Στρεπτόκοκκος: Δύο θάνατοι τις τελευταίες ημέρες – Πότε κάνει επιπλοκές και ποιο είναι το πρώτο συμπτώματα που οδηγεί στο γιατρό

στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια. Δείτε πότε υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών και ποιο είναι το πρώτο συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσει στο γιατρό.

Δύο θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες εξαιτίας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Πρόκειται για το 9χρονο κοριτσάκι που έχασε χθες τη ζωή του στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου και έναν 28χρονο που πέθανε την περασμένη εβδομάδα στον Τύρναβο, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «δεν ξέρουμε πόσες μέρες νοσούσε το παιδί» και περιέγραψε το πρώτο σύμπτωμα ως πονόλαιμο.

«Αν το παιδί πει ‘δεν μπορώ να καταπιώ’, πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση».

Πρόσθεσε πως, «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή». Το συγκεκριμένο παιδί, του οποίου το ιστορικό δεν είναι γνωστό, «φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο», είπε.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο που προκαλεί κυρίως ήπιες λοιμώξεις. Ορισμένα στελέχη του λεγόμενου διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ξεφεύγουν, μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, παράγουν μια τοξίνη και προκαλούν ένα απειλητικό για τη ζωή σύνδρομο.Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι μικρόβια και ιοί όπως ο κορονοϊός, η γρίπη, ο RSV, οι αδενοϊοί, ο στρεπτόκοκκος έκαναν δυναμικά της εμφάνισή τους στην μετα-covid εποχή, λόγω της ανοσιακής απραξίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που «αδρανοποίησε» το ανοσοποιητικό των παιδιών και τα κατέστησε λιγότερο ετοιμοπόλεμα στους μικροβιακούς εισβολείς.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top