Αϋπνία: 7 φυσικές λύσεις να κλείσετε μάτι χωρίς φάρμακα

Αϋπνία

Δείτε πώς θα καταπολεμήσετε την αϋπνία με φυσικούς τρόπους πριν καταφύγετε στα φάρμακα

Νομίζετε ότι είστε οι μόνοι που μετρούν προβατάκια  μέχρι το πρωί; Καμία σχέση, αφού η αϋπνία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές του ύπνου.

Οι αιτίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αϋπνία διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο. Επίσης, η δυσκολία στον ύπνο είναι το πιο συχνό πρόβλημα. Οι αιτίες είναι πολλές από τους καφέδες και το στρες μέχρι ορισμένα προβλήματα υγείας.

Οι 7 φυσικές λύσεις

  1. Φάτε την…
  2. Γεμίστε την μπανιέρα
  3. Φτιάξτε τσάι από δεντρολίβανο
  4. Δοκιμάστε αυτό το φρούτο
  5. Αποφύγετε αυτές τις τροφές
  6. Πάρτε ασβέστιο
  7. Δοκιμάστε κρύο νερό

 

1. Φάτε την…

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στο βραδινό γεύμα πριν κοιμηθείτε αυξάνουν τα επίπεδα της σερατονίνης – μιας ορμόνης που θεωρείται ότι καταπολεμά το άγχος και διευκολύνει την έλευση του ύπνου. Επίσης, επιλέγετε τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη όπως μπανάνες, γιαούρτι, γάλα, τόνο, που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ευκολότερα.

2. Γεμίστε την μπανιέρα

Για ήπια αϋπνία κάντε ένα μπάνιο λίγο πριν τον ύπνο ρίχνοντας στο νερό 5 με 10 σταγόνες λεβάντα ή ylang ylang. Ή μπορείτε να ρίξετε 4 σταγόνες laventer, marjoram, rum chamomile στο μαξιλάρι σας πριν τον ύπνο.

3. Φτιάξτε τσάι από δεντρολίβανο

Χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο. Ρίξτε 30 γραμμ. σε 1 λίτρο καυτού νερού. Αφήστε το να μουλιάσει για 15 λεπτά. Στραγγίστε και πίνετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού κάθε βράδυ.

4. Δοκιμάστε αυτό το φρούτο

Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας καλίου, βρομίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, το βερίκοκο θεωρείται ότι είναι μια τροφή που μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα. Ενδείκνυται για καταστάσεις έντασης, αϋπνίας και ψυχοσωματικών ασθενειών. Καταναλώνετέ το και αποξηραμένο. Επίσης, το ροδάκινο, χάρη στην περιεκτικότητά του σε φώσφορο και νιασίνη, είναι κατάλληλο για όσους βρίσκονται σε υπερένταση. Αν καταναλώνεται το βράδυ, ευνοεί τον ύπνο.

5. Αποφύγετε αυτές τις τροφές

Πριν από τον ύπνο αποφεύγετε τροφές που περιέχουν τυραμίνη καθώς απελευθερώνουν συστατικά που ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, όπως ζάχαρη, ντομάτες, σπανάκι, αλλαντικά και λιπαρά τυριά. Επίσης, αποφεύγετε το αλάτι. Προκαλεί κατακράτηση υγρών και εμποδίζει την χαλάρωση των μυών. Προσοχή στο αλάτι που περιέχεται στα αλλαντικά, τις κονσέρβες, τα καπνιστά, τα τουρσί και τα έτοιμα φαγητά.

6. Πάρτε ασβέστιο

Σύμφωνα με τις έρευνες ορισμένα συμπληρώματα διατροφής διευκολύνουν τον ύπνο. Το ασβέστιο έχει καταπραϋντική δράση.  Αν συνδυάσετε το ασβέστιο με μαγνήσιο, που έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τη μυϊκή ένταση, θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα.

7. Δοκιμάστε κρύο νερό

Γνωρίζατε ότι το βάδισμα μέσα σε κρύο νερό πριν πάτε για ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα; Γεμίστε την μπανιέρα με νερό που να σκεπάζει τους αστραγάλους σας. Πιαστείτε από κάπου και κάντε σημειωτόν μέσα στο νερό για 5 λεπτά.

* Δείτε ειδικό αν ξυπνάτε πάντα κουρασμένοι το πρωί και δεν μπορείτε να λειτουργήσετε ή να συγκεντρωθείτε.
* Παίρνετε φάρμακα για να κοιμηθείτε.
* Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε σχεδόν κάθε βράδυ επί εβδομάδες.

Αυτό το ξέρατε;

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα η αϋπνία μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια. Οι ειδικοί ανακάλυψαν συγκεκριμένα γονίδια που ενδέχεται να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη διαταραχών του ύπνου και τα οποία είναι μπορεί να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές.

Ακόμη, βρέθηκε πώς υφίσταται γενετική σχέση ανάμεσα στην αϋπνία και σε ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, αλλά και  ανάμεσα στην αϋπνία και σε ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, πήραν δείγματα DNA από περισσότερους από 33.000 στρατιώτες και στη συνέχεια έκαναν ανάλυση του γονιδιώματός τους.

Η χρόνια αϋπνία συνδέεται με διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και οι ψυχικές παθήσεις. Πάντως οι ειδικοί ευελπιστούν να πετύχουν καλύτερη κατανόηση του γενετικού υπόβαθρου της αϋπνίας θα οδηγήσει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής Molecular Psychiatry.

Τι λένε τα νούμερα

Το 1/3 των ενηλίκων υποφέρει από αυτήν, ενώ στους ηλικιωμένους το ποσοστό ξεπερνά το 50%, όπως αναφέρθηκε σε επιστημονική συνάντηση για την αϋπνία η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μόντε Κάρλο. Εξάλλου μία στις 5 επισκέψεις στο γιατρό αφορά προβλήματα ύπνου. Μάλιστα, οι γυναίκες άνω των 40 ετών φαίνεται να αντιμετωπίζουν πιο συχνά προβλήματα αϋπνίας από τους άντρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για την Ευρώπη, το 66% των αϋπνικών είναι γυναίκες ενώ το 39% του συνόλου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αϋπνίας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top