Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν μισείτε τη δουλειά σας – Τα 9 σημάδια που το αποκαλύπτουν

δουλειά

Όλοι έχουν κακές μέρες στη δουλειά, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέχουν όταν μια κακή εβδομάδα στο γραφείο μετατρέπεται σε ατελείωτο, εξουθενωτικό εργασιακό άγχος που καταστρέφει την υγεία.

Πάρα πολλοί Έλληνες είναι παγιδευμένοι σε τοξικές θέσεις εργασίας, ένα πρόβλημα που πρέπει να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Ο Jeffrey Pfeffer, καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο Stanford διαπίστωσε μέσω της έρευνάς του ότι το κακό management στις εταιρείες των ΗΠΑ αντιπροσώπευε έως και το 8% του ετήσιου κόστους υγείας και σχετιζόταν με 120.000 επιπλέον θανάτους κάθε χρόνο.

Το σώμα σας μπορεί να γνωρίζει πριν από εσάς ότι η δουλειά σας ευθύνεται για τα συμπτώματα άγχους, στέλνοντάς σας προειδοποιητικά σημάδια ότι δεν είστε καλά.

Τα σημάδια στο σώμα που δείχνουν ότι μισείτε τη δουλειά σας

  1. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε
  2. Έχετε πονοκεφάλους
  3. Πονάνε οι μύες σας
  4. Η ψυχική σας υγεία χειροτερεύει
  5. Αρρωσταίνετε συχνά
  6. Χάνετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ
  7. Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι
  8. Έχετε στομαχικές διαταραχές
  9. Η όρεξή σας αλλάζει

1. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

«Πολλές φορές το πρώτο πράγμα για το οποίο ακούμε είναι οι άγρυπνες νύχτες», δήλωσε η κλινική ψυχολόγος Monique Reynolds από το Κέντρου για το Άγχος και την Αλλαγή Συμπεριφοράς του Μέριλαντ. «Οι άνθρωποι αναφέρουν ότι είτε δεν μπορούν να κοιμηθούν επειδή το μυαλό τους τρέχει ή δεν μπορούν να παραμείνουν κοιμισμένοι. Ξυπνούν στη μέση της νύχτας και σκέφτονται τη λίστα με τις υποχρεώσεις τους».

Μερικές ανήσυχες νύχτες δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά αν γίνει συνήθεια, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι το εργασιακό σας άγχος έχει γίνει τοξικό. «Αν σχετίζεται σταθερά με την εργασία, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι είναι εκτός ισορροπίας», είπε η Δρ. Reynolds.

2. Έχετε πονοκεφάλους

Οι μύες σας τεντώνονται για να προστατεύσουν το σώμα σας από τραυματισμό. Όταν βλέπετε τον χώρο εργασίας ως επικίνδυνη ζώνη, κρατάτε τους μύες σας σφιγμένους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Η χρόνια ένταση στον αυχένα, τους ώμους και το κεφάλι μπορεί να συσχετιστεί με ημικρανίες και πονοκεφάλους τάσης. «Το άγχος δημιουργεί φυσιολογικά συμπτώματα και αυτό εκδηλώνεται ως πόνος», εξήγησε η ειδικός.

3. Οι μύες σας πονάνε γενικά

Όταν η δουλειά σας είναι τοξική, μπορεί να νιώθετε σαν να πολεμάτε μια άγρια ​​τίγρη στο γραφείο σας. Κάτω από μια αντιληπτή απειλή, ο εγκέφαλός σας πλημμυρίζει το σύστημα με αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες του στρες.

«Τα νευρικά μας συστήματα στις τοξικές δουλειές είναι διαρκώς στα άκρα. Είμαστε συνεχώς συνεχώς σε ένταση, έτοιμοι να αντιδράσουμε σε ένα δυσάρεστο αφεντικό ή συνάδελφο», είπε η Δρ. Reynolds.

Εάν συνηθίζετε να πληκτρολογείτε απλά ενημερωτικά email με τους ώμους σας κατεβασμένους και το σαγόνι σας σφιγμένο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η δουλειά σας επηρεάζει την υγεία σας.

4. Η ψυχική σας υγεία χειροτερεύει

Η Δρ. Reynolds σημείωσε ότι το αυξημένο άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας. «Κάποιος που μπορεί να ανησυχεί γεννικά, σε ένα πραγματικά τοξικό εργασιακό περιβάλλον αυτή η ανησυχία συχνά θα επιδεινωθεί για να περάσει το κλινικό όριο», σημείωσε.

Αν νιώθετε ότι το αφεντικό σας είναι πάντα έτοιμο να σας κατσαδιάσει, η ψυχική σας υγεία πληρώνει το τίμημα. Μια ανάλυση του 2012 279 μελετών συνέδεσε τις αντιλήψεις περί οργανωτικής αδικίας με παράπονα για την υγεία των εργαζομένων, όπως η υπερκατανάλωση τροφής και η κατάθλιψη.

