Η βιταμίνη που μας δίνει ενέργεια, δυναμώνει τα οστά και ρίχνει την πίεση – 10 ύπουλα σημάδια ότι σας λείπει

Η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας μας. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού όμως είναι πολύ εύκολο να μας λείψει.

Παραδόξως, η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας κάτι που αφορά σε όλες τις εθνότητες και τις ηλικιακές ομάδες.

Δείτε με τους οποίους το σώμα σας μπορεί να σας προειδοποιεί για πιθανή ανεπάρκεια βιταμίνης D.

10 ύπουλα συμπτώματα ότι σας λείπει βιταμίνη D

  1. Νιώθετε ανεξήγητη κόπωση
  2. Αρρωσταίνετε συχνά
  3. Πόνος οστών και μυών
  4. Τριχόπτωση
  5. Αλλαγές διάθεσης και κατάθλιψη
  6. Προβλήματα στην επούλωση πληγών
  7. Μυϊκή αδυναμία
  8. Πεπτικά προβλήματα
  9. Υπερβολική εφίδρωση
  10. Υψηλή πίεση του αίματος

1.Νιώθετε ανεξήγητη κόπωση

Το αίσθημα επίμονης κόπωσης και η έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D. Το σώμα βασίζεται στη βιταμίνη D για να λειτουργήσει ομαλά και τα ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξήγητη κούραση και υπνηλία.

2.Αρρωσταίνετε συχνά

Εάν αρρωσταίνετε πιο συχνά από το συνηθισμένο, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει αποδυναμωθεί λόγω ανεπαρκών επιπέδων βιταμίνης D. Αυτή η ζωτική βιταμίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής σας άμυνας, οπότε ειδικά τους χειμερινούς μήνες δεν θα πρέπει να σας λείψει.

3.Πόνος οστών και μυών

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στα οστά, μυϊκή αδυναμία και ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως η οστεομαλακία. Εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητους πόνους στα οστά και τους μύες σας, είναι καιρός να εξετάσετε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας.

4.Τριχόπτωση

Η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D. Εάν έχετε παρατηρήσει τα μαλλιά σας να αραιώνουν ή να πέφτουν περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί αυτό να συνδέεται με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Εάν αρρωσταίνετε πιο συχνά από το συνηθισμένο, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει αποδυναμωθεί λόγω ανεπαρκούς βιταμίνης D.

5.Αλλαγές διάθεσης και κατάθλιψη

Έρευνες δείχνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και της ψυχικής υγείας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με εναλλαγές της διάθεσης, συμπτώματα κατάθλιψης και ακόμη και εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD). Η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συναισθηματική σας ευεξία.

6.Προβλήματα στην επούλωση πληγών

Εάν παρατηρήσετε ότι οι πληγές και τα κοψίματά σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν από το συνηθισμένο, μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτό το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό παίζει καθοριστικό ρόλο στις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος.

7.Μυϊκή αδυναμία

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία, μια πάθηση γνωστή ως μυοπάθεια. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών και μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας στερείται αυτής της σημαντικής βιταμίνης.

8.Πεπτικά προβλήματα

Η υγεία του εντέρου είναι στενά συνυφασμένη με την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης της βιταμίνης D. Άτομα που υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS),  νόσο του Crohn ή  κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν δυσκολία στην απορρόφηση της βιταμίνης D, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε ανεπάρκεια. Στην περίπτωση αυτή ίσως χρειαστείτε συμπληρώματα.

9.Υπερβολική εφίδρωση

Ενώ η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, η επίμονη εφίδρωση, ιδιαίτερα στο μέτωπο, θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης ανεπάρκειας βιταμίνης D. Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να ληφθούν υπόψη όλες οι πιθανές αιτίες και να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν είναι απαραίτητο.

10.Υψηλή πίεση του αίματος

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Εάν αντιμετωπίζετε υπέρταση, η αξιολόγηση των επιπέδων της βιταμίνης D μπορεί να είναι ένα σοφό βήμα για τη διαχείριση του προβλήματος της υγείας σας.

Που θα βρείτε βιταμίνη D

Εμπλουτισμένα δημητριακά, αυγά, ρέγκα, εμπλουτισμένο γάλα, σολομός, σαρδέλες αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης D. Μπορείτε να εξασφαλίσετε τη βιταμίνη D, που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας, καταναλώνοντας τυρί ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή πίνοντας γάλα. Μία κούπα γάλακτος 1,5% ενισχυμένου με βιταμίνη D, περιέχει το 25% της ΣΗΔ. Πολλά συμπληρώματα ασβεστίου είναι επίσης ενισχυμένα με βιταμίνη D.

Αυτό το ξέρατε;

Απομονώθηκε το 1930 από το μουρουνέλαιο και είναι γνωστή ως η βιταμίνη του ήλιου, επειδή συντίθεται από την έκθεσή μας στον ήλιο. Είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, που δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D.

 

Scroll to Top