιτίσει βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα που οφείλονται στη γήρανση, την ατμοσφαιρική ρύπανση ή την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Τα αποτελέσματα ήταν καταφατικά.

Ρίχνει την πίεση

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, που δημοσιεύθηκε στο έντυπο “Maturitas“, το σκόρδο μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι εθελοντές που έπασχαν από υπέρταση λάμβαναν 4 κάψουλες από εκχύλισμα σκόρδου την ημέρα και αποδείχτηκε ότι μετά από 3 μήνες είχαν χαμηλότερη πίεση (10mmHg χαμηλότερη συστολική πίεση) συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν εικονικό χάπι. Τα άοσμα συμπληρώματα του σκόρδου είναι ιδανικά για την υπέρταση ή τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα.

Πού αλλού βοηθά

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν περισσότερες από έξι σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου και 50% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο στομάχι. Χρησιμοποιείται για τους ρευματικούς πόνους, για την αρτηριοσκλήρωση, για τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα, για το άσθμα, την υπέρταση, ως αλοιφή για τις πληγές κ.λπ.

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φυτό εντόπισαν και καλλιέργησαν οι Ινδοί, έξι χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για να αυξήσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις καθιστώντας το το πρώτο αναβολικό. Οι αθλητές μάλιστα το έτρωγαν πριν λάβουν μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top