Πώς οι μύες συμβάλλουν στην τόνωση του εγκεφάλου – Ο παράγοντας που ενισχύει την υγεία του

άσκηση εγκεφάλου

Όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο της άσκησης για την σωματική υγεία και τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών παθήσεων, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της για την καλή υγεία και τη μακροζωία. Λίγα, όμως, είναι τα στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σημασία του μυϊκού συστήματος για την υγεία του εγκεφάλου.

Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες καταλήγουν σε ένα νέο συμπέρασμα, ότι δηλαδή η άσκηση ωθεί τους μύες να απελευθερώσουν μοριακό φορτίο που ενισχύει τη λειτουργία και τη σύνδεση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η διαδικασία δεν είναι καλά κατανοητή, αλλά νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign διαπίστωσε ότι τα νεύρα που λένε στους μύες να κινούνται επίσης τους ωθούν να απελευθερώσουν περισσότερους από τους παράγοντες τόνωσης του εγκεφάλου.

«Τα μόρια που απελευθερώνονται από τους μύες πηγαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια στον εγκέφαλο, παράγοντας τη λεγόμενη διασταύρωση μεταξύ μυός και εγκεφάλου. Αλλά ο ίδιος ο μυς έχει πολλά νεύρα. Έτσι αναρωτηθήκαμε, ποια είναι η επίδραση των νευρώνων σε αυτή τη δραστηριότητα του μυός και στην επικοινωνία μεταξύ μυός και εγκεφάλου;», δήλωσε ο καθηγητής χημικής και βιομοριακής μηχανικής Hyunjoon Kong, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε αυτούς τους νευρώνες από τους μύες. Και μερικοί άνθρωποι χάνουν αυτούς τους νευρώνες λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Επομένως, η κατανόηση του ρόλου τους και πώς αυτά τα νεύρα του μυός επηρεάζουν τον εγκέφαλο, είναι σημαντική για τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς με νευρομυϊκές κακώσεις και ασθένειες», πρόσθεσε ο ειδικός.

Η άσκηση δυναμώνει τους μύες που εκκρίνουν μόρια για την ενίσχυση του εγκεφάλου

Έρευνα για την άσκηση έχει βρει ότι οι μύες εκκρίνουν ορμόνες και εξωκυτταρικά κυστίδια, μικροσκοπικά πακέτα που μεταφέρουν μόρια μεταξύ των κυττάρων και  περιέχουν μικρά θραύσματα RNA που ενισχύουν τη σύνδεση, τη μετάδοση σήματος και την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ωστόσο, ενώ έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στη λειτουργία των παραγόντων που προέρχονται από τους μύες, ο ρόλος των νεύρων που διεγείρουν τους μύες είναι ελάχιστα κατανοητός, δήλωσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Kai-Yu Huang, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές συνέκριναν δύο μοντέλα μυϊκού ιστού -ένα με διέγερση νευρώνων και ένα χωρίς. Διαπίστωσαν ότι ο νευρωμένος μυς παρήγαγε περισσότερα μόρια που προάγουν τη δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου και ρυθμίζουν την ανάπτυξη των μυών από τον μυ χωρίς νεύρα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διέγειραν τα νεύρα με γλουταμικό, έναν νευροδιαβιβαστή. Διαπίστωσαν ότι ο νευρωμένος μυς είχε μεγαλύτερη έκφραση ενός γονιδίου που είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της έκκρισης. Αντίστοιχα, εξέπεμπε υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ιρισίνη, η οποία σχετίζεται με τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης, και απελευθέρωσε περισσότερα εξωκυττάρια κυστίδια από ό,τι ο απλός μυς.

«Αναλύσαμε το φορτίο που μεταφέρθηκε στα κυστίδια και διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μεγαλύτερη ποικιλία microRNA που σχετίζεται με επιπτώσεις στη νευροανάπτυξη», είπε ο Δρ. Huang και συμπλήρωσε:

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διέγερσης των νευρώνων. Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε την παροχή νεύρων στους μύες και έτσι αρχίζουν να καταρρέουν και να χάνουν τη λειτουργία τους. Και με κάποιο τρόπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία οργάνων. Επομένως, η κατανόηση του τρόπου ρύθμισης ή διατήρησης της εκκριτικής συμπεριφοράς των μυών είναι πολύ σημαντική».

Σημαντική η αποκωδικοποίηση του βρόγχου εγκεφάλου-νεύρου-μυών

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν περαιτέρω τους μηχανισμούς στη διασταύρωση όπου οι νευρώνες συναντούν τα μυϊκά κύτταρα για να καθορίσουν πώς οι νευρικές ώσεις διεγείρουν τους μύες και αν επηρεάζουν την παραγωγή των παραγόντων τόνωσης του εγκεφάλου ή απλώς την απελευθέρωσή τους, μια σημαντική διάκριση για πιθανές θεραπείες για όσους έχουν χάσει νεύρα ή μύες.

Ελπίζουν επίσης να διερευνήσουν περαιτέρω χρησιμοποιώντας το μοντέλο ιστού τους ως πλατφόρμα για την αποτελεσματική παραγωγή των παραγόντων. Τελικά, ελπίζουν να έχουν μια πλήρη εικόνα του βρόγχου εγκεφάλου-νεύρου-μυών και πώς να τον διατηρήσουν.

«Είναι τα μεμονωμένα όργανά μας που μιλούν μεταξύ τους: Ο εγκέφαλος λέει στα νεύρα να διεγείρουν τους μύες και οι μύες απελευθερώνουν μόρια που είναι ευεργετικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου», είπε ο Δρ. Kong.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της άσκησης. Η άσκηση δημιουργεί μια πιο ισχυρή διασύνδεση μεταξύ των κινητικών νευρώνων και των μυών, και τώρα γνωρίζουμε ότι τα νεύρα που στέλνουν το σήμα στον μυ απελευθερώνουν τα μόρια και τα εξωκυτταρικά κυστίδια που είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο. Επομένως, μπορούμε να εξετάσουμε τα οφέλη της άσκησης που επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση αυτής της σύνδεσης περισσότερο από την απλή αύξηση του όγκου ή της δύναμης των μυών», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top