15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας

καρκίνος παιδικής ηλικίας

Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια μέρα αγάπης για να τιμήσουμε τη γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών που αντιμετωπίζουν τώρα τον καρκίνο, των παιδιών που έχουν αποθεραπευθεί και των παιδιών που δεν είναι πια κοντά μας.

Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μια σπάνια , απειλητική για τη ζωή του παιδιού, ασθένεια. Ωστόσο, στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά. Δεν είναι μία νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές . Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη! Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά κι εφήβους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.

Όταν ένα παιδί νοσεί από καρκίνο, νοσεί όλη η οικογένεια

Ο καρκίνος στο παιδί είναι ένα συνταρακτικό γεγονός που αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα της οικογένειας. Οι θεραπείες είναι χρονοβόρες και επίπονες και απαιτούν συνεχείς επισκέψεις στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το παιδί να αποκόπτεται από τις δραστηριότητές του, οι γονείς να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, και τα αδέλφια να περνούν αρκετό χρόνο μόνα ή με άλλους συγγενείς.

Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση η οικογένεια χρειάζεται στήριξη από το φιλικό, κοινωνικό αλλά και σχολικό περιβάλλον. Πολλές φορές αρκεί απλώς να κρατάμε επαφή, να δείχνουμε διακριτικά το ενδιαφέρον μας, και να βοηθάμε τα παιδιά να επιστρέψουν ομαλά στο σχολείο.

Η χρυσή κορδέλα δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Συμβολίζει πόσο πολύτιμα είναι τα παιδιά και πόσο δυνατά και ανθεκτικά βγαίνουν από αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Αντιπροσωπεύει όλες τις δεκάδες μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας σε αριθμούς

  • Κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 χρονών
  • Στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μόλις 20%
  • Κάθε μέρα στην Ευρώπη πεθαίνουν από καρκίνο 20 παιδιά και έφηβοι
  • Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους

«Εστιάζουμε στις προκλήσεις και τις ανισότητες»

Όπως κάθε χρόνο, η Φλόγα συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού η Childhood Cancer International (CCI), ο διεθνής φορέας των συλλόγων γονέων και ασθενών, και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP). Φέτος, εστιάζει στις ανισότητες και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους σε όλον τον κόσμο.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι μόλις 30%. Ακόμη και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν αποκλίσεις στα ποσοστά ίασης έως και 20%. Οι αποκλίσεις οφείλονται σε μη έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στη δυσκολία πρόσβασης σε κατάλληλη θεραπεία.

«Είμαστε γονείς παιδιών που έτυχε να νοσήσουν από καρκίνο»

Γι’ αυτό, η Φλόγα γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους, όπως επίσης και τις ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία. Η αγωνία να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά και η ανάγκη για πρόσβαση σε
θεραπείες αντίστοιχες με αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οδήγησε στην ίδρυση και τη συνέχιση του έργου της Φλόγας για 42 ολόκληρα χρόνια.

Σήμερα, εκπροσωπεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και έχει καθιερωθεί ως βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας
των Ογκολογικών Τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top