Γεωργιάδης: Αυστηρό μήνυμα προς τους διοικητές του ΕΣΥ – Συνεχής αξιολόγηση σε όλους τους δείκτες

γεωργιάδης, εσυ, απογευματινά χειρουργεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας έστειλε σαφές μήνυμα προς του διοικητές του ΕΣΥ ότι δεν θα ανεχθεί δυσλειτουργίες.

Το στίγμα των πολιτικών που θα ακολουθήσει στο υπουργείο Υγείας έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προς τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διεξάγεται στην Εθνική Πινακοθήκη. Στο επίκεντρο των πολιτικών βρίσκεται η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών που έρχονται σε επαφή με το σύστημα υγείας.

«Σας σέβομαι απεριόριστα, ο ρόλος σας είναι πολύ σοβαρός και σας βλέπω ως συνεργάτες και θέλω να με βλέπετε ως συνεργάτη», ωστόσο ζήτησε από όλους τους διοικητές, ανεξάρτητα αν θα παραμείνουν ή όχι στο ΕΣΥ, (σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες επιλογής νέων διοικήσεων) να εργαστούν προς την κατεύθυνση βελτίωσης των υπηρεσιών, κάνοντας σαφές ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε δυσλειτουργίες που έχουν αντίκτυπο στους ασθενείς. Ξεκαθάρισε ότι θα πραγματοποιεί αξιολόγηση ανά μήνα και προειδοποίησε για ξαφνικές εφόδους στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν είναι όλα μαύρα όπως παρουσιάζονται για το ΕΣΥ. Έχουμε έναν κοινό σκοπό να πετύχουμε το ΕΣΥ να δουλεύει καλύτερα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας: «Δεν έχω την αυταπάτη ότι θα μπορούμε να τα λύσουμε όλα διά μαγείας ούτε ότι μπορούμε να τα κάνουμε τέλεια. Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο που να λέει ότι είναι ευχαριστημένος από το σύστημα υγείας. Και καλώς οι πολίτες ζητούν πάντα το κάτι παραπάνω».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδος και οι διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών θα αλλάξουν. «Σας δημιουργεί σε πολλούς ανησυχία γιατί η διαδικασία δεν διασφαλίζει τη συνέχεια της θητείας σας και σε άλλους απογοήτευση που δεν μπορούν καν να υποβάλουν αίτηση. Αν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να συνεχίσει να το πει σήμερα. Όσοι μείνετε θα πρέπει να εργαστείτε», επεσήμανε.

«Θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση σε κάθε κλινική αν κάνετε καλά τη δουλειά σας, δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε ότι θα απομακρυνθείτε. Εγώ θα βλέπω τους δείκτες αποδοτικότητας και θα ακούω του πολίτες. Δεν έχω φίλους ούτε χρειάζεται να με πάρει κανείς τηλέφωνο και δεν έχω αλλά κριτήρια πέρα από τη δουλειά σας», ανέφερε.

Οι προτεραιότητες των διοικήσεων

Ο έλεγχος των δαπανών είναι από τα βασικά ζητήματα του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «από το 2014 το σύνολο των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία έχει διπλασιαστεί, που δείχνει ότι το κράτος κάνει ό,τι είναι δυνατό να στηρίξει την υγεία» και πρόσθεσε: «Από τις κύριες ευθύνες σας, ο έλεγχος των δαπανών. Έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείται τους προϋπολογισμούς. Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν».

Μεγάλο θέμα αποτελούν και οι αναμονές και όπως είπε ,«οι αναμονές είναι αγκάθι στο ΕΣΥ». Πρόσθεσε ότι «θα εκτιμηθεί δέοντος η προσπάθεια των διοικήσεων που θα είναι παρούσες για να επιλύουν επιτόπου τα ζήτημα των αναμονών. Θα παρακολουθώ τη μέση μείωση του χρόνου στις εφημερίες και θα είναι βασικός δείκτης αξιολόγησης».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για προτεραιότητα στα σοβαρά περιστατικά στα χειρουργεία, αλλά, όπως είπε, «στην ενιαία λίστα χειρουργείων δεν θα ανεχθώ φαινόμενα διαφθοράς και ανισότητες. Θα υπάρξει έλεγχος και στοιχεία και για τις λίστες χειρουργείων».

Τόνισε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ. «Θα δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς να βγάλουν περισσότερα νόμιμα χρήματα», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και κατέληξε απευθυνόμενος στους διοικητές: «Εφόδους στα νοσοκομεία θα κάνω και θα είναι συνεχής η αξιολόγηση. Θέλω να βρίσκετε λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν προβλήματα. Δεν θέλω να χάνουμε ούτε ένα 24ωρο μέχρι να λύνεται ένα πρόβλημα».

Εισαγωγική τοποθέτηση, στην ημερίδα εκτός από τον Υπουργό Υγείας, έκαναν, επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και Υφυπουργοί Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει θεματικές για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τον έλεγχο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, τον προγραμματισμό των προμηθειών. Επίσης, θα συζητηθεί η συνεργασία ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών, η διαχείριση κρίσεων, καθώς και ζητήματα πυρασφάλειας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top