Χαμηλές αρχικά οι προσδοκίες από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων – Το στοίχημα για την επιτυχίας τους

απογευματινά χειρουργεία

Άμεσα υπογράφεται Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την έναρξη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, αναμένουν οι εμπλεκόμενοι, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι λειτουργίας τους, αλλά και ο τρόπος πληρωμής από τους ασφαλισμένους και η αμοιβή γιατρών και νοσηλευτών. Η λειτουργία τους είχε ανακοινωθεί για 1η Μαρτίου, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ.

«Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν άμεσα. Υπογράφεται Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και είμαστε έτοιμοι για την άμεση εφαρμογή του μέτρου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πρώτη μέρα έναρξης θα μπορεί κάποιος να κάνει χρήση αυτών των απογευματινών χειρουργείων. Σύμφωνα με πληροφορίες καθορίζεται, 30% να πληρώνει ο ασφαλισμένος και 70% ο ΕΟΠΥΥ. Η αμοιβή συντίθεται από το κόστος που πληρώνει ο ασθενής συν την αμοιβή που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Αυτή η αμοιβή μοιράζεται σε όλη την χειρουργική ομάδα.

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες:
• Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
• Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
• Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
• Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
• Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
• Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Γιατί οι ασθενείς να επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία και να μην πάνε στον ιδιωτικό τομέα

«Εμείς δεν μπορούμε να πούμε στους ασθενείς τί θα επιλέξουν. Εμείς απλά τους δίνουμε μια επιπλέον επιλογή, η οποία σίγουρα είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα. Για παράδειγμα, μια χολοκυστεκτομή που στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει γύρω στις 2.500 ευρώ, στα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζει από 500 έως 1.200 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιος συμπολίτης μας που δεν δύναται να δώσει 2.500 ευρώ, θα μπορεί να χειρουργηθεί με πολύ μικρότερο κόστος», δήλωσε στην Real News ο κ. Γεωργιάδης.

Η συμμετοχή των Κλινικών στα απογευματινά χειρουργεία

Η απόφαση δεν ορίζει και δεν επιβάλλει να δημιουργήσουν όλες οι κλινικές απογευματινά χειρουργεία. Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, για να ενταχθεί κάποια Κλινική του ΕΣΥ. Την απόφαση θα παίρνει η κλινική σε συνεργασία με την διοίκηση του κάθε νοσοκομείου. Μεταξύ τους θα ρυθμίζουν τις βάρδιες, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές και θα μοιράζονται, σε επίπεδο κλινικής, τις αμοιβές που τελικά θα αναλογούν από την δραστηριότητα των απογευματινών χειρουργείων.

Δεν θα μπορεί δηλαδή μία κλινική να κάνει απογεματινά χειρουργεία εάν προηγουμένως δεν έχει συμπληρώσει ανά μήνα, ανά ημέρα, ανά εβδομάδα την παραγωγή των χειρουργείων που έκανε πριν από τα απογευματινά χειρουργεία και αν πέσει κάτω από αυτόν τον μέσο όρο, θα χάνει την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων.

Οι Κλινικές που έχει γίνει γνωστό ότι θα συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία είναι στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, «Ευαγγελισμός», «Γ.Γεννηματάς» και «Αττικόν».

«Οφείλω όμως να σας πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς», δήλωσε στη Real News ο κ. Γεωργιάδης.

Το βασικό εργαλείο διαφάνειας

Υπενθυμίζεται ότι 1η Φεβρουαρίου τέθηκε σε λειτουργία η Ενιαία Λίστα Χειρουργείου και το site θα είναι σε δημόσια χρήση περίπου σε τρεις μήνες, όπου πλέον όλοι οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν και πόσα είναι συνολικά τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή στη χώρα από το ένα άκρο της Ελλάδος μέχρι το άλλο αλλά και πόσες είναι οι αναμονές.

Σκοπός του site για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου θα είναι οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια, να μπορούν να βλέπουν εάν επιλέξουν να πάνε στην Α ή στη Β χειρουργική κλινική πόσο μέσο χρόνο αναμονής θα πρέπει να αναμένουν για την διενέργεια του τακτικού τους χειρουργείου.

Χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει η μεταρρύθμιση

«Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, προφανώς θα χρειαστεί κάποιο διάστημα», δήλωσε ο υπουργός στην Real News.

Όπως είχε εξηγήσει ο υπουργός όταν θα κάνουν οι πρώτοι απογευματινά χειρουργεία και θα δουν οι χειρουργοί και νοσηλευτές τους συναδέλφους τους που το κάνουν και κερδίζουν νόμιμα χρήματα, θα ακολουθήσουν και άλλοι. «Αυτά όλα θα τα λύσει δηλαδή η ζωή», είχε αναφέρει.

Το Πάσχα τα απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για τη διενέργεια δωρεάν απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες που παραμένουν στις Λίστες Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά, δηλαδή όσους έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής, εξήγησε ο υπουργός, εξήγησε στην Real News ο υπουργός. Υπολογίζεται ότι αυτοί που βρίσκονται σε αναμονή πάνω από έναν χρόνο είναι περίπου 50 χιλιάδες. «Σε αυτούς, λοιπόν, τους 50 χιλιάδες που απαράδεκτα περιμένουν πάρα πολύ καιρό, θα τους προσφέρουμε το χειρουργείο δωρεάν».

Το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει ο υπουργός είναι έναρξη περίπου κοντά στο Πάσχα. Το Ταμείο Ανάκαμψης ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025, άρα μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν τα 50.000 χειρουργεία.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top