Αμερικανός γερουσιαστής ισχυρίζεται ότι η πολλαπλή σκλήρυνση βελτιώθηκε όταν προσβλήθηκε από παράσιτα στον Αμαζόνιο

πολλαπλή σκλήρυνση
  • Ο Hovde διαγνώστηκε με πολλαπλή σκλήρυνση το 1991.
  • Σε ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο, προσβλήθηκε από τα παράσιτα E. histolytica και giardia.
  • Μετά τη μόλυνση, τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης του Hovde βελτιώθηκαν δραματικά.
  • Η έρευνα υποδηλώνει ότι ορισμένα παράσιτα μπορούν να ρυθμίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Λίγο μετά τα 40α γενέθλιά του, ο υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ, Eric Hovde, ταξίδεψε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Έφαγε ένα αρμαντίλλο (ζώο της οικογένειας των δασυποδόμορφων) κολύμπησε με πιράνχας, προσβλήθηκε από δύο παράσιτα και, απροσδόκητα, βρήκε ανακούφιση από τα εξουθενωτικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο 60χρονος Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας μοιράστηκε την ιστορία του κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας ραδιοφωνικής συνέντευξης στο WISN-AM. Ο Hovde είπε ότι είχε πόνο στις αρθρώσεις και στους λεμφαδένες του για περίπου έξι μήνες μετά την επιστροφή του από το ταξίδι. Μια επίσκεψη στον γιατρό διαπίστωσε ότι είχε προσβληθεί από τα παράσιτα E. histolytica και giardia.

«Αλλά το περίεργο είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, η πολλαπλή σκλήρυνση εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς. Έτσι, κατά ειρωνικό τρόπο, τελικά παίρνω διαφορετικά φάρμακα για να απαλλαγώ από τα παράσιτα. Η ασθένεια που είχα εξελίχθηκε σε πολύ καλοήθη μορφή», είπε ο Hovde.

Αποδεικνύεται, μάλιστα, ότι ο Hovde δεν είναι μόνος σε αυτή την εμπειρία. Σύμφωνα με την Ένωση Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Αμερικής (MSAA), τα παράσιτα είναι ένας πιθανός παράγοντας μείωσης του κινδύνου στην ανάπτυξη της πάθησης.

Ο Hovde διαγνώστηκε με πολλαπλή σκλήρυνση τον Μάιο του 1991. Η ασθένεια επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προσβάλλοντας την ουσία που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη), καταστρέφοντας τα νεύρα και διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να είναι εξουθενωτική και ακόμη και θανατηφόρα.

Ο υποψήφιος γερουσιαστής και ο αδερφός του ξεκίνησαν το Ίδρυμα Hovde το 1998 για να υποστηρίξουν την έρευνα για την εύρεση θεραπείας για την ασθένεια.

Τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από τη σύνδεση των παρασίτων με την πολλαπλή σκλήρυνση

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα παράσιτα μπορούν να ρυθμίσουν τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, να μειώσουν τις υποτροπές και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης. Ωστόσο, άλλα έχουν τη δυνατότητα να επιδεινώσουν τη νόσο.

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ η χρήση ζωντανών παρασίτων δεν είναι η βέλτιστη, οι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από ορισμένα παράσιτα προσφέρουν μια μοναδική πηγή για την ανακάλυψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

πολλαπλή σκλήρυνση
Φωτογραφία: Eric Hovde/Facebook

Μια μελέτη με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison John Fleming που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι παρατηρήθηκαν δυνητικά ευνοϊκά αποτελέσματα μαγνητικής τομογραφίας και ανοσορυθμιστικές αλλαγές σε ασθενείς που κατανάλωσαν αυγά ενός συγκεκριμένου παρασίτου, ωστόσο, το μέγεθος αυτών των επιπτώσεων ήταν μέτριο και υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των απαντήσεων των μεμονωμένων υποκειμένων.

«Κοιτάζω πίσω και λέω ότι ευτυχώς έχω δύο παράσιτα», είπε ο Hovde. Ο 60χρονος υποψήφιος τόνισε επίσης τις επιπτώσεις της άσκησης και της υγιεινής διατροφής, μαζί με τη θετική στάση για την εξέλιξη της νόσου.

«Υπάρχουν πολλές μέρες ή εβδομάδες και μήνες όπου η ζωή είναι ένας αγώνας, και εσύ παλεύεις. Μπορεί να περπατάω και να σκέφτομαι πόσο στεναχωρημένος είμαι που έχω πολλαπλή σκλήρυνση. Υπήρχαν πολλά χρόνια που προσευχόμουν στον Θεό να φτάσω μέχρι τα 40 για να γνωρίσει και να θυμάται η κόρη μου τον άντρα που ήμουν. Ευτυχώς, ο Θεός μου έδωσε πολύ περισσότερο», κατέληξε ο Hovde.

Παραπομπές

  1. Safety and Efficacy of Helminth Treatment in Relapsing-remitting Multiple Sclerosis: Results of the HINT 2 Clinical Trial
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top