Νέα θαυματουργή θεραπεία για τον καρκίνο δίνει σε 28χρονη μητέρα την ευκαιρία για δεύτερο παιδί

28χρονη μητέρα
  • Η 28χρονη Kelly Spill διαγνώστηκε με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου 3 μόλις ένα μήνα μετά τη γέννηση του γιου της.
  • Ανησυχούσε για το πώς η θεραπεία του καρκίνου θα επηρεάσει τη γονιμότητά της.
  • Οι γιατροί της παρουσίασαν μια νέα κλινική δοκιμή που θα μπορούσε να διατηρήσει τη γονιμότητά της.
  • Η Spill συμμετείχε στη δοκιμή και υποβλήθηκε σε επιτυχημένη θεραπεία.
  • Έμεινε έγκυος και γέννησε το δεύτερο παιδί της.

Μια 28χρονη μητέρα από το Νιου Τζέρσεϊ είχε μόλις γεννήσει όταν έλαβε μια διάγνωση καρκίνου που άλλαξε τη ζωή της. Ο μεγαλύτερος φόβος της ήταν ότι δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα παιδιά. 

Όταν η Kelly Spill άρχισε να αιμορραγεί για πρώτη φορά, οι γιατροί της το απέδωσαν στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ειδικά δεδομένου του νεαρού της ηλικίας της, καθώς τότε ήταν μόλις 28 ετών. Μετά όμως ήρθε η απώλεια βάρους, η κούραση και η απώλεια της όρεξης. «Ήξερα βαθιά μέσα μου ότι ήταν καρκίνος», είπε η ίδια μιλώντας στο Fox News Digital.

Καρκίνος παχέος εντέρου σταδίου 3 για την 28χρονη μητέρα

Αφού έκανε κολονοσκόπηση, οι φόβοι της Spill επιβεβαιώθηκαν: Είχε καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου 3. Το αγοράκι της, ο Chase Bonito, ήταν μόλις ενός μηνός. Το αρχικό σχέδιο ήταν να επισκεφθεί τρία διαφορετικά νοσοκομεία για να λάβει όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας και να αξιολογήσει το επίπεδο άνεσης τους.

28χρονη μητέρα
Φωτογραφία: Kelly Spill

Η πρώτη στάση, το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, κατέληξε να είναι και η τελευταία. «Πληρούσαν όλα τα δικά μου κριτήρια. Το αρχικό σχέδιο ήταν να κάνω χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και χειρουργική επέμβαση», είπε η Spill και συνέχισε:

«Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι πιθανότατα δεν θα μπορούσα να ξανακυοφορήσω και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να το ακούς σε ηλικία μόλις 28 ετών».

Θεραπεία καρκίνου και γονιμότητα

Οι παραδοσιακές θεραπείες για τον καρκίνο είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ικανότητα μιας γυναίκας να κάνει παιδιά, σύμφωνα με την Amanda Schwer, ογκολόγο στο Κέντρο Καρκίνου του Ιδρύματος Lennar του City of Hope Orange County στο Irvine της Καλιφόρνια.

«Η ακτινοβολία που στοχεύει ή απορροφάται από τα αναπαραγωγικά όργανα μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, όπως και η χημειοθεραπεία, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα στις γυναίκες», είπε η Δρ. Schwer, η οποία δεν συμμετείχε στη φροντίδα της Spill.

Ο Madhu Shetti, ογκολόγος και ιδρυτής της εταιρείας φροντίδας δέρματος Balmere στην Καλιφόρνια, σημείωσε ότι ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να μετατοπίσουν τα επίπεδα ορμονών σε μια προεμμηνοπαυσιακή γυναίκα σε κατάσταση εμμηνόπαυσης, καθιστώντας δύσκολη τη σύλληψη ενός παιδιού.

«Τελικά, κάθε γυναίκα θα πρέπει να μιλήσει με την ομάδα φροντίδας της για να κατανοήσει τους ατομικούς της κινδύνους, τα οφέλη και τις εναλλακτικές λύσεις», είπε η Δρ. Shetti.

Μια απροσδόκητη νέα θεραπεία

Λίγο πριν προγραμματίσει την πρώτη μέρα της χημειοθεραπείας, οι γιατροί παρουσίασαν στη Spill μια νέα επιλογή θεραπείας. Με βάση τις βιοψίες της, οι γιατροί τής είπαν ότι θα ταίριαζε σε μια νέα κλινική δοκιμή που διεξήχθη από την SU2C Colectal Cancer Dream Team, μια ερευνητική ομάδα στο Memorial Sloan που έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την πρόσβαση σε εναλλακτική φροντίδα για τον καρκίνο.

