Τι να φάω το βράδυ πριν την καμπύλη σακχάρου – Τα 7 απαγορευμένα τρόφιμα

καμπύλη σακχάρου

Η καμπύλη σακχάρου είναι μια εξέταση που μετρά το επίπεδο σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα σας. Υπάρχουν πολλοί τύποι εξετάσεων, για κάποιες από τις οποίες θα χρειαστεί να μείνετε νηστικοί για τουλάχιστον 8 ώρες, ενώ για άλλες δεν θα χρειαστεί να νηστέψετε καθόλου.

Εάν δεν χρειάζεται να νηστέψετε, αυτό που τρώτε πριν δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματά σας. Αλλά αν πρέπει να νηστέψετε, δεν έχει σημασία τι τρώτε πριν ξεκινήσει η νηστεία σας.

Τι ρίχνει άμεσα το σάκχαρο χωρίς φάρμακα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξετάσεων της γλυκόζης, γνωστές ως καμπύλη σακχάρου. Οι εξετάσεις αυτές μετρούν το σάκχαρό σας με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικές περιόδους. Μπορούν να βοηθήσουν έναν γιατρό να αποφασίσει εάν έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), οι κύριες εξετάσεις γλυκόζης είναι:

 • τεστ γλυκόζης νηστείας
 • τεστ HbA1C
 • εξέταση ανοχής γλυκόζης από το στόμα
 • εξέταση πρόκλησης γλυκόζης

Τεστ γλυκόζης νηστείας: Πώς να προετοιμαστείτε

Άλλες ονομασίες για το τεστ γλυκόζης νηστείας είναι εξέταση σακχάρου αίματος νηστείας ή εξέταση γλυκόζης πλάσματος νηστείας (FPG). Η εξέταση αυτή ελέγχει για διαβήτη ή προδιαβήτη. Ένα τεστ FPG πραγματοποιείται το πρωί, αφού έχετε νηστέψει όλη τη νύχτα και πριν φάτε πρωινό.

Θα χρειαστεί να είστε νηστικοί για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από την εξέτασή σας. Μπορείτε να πιείτε μόνο μικρές γουλιές νερό. Τις ώρες πριν από τη νηστεία, μπορείτε να φάτε ως συνήθως.

Όπως συμβαίνει με όλες τις εξετάσεις γλυκόζης, ένας επαγγελματίας υγείας παίρνει δείγμα αίματος από μια φλέβα στο χέρι σας. Η βελόνα είναι μικρή. Διαφορετικά, μπορεί να συλλέξει σταγόνες αίματος τρυπώντας το δάχτυλό σας. Στη συνέχεια, ένας τεχνικός αναλύει το δείγμα για να δει εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμπίπτουν σε προδιαβητικά ή διαβητικά εύρη.

Τεστ HbA1C: Τρόπος προετοιμασίας

Μια εξέταση HbA1C είναι επίσης γνωστή ως εξέταση A1C, αιμοσφαιρίνης A1C, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ή γλυκοαιμοσφαιρίνης. Δείχνει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας τους τελευταίους 3 μήνες και οι γιατροί το χρησιμοποιούν για τη διάγνωση του διαβήτη και του προδιαβήτη. Είναι επίσης η κύρια εξέταση που βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη.

Βότανα που ρίχνουν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη – Πώς επηρεάζουν το σάκχαρο

Δεν χρειάζεται να νηστέψετε πριν από το τεστ HbA1C. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ως συνήθως και μπορείτε να κάνετε το τεστ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Εάν ο γιατρός σας χρησιμοποιεί το τεστ για να κάνει μια διάγνωση, θα στείλει το δείγμα σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μόλις πάρει τα αποτελέσματα, θα σας τα εξηγήσει.

Εξέταση πρόκλησης γλυκόζης: Πώς να προετοιμαστείτε

Οι γιατροί χρησιμοποιούν το τεστ πρόκλησης γλυκόζης, ή το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου γλυκόζης, για να αναζητήσουν διαβήτη κύησης -υψηλό σάκχαρο αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση είναι προσωρινή, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας για εσάς και το μωρό σας. Ένας γιατρός θα σας εξετάσει για αυτό στις 24-28 εβδομάδες στην εγκυμοσύνη σας.

Μπορείτε να κάνετε εξέταση πρόκλησης γλυκόζης οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Δεν χρειάζεται να νηστεύετε εκ των προτέρων. Για την εξέταση, θα πιείτε ένα διάλυμα που περιέχει γλυκόζη. Μια ώρα αργότερα, θα δώσετε δείγμα αίματος. Εάν το σάκχαρό σας είναι πολύ υψηλό, μπορεί να χρειαστείτε ένα τεστ παρακολούθησης που ονομάζεται εξέταση ανοχής γλυκόζης από το στόμα.

