Πονοκέφαλος με κόπωση: Ποιες είναι οι αιτίες και πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό σύμφωνα με ειδικό

Πονοκέφαλος με κόπωση

Έχετε ποτέ νιώσει πονοκέφαλο με κόπωση μαζί;  Μπορεί να είστε απλώς κουρασμένοι επειδή ξενυχτήσατε μέχρι αργά ή να έχετε πονοκέφαλο λόγω άγχους, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους συνδέονται ο πονοκέφαλος με κόπωση.

Αν έχετε συνεχείς πονοκεφάλους και κούραση κάθε μέρα, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με έναν γιατρό. Λοιπόν, τι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κεφαλαλγίας και κόπωσης; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Η γιατρός της οικογενειακής ιατρικής Neha Vyas, MD, λέει ότι ο  πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από ορισμένες αιτίες, ενώ η κούραση μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους. Αλλά όταν  συνδυάζονται, υπάρχει ένα ολόκληρο σύνολο παραγόντων για το γιατί μπορεί να τα αντιμετωπίζετε συνδυαστικά. Η ειδικός εξηγεί μερικούς πιθανούς λόγους που μπορεί να έχετε πονοκέφαλο και κόπωση και πότε είναι ώρα να δείτε το γιατρό σας.

Τι μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και κόπωση;

Ο πονοκέφαλος και η κόπωση είναι συχνά συμπτώματα που όταν εκδηλώνονται μαζί είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία τους.

«Ο πονοκέφαλος και η κούραση είναι δύο διαφορετικά συμπτώματα», λέει η Δρ Vyas. «Όταν συνδυάζονται, σκέφτεσαι συγκεκριμένα μέρη του σώματος ή συστήματα οργάνων που εμπλέκονται», υποστηρίζει.

Μπορεί να έχετε ημικρανίες, διαταραχή ύπνου ή ο οργανισμός σας να προσπαθεί να αποκρούσει μια λοίμωξη όπως η γρίπη. Ενώ οι περισσότεροι λόγοι για τους οποίους έχετε πονοκέφαλο και κόπωση ταυτόχρονα μπορεί να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή, εάν αυτά τα δύο συμπτώματα αρχίσουν να επηρεάζουν τη ζωή σας, είναι καιρός να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Η Δρ Vyas μοιράζεται ποια μπορεί να είναι η ρίζα του πονοκεφάλου και της κούρασης ταυτόχρονα, αλλά τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πιθανοί λόγοι.

Οι πιθανοί λόγοι

  1. Κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19
  2. Ημικρανίες
  3. Αφυδάτωση
  4. Φάρμακα
  5. Ινομυαλγία
  6. Διαταραχές ύπνου
  7. Διάσειση
  8. Αναιμία
  9. Εμμηνόρροια
  10. Εγκυμοσύνη

1. Κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19

Λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και ο COVID-19, μοιράζονται όλα τα τυπικά συμπτώματα του πονοκεφάλου και της κόπωσης. «Ένας άλλος τύπος μόλυνσης μπορεί να είναι η πνευμονία», λέει η Δρ. Vyas. «Και συχνά, αν υπάρχει επίσης πυρετός, θα ήταν μια σημαντική ένδειξη για το αν υφίσταται κάτι μολυσματικό».

Μπορεί, επίσης, να έχετε άλλα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, βήχα και πόνους στο σώμα, ενώ  υπάρχουν ανεπαίσθητες διαφορές μεταξύ του κρυολογήματος, της γρίπης και του COVID-19.

2. Ημικρανίες

Αυτοί οι συχνοί πονοκέφαλοι μπορεί να είναι έντονοι στον πόνο και να συνοδεύονται από μια σειρά από συμπτώματα που ξεκινούν πριν από την ημικρανία σας και διαρκούν αρκετά, αφού υποχωρήσει.

Πολλές φορές, μπορεί να αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα – όπως το αίσθημα κόπωσης – λίγες μέρες πριν από την ημικρανία. Και μόλις ξεκινήσει ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία, μπορεί, επίσης, να αισθανθείτε ναυτία και ζάλη και να έχετε ευαισθησία στο φως και το θόρυβο, εκτός από τον πόνο στο κεφάλι.  Και ακόμη και αφού σταματήσει η ημικρανία σας, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι.

