Από επιθετικό στρεπτόκοκκο κατέληξε το 9χρονο κοριτσάκι στο Διδυμότειχο – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

στρεπτόκοκκο

Τι αναφέρει ανακοίνωση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου στο οποίο μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση το κοριτσάκι που κατέληξε από στρεπτόκοκκο.

Με πολύ σοβαρά συμπτώματα από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο μεταφέρθηκε το 9χρονο κοριτσάκι στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να το κρατήσουν στη ζωή, αλλά η εξέλιξη της υγείας του ήταν ραγδαία και δυστυχώς κατέληξε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου «περί ώρα 12μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροικών κενώσεων.
Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας».

«Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ, και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ.
Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γ.Ν. Διδυμοτείχου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το γεγονός και τα συλλυπητήρια στους γονείς και συγγενείς της θανούσης 9χρονης».

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Τα συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και ειδικής αντιμετώπισης είναι:

  • πυρετός που επιμένει
  • έντονη κυνάγχη
  • σοβαρή δυσκαταποσία
  • πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα
  • εκσεσημασμένη καταβολή.

Η θεραπεία της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης. Οι ασθενείς με συμπτώματα φαρυγγίτιδας ή φαρυγγοαμυγδαλίτιδας με θετική δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) ή καλλιέργεια για στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει να ξεκινούν αντιβιοτική θεραπεία.

Μέτρα πρόληψης

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top