Εξέταση ανοχής γλυκόζης από το στόμα: Τρόπος προετοιμασίας

Ένα τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα βοηθά τους γιατρούς να αναζητήσουν προδιαβήτη, διαβήτη και διαβήτη κύησης. Είναι πιο περίπλοκο και ακριβό από τις δοκιμασίες πρόκλησης γλυκόζης και FPG.

Θα χρειαστεί να είστε νηστικοί για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από την εξέταση. Θα φάτε το τελευταίο σας γεύμα πριν τον ύπνο, θα παραλείψετε το πρωινό και θα πιείτε μόνο γουλιές νερό μέχρι το τεστ. Πριν ξεκινήσετε τη νηστεία σας, μπορείτε να φάτε όπως θα κάνατε συνήθως.

Κατά την έναρξη του τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα, ένας γιατρός λαμβάνει ένα δείγμα από το αίμα για να μετρήσει το επίπεδο γλυκόζηςμετά τη νηστεία. Στη συνέχεια θα πιείτε ένα διάλυμα γλυκόζης. Δύο ώρες αργότερα, θα κάνετε άλλη μια εξέταση αίματος. Εάν το σάκχαρό σας είναι υψηλό, μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν πρέπει να φάτε ή να πίνετε τίποτα εκτός από το διάλυμα. Είναι καλή ιδέα να αποφύγετε το κάπνισμα και να παραμείνετε χαλαροί. Εάν είστε έγκυος, θα δίνετε δείγμα αίματος κάθε ώρα για τις επόμενες 2-3 ώρες. Εάν έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα σε δύο ή περισσότερες εξετάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να έχετε διαβήτη κύησης.

Εάν παίρνετε φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με αυτό πριν από την εξέταση. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματά σας.

Τι πρέπει να φάω το βράδυ πριν από την καμπύλη σακχάρου

Τις ημέρες πριν από μια εξέταση που απαιτεί νηστεία, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν να μην κάνετε σημαντικές αλλαγές στο τι τρώτε, όπως να κάνετε δίαιτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας λιγότερο αξιόπιστα.

Μην κάνετε το λάθος να φάτε ένα σούπερ γλυκό ή με απλούς υδατάνθρακες γεύμα ή να παραλείψετε εντελώς το πρωινό γεύμα, πριν από αυτόν την εξέταση, καθώς και τα δύο μπορεί να εκτινάξουν σοβαρά τα επίπεδα σακχάρου σας. Αντίθετα, φροντίστε να έχετε μια ισορροπία υγιεινών υδατανθράκων και πρωτεΐνης το προηγούμενο βράδυ και το πρωί της εξέτασης.

Οι τροφές που προσφέρουν «καλούς» ή «σύνθετους» υδατάνθρακες είναι υψηλότερες σε φυτικές ίνες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από το σώμα. Εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος πιο σταδιακά, επομένως δεν θα έχετε αυτές τις ενοχλητικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Οι τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες περιλαμβάνουν:

 • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και πλιγούρι βρώμης
 • Λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μη αμυλούχων λαχανικών όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια, το μπρόκολο, τα φυλλώδη πράσινα και τα πράσινα φασόλια
 • Φρέσκα φρούτα, όπως μούρα, μήλα και καρπούζι
 • Όσπρια με τη μορφή ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φασόλια και φακές, για να αναφέρουμε μερικά

Για ενέργεια που διαρκεί, ισορροπήστε το γεύμα σας με τροφές γεμάτες πρωτεΐνη, όπως γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι ή άπαχο κρέας όπως τα πουλερικά.

7 απαγορευμένα τρόφιμα πριν την καμπύλη σακχάρου

Πριν την καμπύλη σακχάρου, καλό θα είναι να αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή απλούς υδατάνθρακες (συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων δημητριακών). Το σώμα διασπά αυτές τις τροφές γρήγορα, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε πρωινά όπως:

 • Χυμός πορτοκαλιού και άλλοι χυμοί φρούτων
 • Γκρανόλα με ζάχαρι
 • Επεξεργασμένα δημητριακά
 • Γλυκές επικαλύψεις όπως μαρμελάδα ή σιρόπι
 • Τηγανίτες, βάφλες
 • Ντόνατς
 • Άσπρο ψωμί
 • Πολλές άλλες λιχουδιές πρωινού φτιαγμένες με ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι, όπως κρουασάν, μάφιν και αρτοσκευάσματα.
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top