Τα 2 συμπληρώματα μετά την εμμηνόπαυση που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

εμμηνόπαυση

Η λήψη συμπληρωμάτων για την αποτροπή των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης θα μπορούσε να σας κάνει πιο ευάλωτους σε καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη ορόσημο στην οποία συμμετείχαν 36.000 γυναίκες.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των ΗΠΑ εξέτασαν τα αποτελέσματα υγείας περίπου 18.000 γυναικών που έπαιρναν καθημερινά χάπια ασβεστίου και βιταμίνης D για επτά χρόνια -όλες μεταξύ 50 και 79 ετών. Παρακολούθησαν τις γυναίκες 20 χρόνια αργότερα και συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου με μια ομάδα που δεν έπαιρνε συμπληρώματα.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, έδειξαν ότι όσες έπαιρναν τα χάπια -τα οποία λέγεται ότι ενισχύουν τα οστά- είχαν 6% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Ωστόσο, όσες γυναίκες συμμετείχαν στην ομάδα των συμπληρωμάτων της μελέτης είχαν επίσης 7% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς είπαν ότι ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου παρατηρήθηκε μόνο σε όσες έπαιρναν συμπληρώματα στα νεότερα τους χρόνια, πριν από την έναρξη της μελέτης.

Η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή για τα συγκεκριμένα συμπληρώματα

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή γυναικών που χρησιμοποιούν αυτά τα συμπληρώματα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Διευθύνθηκε από την Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών, η οποία χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η αρχική μελέτη ξεκίνησε για να διερευνήσει εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου θα βοηθούσαν στην πρόληψη του κατάγματος του ισχίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα οιστρογόνα είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή και την ενδυνάμωση των οστών. Όμως μειώνονται όταν οι γυναίκες σταματούν την έμμηνο ρύση, επηρεάζοντας την οστική πυκνότητα και αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και θραύσεων.

Η λήψη περισσότερων από τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τα οστά, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D, μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη τραυματισμών. Το ασβέστιο παρέχει τα δομικά στοιχεία για τα νέα οστά, ενώ η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα μέταλλα.

Οι οργανισμοί συνιστούν την αύξηση της λήψης των βιταμινών μετά την εμμηνόπαυση

Ορισμένοι σημαντικοί οργανισμοί υγείας, όπως η Johns Hopkins Medicine, συνιστούν την αύξηση της κατανάλωσης αυτών των βιταμινών μετά την εμμηνόπαυση και ορισμένοι γιατροί συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων. Η μελέτη Women’s Health Initative διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα είχαν ως αποτέλεσμα ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου στα 14 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι ένας πιθανός λόγος που αυτά τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα οφείλεται στην επίδραση της περίσσειας ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία. Η ασβεστοποίηση των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να τα κάνει να σκληρύνουν και να συσσωρευτεί πλάκα, κάτι που μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στα κύρια όργανα και να συμβάλει σε καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το British Heart Foundation.

Οι συγγραφείς πρόσφεραν επίσης πιθανές εξηγήσεις για το γιατί αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αναφέρθηκαν σε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να εμποδίσουν το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων μέσα στους όγκους, να υποστηρίξουν τα γονίδια που σκοτώνουν τον καρκίνο και να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Αν και οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι γενικά, λένε ότι ορισμένα από τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες εκτός από τα συμπληρώματα, καθώς οι γυναίκες διέφεραν σε αρκετά δημογραφικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά συμπεριφοράς υγείας. Ωστόσο, λένε ότι τα ευρήματα απαιτούν περαιτέρω μελέτη προκειμένου να διερευνηθούν τα οφέλη ή οι βλάβες των συμπληρωμάτων.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top