Ο E. Kevin Kelloway, ερευνητής στην Εργασιακή Ψυχολογία Υγείας στο Πανεπιστήμιο St. Mary’s στον Καναδά, είπε ότι η άδικη μεταχείριση στην εργασία μπορεί να μας προκαλέσει υπερβολικό άγχος.

«Η αδικία είναι ένας ιδιαίτερα τοξικός παράγοντας άγχους γιατί χτυπά τον πυρήνα αυτού που είμαστε. Όταν μου φέρεσαι άδικα, προσβάλλεις την αξιοπρέπειά μου ως άνθρωπο -ουσιαστικά λέγοντας ότι δεν αξίζω δίκαιη μεταχείριση ή να μου φέρονται το ίδιο με τους άλλους», είπε.

5. Αρρωσταίνετε πιο συχνά

Εάν κρυώνετε συνεχώς, σκεφτείτε πώς νιώθετε για τη δουλειά σας. Ένας μεγάλος όγκος ερευνών δείχνει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε ασθένειες.

6. Χάνετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ

Το πώς περνάτε το χρόνο σας αντικατοπτρίζει αυτά που εκτιμάτε. Όταν φέρνετε την εργασία σας στο σπίτι, οι σχέσεις σας μπορεί να υποφέρουν. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία σημειώνει ότι όταν οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίσουν το επαγγελματικό άγχος πέρα ​​από τις συνεχείς προσωπικές και οικονομικές τους υποχρεώσεις, μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία.

Για τους άνδρες, αυτό το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε χαμηλότερη λίμπιντο.

«Πρέπει να υπάρχει μια ορισμένη ποσότητα χαλάρωσης για να επιτραπεί να προκύψει το συναίσθημα διέγερσης. Τότε υπάρχει ο παράγοντας χρόνος. Οι άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να κάνουν σεξ», είπε η Δρ. Reynolds.

7. Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι

Αυτή είναι η κόπωση, μια κούραση βαθιά στα κόκαλα που δεν φαίνεται να θεραπεύει κανένας ύπνος ή ανάπαυση το Σαββατοκύριακο.

Ο Δρ. Kelloway σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καθορισμένος τρόπος με τον οποίο τα άτομα αντιδρούν σε έναν τοξικό χώρο εργασίας», αλλά ότι η κούραση βρίσκεται στο εύρος των σωματικών συμπτωμάτων που μπορεί να νιώθουν οι εργαζόμενοι.

Οι τοξικές δουλειές μπορούν να δημιουργήσουν έναν κύκλο που μας στραγγίζει, είπε ο Δρ. Pfeffer. «Νιώθετε συγκλονισμένοι, επειδή εργάζεστε πολύ, και εργάζεστε πολύ επειδή αισθάνεστε καταβεβλημένοι».

8. Έχετε στομαχικές διαταραχές

Η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα μπορεί να σχετίζονται με το στρες, επειδή το στρες επηρεάζει αυτό που χωνεύει το έντερο και μπορεί επίσης να αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου μας, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να πάθετε στομαχόπονο όταν είστε αναστατωμένοι, είπε ο Δρ. Kelloway, ο οποίος το βίωσε ο ίδιος σε μια τοξική δουλειά.

«Περίπου έξι μήνες μετά άρχισα να παρατηρώ ότι κάθε Κυριακή απόγευμα είχα πόνο στο στομάχι μου. Δεν ήταν το σύμπτωμα αλλά ο χρόνος (ακριβώς τη στιγμή που άρχισα να σκέφτομαι τι έπρεπε να κάνω τη Δευτέρα το πρωί) που με προειδοποίησε για τη σύνδεση με τη δουλειά. Όλα τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν όταν παράτησα τη δουλειά και προχώρησα σε κάτι άλλο», είπε.

9. Η όρεξή σας αλλάζει

Η όρεξή σας είναι στενά συνδεδεμένη με τον εγκέφαλό σας. Κάτω από οξύ στρες, η απόκριση «μάχης ή φυγής» απελευθερώνει αδρεναλίνη, λέγοντας στο σώμα να καταστέλλει την πέψη για να επικεντρωθεί στο να μας σώσει από έναν αντιληπτό κίνδυνο, σύμφωνα με την Επιστολή Υγείας του Χάρβαρντ.

Ωστόσο, κάτω από μακροχρόνιο στρες, τα επινεφρίδια του σώματος απελευθερώνουν και συσσωρεύουν κορτιζόλη, μια ορμόνη που μπορεί να αυξήσει την πείνα. Όταν η δουλειά σας προκαλεί μακροχρόνια συναισθηματική δυσφορία, μπορεί να στραφείτε στο φαγητό για παρηγοριά.

Το Χάρβαρντ αναφέρει επίσης ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών μπορεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με το στρες, γι’ αυτό και θεωρούνται συχνά ως τροφές άνεσης -αλλά αυτή είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που πρέπει να αποφεύγετε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top