28χρονη μητέρα
Φωτογραφία: Kelly Spill

Η δοκιμή θα δοκιμάσει ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας -το dotarlimab- ως θεραπεία πρώτης γραμμής αντί για εξαντλητικούς κύκλους χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας και χειρουργικής επέμβασης.

«Το μόνο που ήξερα εκείνη την εποχή ήταν ότι οι παρενέργειες αυτής της ανοσοθεραπείας θα ήταν λιγότερο σκληρές για το σώμα μου από τη χημειοθεραπεία και θα είχα μια ευκαιρία για καλύτερη ποιότητα ζωής —και ίσως ακόμη και ένα άλλο μωρό», είπε η ασθενής.

Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. «Είναι μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία του καρκίνου και έχουν γίνει πολλές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα», είπε η Δρ. Schwer και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, εξακολουθεί να εξελίσσεται. Γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά επιτυχίας της ανοσοθεραπείας μπορεί να διαφέρουν και δεν ανταποκρίνεται κάθε ασθενής το ίδιο ή δεν έχει μόνιμη ανταπόκριση σε αυτό».

Η ηλικία, οι παράγοντες του τρόπου ζωής και άλλες υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις μπορούν όλα να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών ανοσοθεραπείας. «Οι γενετικοί έλεγχοι μπορεί να βοηθήσουν στην ανίχνευση θεραπειών που είναι πιο αποτελεσματικές για τους ασθενείς, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε η Δρ. Schwer.

«Όλα έχουν να κάνουν με το timing»

Αφού μίλησε με την ομάδα φροντίδας της και στάθμισε τους κινδύνους και τα πιθανά οφέλη, η Spill αποφάσισε να προχωρήσει στην κλινική δοκιμή. «Αποφάσισα να το κάνω. Για μένα, όλα ήταν θέμα timing», σημείωσε.

Ήταν μόλις το τέταρτο άτομο στις ΗΠΑ που συμμετείχε στη δοκιμή. Λάμβανε dotarlimab μέσω έγχυσης κάθε τρεις εβδομάδες για έξι μήνες. Αν και οι παρενέργειες είναι πιθανές με την ανοσοθεραπεία, η Spill είπε ότι βίωσε μόνο κόπωση, «που μερικές φορές νομίζω ότι οφειλόταν κυρίως στη μητρότητα».

Στην τέταρτη θεραπεία της, η Spill ενημερώθηκε ότι ο όγκος της είχε συρρικνωθεί στο μισό. «Μέχρι την ένατη θεραπεία, ο όγκος μου είχε εξαφανιστεί εντελώς, κάτι που ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό», είπε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kelly (Spill) Bonito (@kspill_)

Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή

Πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία, η Spill και ο σύζυγός της είχαν καταψύξει ορισμένα έμβρυα ως μέτρο ασφαλείας. Αφού κρίθηκε απαλλαγμένη από καρκίνο, η πρώτη της επιθυμία ήταν να μείνει ξανά έγκυος.

«Αλλά ο γιατρός μου με συμβούλεψε να περιμένω τουλάχιστον δύο χρόνια, γιατί αν ο καρκίνος επρόκειτο να επανέλθει, πιθανότατα θα ήταν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», εξήγησε η ίδια.

Τότε τής ήταν δύσκολο να το ακούσει, αλλά τώρα το βλέπει ως έξυπνη απόφαση. «Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία του καρκίνου είναι να βγαίνεις από τη λειτουργία επιβίωσης και να συνειδητοποιείς ότι είσαι ξανά άνθρωπος και μπαίνεις ξανά στη ζωή», είπε η Spill.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων αναμονής, παρακολούθησε κάποια μαθήματα συναισθηματικής νοημοσύνης για να τη βοηθήσουν να επεξεργαστεί αυτό που είχε περάσει. «Βγήκα πολύ καλύτερος άνθρωπος από αυτόν που ήμουν πριν», ανέφερε.

Τον Ιούλιο του 2023 γέννησε το δεύτερο παιδί της, ένα υγιέστατο κοριτσάκι. «Την λένε Maya Grace και είναι ένας άγγελος», είπε. Σήμερα, η γυναίκα παραμένει απαλλαγμένη από καρκίνο. Κάνει εξετάσεις και βιοψίες κάθε έξι μήνες και μόλις πήρε την έγκριση να προχωρήσει σε ετήσιες εξετάσεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kelly (Spill) Bonito (@kspill_)

Η Spill και ο σύζυγός της μιλούν ήδη για ένα τρίτο μωρό. Σε άλλους που αντιμετωπίζουν μια νέα διάγνωση, η συμβουλή της Spill είναι να νιώσουν τα συναισθήματά τους. «Νιώσε οτιδήποτε νιώθεις εκείνη τη στιγμή, γιατί είναι σημαντικό. Σε βοηθάει να καταλάβεις τι περνάς», κατέληξε η γυναίκα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top