Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

απογευματινά χειρουργεία, Παπαγεωργίου

Σε ενάμιση μήνα ξεκινούν και τα δωρεάν 50.000 απογευματινά χειρουργεία ασθενών που είναι σε λίστα αναμονή πάνω από χρόνο.

H απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία βγαίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα. H ισχύς της θα είναι από τη δημοσίευση της αποφάσεως, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν και οι κλινικές που θα διενεργούν απογευματινά χειρουργεία. Προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί το έργο στα πρωινά χειρουργεία. Το Υπουργείο Υγείας έχει ορίσει ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην μετακυλήσουν τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά στην απογευματινή λειτουργία.

Με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα αποσυμφορηθεί η λίστα χειρουργείων στην οποία σήμερα βρίσκονται 102.634 ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν. Με το ισχύον σύστημα οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν έως και 3 χρόνια για να χειρουργηθούν.

Οι αναμονές στη λίστα χειρουργείου διαμορφώνονται ως εξής:

  • από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 ασθενείς
  • από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 ασθενείς
  • πάνω από 12 μήνες αναμονής, 26.221 ασθενείς.

Οι έξι κατηγορίες των επεμβάσεων και το κόστος – Τι θα πληρώνει ο πολίτης

Οι επεμβάσεις θα καταχωρούνται στο σύστημα με βάση την βαρύτητά τους και η επιβάρυνση των ασθενών θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.

  • Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
  • Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
  • Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
  • Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
  • Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
  • Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Σε ενάμιση μήνα τα δωρεάν 50.000 χειρουργεία

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκινάνε περίπου σε ενάμισι μήνα από σήμερα, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Περιμένουμε την τελική έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι καθαρά τυπική η διαδικασία. Θα πάμε ανάποδα στη λίστα, δηλαδή θα βρούμε αυτούς που έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής. Αυτοί που είναι σε αναμονή πάνω από χρόνο είναι περίπου 50 χιλιάδες. Αυτούς τους 50 χιλιάδες θα τους κάνουμε το χειρουργείο δωρεάν», είπε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top