Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στη διακυβέρνηση του ΕΣΥ. Η συνεχής αξιολόγηση στις προτεραιότητες

ΕΣΥ

Τι επιδιώκει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τις καρατομήσεις διοικητών νοσοκομείων. Ποιο μήνυμα θέλει να στείλει στις νέες διοικήσεις του ΕΣΥ.

Εκτός κρίσεων για θέση διοικητή στο ΕΣΥ με βάση το νέο σύστημα επιλογής στο Δημόσιο έθεσε ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, 4 διοικητές. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για 160 θέσεις διοικητών στο ΕΣΥ βρίσκεται στην τελική ευθεία, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον υπουργό υγείας να αποπέμψει ακόμα έναν, φτάνοντας τις 4 απομακρύνσεις. Πρόκειται για την διοικήτρια του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».

Ο υπουργός δείχνει αποφασισμένος να μην ανεχτεί καθυστερήσεις και συμπεριφορές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του ασθενή. Και αυτό θα ισχύσει και για τις νέες διοικήσεις που αναμένονται αρχές 2024, καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Χρυσοχοίδης, η αξιολόγησή τους, θα αποτελέσει μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία θα τους κρίνει στη βάση καθορισμένων στόχων, από την αρχή της θητείας τους. Ο έλεγχος των πεπραγμένων τους, εξυπηρετεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ είχε τονίσει ο υπουργός.

Διαδικασία επιλογής και αξιολόγηση

Η διαδικασία επιλογής τους υπάγεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, για ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας. Αυξάνονται οι απαιτήσεις για τυπικά προσόντα. Διεξάγεται τεστ δεξιοτήτων των υποψηφίων, εξορθολογίζονται οι διαδικασίες επιλογής.

Οι Διοικήσεις θα υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης, το οποίο θα αναφέρει συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και το οποίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.
Σε ετήσια βάση θα γίνεται η αξιολόγηση και ανάλογα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, θα δίνεται η δυνατότητα ανταμοιβής – bonus παραγωγικότητας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να αποφασίσει την άμεση λήξη της θητείας τους σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.

Το χρονικό των 4 απομακρύνσεων

Ο υπουργός επιδιώκει να αλλάξει νοοτροπίες χρόνων και το βασικότερο τον τρόπο διοίκησης του ΕΣΥ.
Από την αρχή της θητείας του ήρθε σε επικοινωνία με τις ηγεσίες των νοσοκομείων και παρουσίασε την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει. Ζήτησε, την επαγρύπνησή τους και τη συνεχή προσοχή τους, στα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων και της λειτουργίας των βασικών δραστηριοτήτων του νοσοκομείου, για την, κατά το δυνατόν, καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, γνωρίζει ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ δεν λύνονται με τις απομακρύνεις διοικητών, αλλά δεν ανέχεται συμπεριφορές αδιαφορίας και αλαζονείας. Το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Υγείας είναι ότι όλοι ελέγχονται και αξιολογούνται, καθώς στόχος είναι η εξυπηρέτηση του ασθενούς.

Στις 5 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο χορός των απομακρύνσεων. Ο Διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» με απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοίδης απομακρύνεται μετά το σάλο για αναβολή χημειοθεραπειών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο κατήγγειλαν τραγικές ελλείψεις , λόγω υποχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται χημειοθεραπείες σε καρκινοπαθείς, αλλά και η σίτιση των νοσηλευόμενων να είναι ελλιπής. Επίσης έγινε γνωστό ότι από τον Μάρτιο του 2022 τα οικονομικά του νοσοκομείου είχαν μπει στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Ακολούθησε στις 3 Οκτωβρίου η παύση της διοίκησης του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», μετά τις εικόνες ντροπής στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Στις 17 Οκτωβρίου, ο υπουργός απομακρύνει την διοίκηση του «Βενιζέλειου» νοσοκομείου για αναβολές χειρουργείων.

Στις 29 Νοεμβρίου με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια, του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου», καθώς η κατάσταση στο νοσοκομείο χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από τους εργαζόμενους.

«Έχουμε πει ότι αρκετοί διοικητές νοσοκομείων δεν κάνουν να διοικούν ούτε περίπτερο. Πόσο μάλλον τεράστια νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Υπογραμμίζει ότι «η λογοδοσία, η τοποθέτηση διοικητών με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι κομματικά δεν θα βλάψει, αλλά θα βοηθήσει το σύστημα».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top