Πόνος: Πότε είναι φυσιολογικός και πότε δείχνει πρόβλημα υγείας – Πώς το διακρίνουμε

πόνο στη μέση

Είναι φυσιολογικό να μην αισθανόμαστε τόσο… παντοδύναμοι όσο περνούν τα χρόνια, όμως το σώμα μας μπορεί να μας προειδοποιήσει για τυχόν προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με την ηλικία. Ο πόνος είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα για να το πετύχει αυτό, δημιουργώντας πιο σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε, τα οποία δεν εκδηλώνονται απλώς λόγω ηλικίας.

Άλλωστε, με τον κίνδυνο για καρδιακές και άλλες παθήσεις να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους θα έχουν καρδιακή ή κυκλοφορική πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ωστόσο, το NHS τονίζει ότι μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες για στεφανιαία νόσο κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν μια υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την αποχή από το κάπνισμα και τον έλεγχο της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.

6 πόνοι που δείχνουν πρόβλημα υγείας

Για να διακρίνετε τους φυσιολογικούς πόνους που έρχονται όσο μεγαλώνετε από κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πιο σοβαρό, είναι σημαντικό να σημειώσετε εάν υπήρξε ξαφνική αλλαγή. Η Δρ. Sonia Sehgal από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έφτιαξε μια λίστα με συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να ελέγξετε.

  1. Πόνος στο στήθος
  2. Δυσκολία στην αναπνοή
  3. Πονοκέφαλος
  4. Νευρικός πόνος
  5. Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις<
  6. Πόνος από κούραση

1. Πόνος στο στήθος

Οποιοσδήποτε πόνος ή αίσθημα πίεσης θα πρέπει να εξεταστεί επειγόντως καθώς είναι πιθανό σημάδι καρδιακού προβλήματος. Οι άνδρες συχνά λένε ότι τα πρώτα συμπτώματα της καρδιακής νόσου ήταν πόνοι, μερικές φορές έντονοι, στην αριστερή τους πλευρά.

Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο ισχυρός που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι σαν να έχουν έναν… ελέφαντα πάνω στο στήθος τους. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο διακριτικά συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή πίεση οπουδήποτε στο στήθος, πόνο στα χέρια, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή στο στομάχι και αίσθημα μεγαλύτερης κούρασης κατά τη σωματική άσκηση.

2. Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί και να μην αγνοηθεί. Μπορεί να λαχανιάζετε ξαφνικά όταν κάνετε βόλτες που στο παρελθόν δεν σας δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα. Το να παλεύετε να πάρετε αναπνοή μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως το άσθμα, το φύσημα και οι καρδιακές παθήσεις.

3. Πονοκέφαλος

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τους πονοκεφάλους σας εάν ξεκινήσουν ξαφνικά και εάν είστε κάποιος που συνήθως δεν υποφέρει από αυτούς. Οι πόνοι στο κεφάλι μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ένας όγκος στον εγκέφαλο.

Αν είναι ημικρανίες τότε μπορεί να οφείλονται σε αλλαγές στην εμμηνόπαυση για τις γυναίκες ενώ οι πονοκέφαλοι λόγω στρες μπορεί να χρειάζονται τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής.

4. Νευρικός πόνος

Το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα ή ο πόνος στα χέρια ή τα πόδια μπορεί να οφείλονται σε νευρική βλάβη που μπορεί να έχει προκληθεί από διαβήτη, νευροπάθεια ή παγιδευμένο νεύρο. Μια άλλη πιθανότητα είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

«Τα ξαφνικά συμπτώματα νευρικού πόνου ή νευροπάθειας απαιτούν οπωσδήποτε έλεγχο. Οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις και αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της περαιτέρω θεραπείας που μπορεί να απαιτείται», λέει η Δρ. Sehgal.

5. Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις

Μια κοινή πάθηση που συνοδεύει τη γήρανση είναι η οστεοαρθρίτιδα που συνήθως επηρεάζει τα χέρια, τα γόνατα και τους γοφούς. Υπάρχει συνήθως μια αργή έναρξη της οστεοαρθρίτιδας με θαμπούς πόνους που δεν προκαλούν ανησυχία για κάτι σοβαρό.

Τέλος, η ειδικός υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του τι συμβαίνει με το σώμα σας και να μην βασίζεστε πολύ σε πληροφορίες στο διαδίκτυο που μπορεί να είναι λανθασμένες και να προκαλούν άγχος.

«Σε περιπτώσεις όπου αναπτύσσετε έναν νέο πόνο και δεν είναι σοβαρός ή δεν σχετίζεται με πυρετό, ρίγη, ναυτία ή έμετο, θα πρέπει να το παρατηρήσετε. Δείτε αν μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποια μοτίβα. Για παράδειγμα, αν εμφανίζεται ή αν φεύγει από μόνος του. Είναι κάτι που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε».

6. Πόνος από κούραση

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι ανά διαστήματα, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε περισσότερη άσκηση ή, για παράδειγμα, σε μια νύχτα χωρίς επαρκή και καλό ύπνο. Αλλά αν έχετε έντονη κόπωση, αυτό θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρό και να υποδεικνύει καρδιακή νόσο ή πρόβλημα με τον θυρεοειδή.

Όλο Υγεία

Scroll to Top