SOS για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών: 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια

υπερκατανάλωση αντιβιοτικών

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. 7 στους 10 πολίτες έχουν πάρει αντιβιοτικό μέσα στο χρόνο- Ένας στους 3 διατηρεί στο σπίτι κάποιο αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης.

Απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την κατάχρηση αντιβιοτικών στην Ελλάδα. Συνεχίζει να κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν τη σημασία της πρόληψης για την μικροβιακή αντοχή, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο κοντινό μέλλον νέα αντιβιοτικά, δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια, καθιστά αδήριτη την ανάγκη να διασωθούν αυτά τα πολύτιμα φάρμακα.

Με θέμα «Η σημασία των Εμβολίων και της Ορθολογικής Χρήσης των Αντιβιοτικών», πραγματοποιήθηκε στον ΕΔΟΕΑΠ, υβριδική ενημερωτική ημερίδα, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας Ενημέρωσης «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», που διενεργεί, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας.

Στόχος η ενημέρωση, και αφύπνιση των πολιτών για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών και η σημασία των εμβολίων.

Η Ελλάδα παραμένει από το 2011 πανευρωπαϊκά πρώτη στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλού ποσοστού ανθεκτικών μικροβίων.

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών

Οι ομιλητές στην ημερίδα αναφέρθηκαν στη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας και τις συνέπειες από την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών. «Η αλόγιστη χρησιμοποίηση αντιβιοτικών κάνει τον άνθρωπο ευάλωτο, ανοχύρωτο και ίσως αποτελέσει και αιτία να χάσει τη ζωή του από την αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή. Το αντιβιοτικό, από όπλο στα χέρια της επιστήμης, μπορεί να αποβεί και μοιραίο όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα.

Γι΄ αυτό θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση των επιστημονικών όπλων, για το καλό των πολιτών. Τα αρνητικά πρωτεία που κατέχει η χώρα μας, μεταξύ των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, τόσο στην κατανάλωση όσο και στην ανάπτυξη αντοχής, σχετίζονται με τις ζωές των παιδιών μας και όλων μας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να μιλά ο καθένας μη ειδικός», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης.

Οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών

Η Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, συντονίστρια της Ομάδας Μελέτης της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, παρουσίασε τη στατιστική εικόνα της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, που την καθιστούν σταθερά πρώτη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με συνέπεια την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής στην κοινότητα, από το 2011 έως σήμερα και υπογράμμισε τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί για τη συνταγογράφηση, ώστε να σταματήσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών.

Αναφερόμενη στις συνέπειες της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών, επισήμανε τις παρενέργειες, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και σε ζωτικά τμήματα του οργανισμού όπως οι νεφροί, καθώς και στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων που «πολεμούν-αντιστέκονται» στα αντιβιοτικά όταν τα χρειαστεί ο ασθενής.

Το 2020 η Ελλάδα ήταν πρώτη, με 2.000 θανάτους, από πολυανθεκτικά μικρόβια στην Ε.Ε. ενώ ήταν μόνο 100 στη Νορβηγία και 300 στη Σουηδία!

Η κ. Γιαμαρέλλου υπογράμμισε τις ευθύνες όσων εμπλέκονται (ιατρών, φαρμακοποιών, πολιτών) και τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος είναι να σταματήσει η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών.

Τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις

Την κακή εικόνα της χώρας μας επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις για την κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα τη δεκαετία 2013-2023, που παρουσίασε η καθηγήτρια Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, μέλος της Ομάδας της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό στη διάρκεια του χρόνου αυξήθηκε από το 50% (2013) στο 75% (2023).

Το 16% δήλωσε ότι το προμηθεύτηκε χωρίς συνταγή, ενώ σταθερά την τελευταία δεκαετία, ένας στους τρεις (32%) διατηρεί στο σπίτι κάποιο αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης.

Το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι, εάν κρυολογήσει θα πάρει αντιβιοτικό, αν και γνωρίζει ότι υπάρχει υπερκατανάλωση (55%) ή ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή (32%).

Δράσεις για την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών

Η συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ Νταίζη Παπαθανασοπούλου παρουσίασε τις δράσεις της εκστρατείας του Δικτύου που υλοποιείται από το 2014 μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, αλλά και των εκπαιδευτικών, στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 161 ενημερωτικές ομιλίες δια ζώσης ή διαδικτυακά σε ευρύ κοινό, σε 115 Δήμους όλης της χώρας και έχει διανεμηθεί ειδικό ενημερωτικό υλικό, 528.000 έντυπα και βιβλία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top