3. Αφυδάτωση

Πίνετε αρκετό νερό; Η απάντηση μπορεί να είναι όχι, ειδικά αν έχετε πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε κουρασμένοι.  Λοιπόν, πόσο νερό πρέπει να πίνετε; Οι άνδρες θα πρέπει να πίνουν περίπου 3 με 4 λίτρα την ημέρα, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να στοχεύουν σε περίπου 2,5 με τρία λίτρα.  Αν έχετε πιει μερικά αλκοολούχα ποτά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε hangover, το οποίο συνήθως προκαλείται από αφυδάτωση και έλλειψη ύπνου.

4. Φάρμακα

Εάν παίρνετε διουρητικά ή φάρμακα για την υπέρταση, όπως βήτα-αναστολείς, μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως πονοκεφάλους και κόπωση. Ακόμη και ορισμένα αντιβιοτικά, αντιιικά και ηρεμιστικά μπορεί να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες.

Τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο, καθώς και να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι.

5. Ινομυαλγία

Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ινομυαλγία, μια χρόνια πάθηση υγείας που προκαλεί μυοσκελετικό πόνο, έχουν συχνά συχνά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο και κόπωση.

«Η φλεγμονή που προκαλείται από την ινομυαλγία είναι μακράς διαρκείας», λέει η Δρ. Vyas. «Δεν είναι κάτι που έρχεται ξαφνικά». Εάν έχετε ινομυαλγία, πιθανώς έχετε την τάση να αντιμετωπίζετε εξάρσεις όπου συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι και κόπωση είναι πιο έντονα.

6. Διαταραχές ύπνου

Εάν δεν κοιμάστε επαρκώς – οπουδήποτε μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα – μπορεί να είστε διαρκώς παρέα με πονοκέφαλο και κούραση που προκύπτει από μια ανήσυχη νύχτα.

Κοινές διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και ακόμη και το τρίξιμο των δοντιών σας τη νύχτα (μια κατάσταση που ονομάζεται βρουξισμός) είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκέφαλο και κόπωση.

7. Διάσειση

Ένα χτύπημα στο κεφάλι σας μπορεί να οδηγήσει σε διάσειση, μια ήπια τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, τάση για εμετό, εμετό και σύγχυση.

Εάν νομίζετε ότι έχετε διάσειση, είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική φροντίδα αμέσως.

8. Αναιμία

Όλοι χρειαζόμαστε οξυγόνο και εάν έχετε αναιμία, η ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που έχετε είναι πολύ χαμηλή, καθιστώντας δύσκολο για τον ιστό του σώματός σας να λάβει αρκετό οξυγόνο.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κόπωση, αδυναμία, ζάλη, δύσπνοια και πονοκέφαλο.

9. Εμμηνόρροια

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, οι ορμόνες σας παρουσιάζουν διακυμάνσεις και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS). Συμπτώματα όπως κράμπες, πονοκέφαλοι, κόπωση και φούσκωμα, εμφανίζονται μετά την ωορρηξία.

10. Εγκυμοσύνη

Μιλώντας για ορμόνες, εάν είστε έγκυος, τα επίπεδα προγεστερόνης σας αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένες.

Πότε να δείτε γιατρό

Θυμηθείτε, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε πονοκέφαλο μαζί με το αίσθημα κόπωσης. Η Δρ Vyas λέει ότι ο ποιοτικός ύπνος και ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ενός πονοκεφάλου με κούραση.

Αλλά αν έχετε συνεχώς πονοκέφαλο και αντιμετωπίζετε την κούραση, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν ειδικό, ειδικά εάν επιδεινωθεί ή απλά δεν βελτιώνεται.

Μπορεί εκείνος να σας ρωτήσει για άλλα συμπτώματα όπως πυρετό ή έμετο για να καταλήξει  στη σωστή διάγνωση. Μπορεί επίσης να σας ρωτήσει πόσο καιρό έχετε πονοκεφάλους και κόπωση. Έχει κρατήσει για μερικές εβδομάδες; Νιώθετε απλά κουρασμένοι το πρωί;

Με βάση τις απαντήσεις και το ιατρικό ιστορικό σας, ο γιατρός θα καθορίσει τι να κάνετε στη συνέχεια.  «Τα επόμενα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν εργαστηριακές εξετάσεις ή κάποιο είδος απεικόνισης, εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα συμπτώματα αυτά δεν είναι δικαιολογημένα», λέει η Δρ. Vyas. «Μερικές φορές, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή», προσθέτει. 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top