Αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει τα οφέλη του συγκεκριμένου λαχανικού στην υγεία μας με τους ειδικούς να τα συνδέουν με την περιεκτικότητα του σε διάφορα θρεπτικά συστατικά.
Συγκεκριμένα, αυτό το λαχανικό περιέχει δύο ευεργετικά αντιοξειδωτικά – απιγενίνη και λουτεολίνη. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η απιγενίνη και η λουτεολίνη μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Ας δούμε τις πιο σημαντικές ευεργετικές του επιδράσεις που έχει το σέλινο:
Το σέλινο και τα οφέλη του για την υγεία μας:
1. Καταπολεμά τις αλλεργίες
Το αλλεργικό άσθμα και η ρινίτιδα είναι φλεγμονώδεις ασθένειες που επηρεάζουν τους αεραγωγούς του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μια μελέτη του 2017 διερεύνησε εάν η λουτεολίνη θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ποντίκια με αλλεργικά συμπτώματα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση λουτεολίνης στα ποντίκια 30 λεπτά πριν τα εκθέσουν σε ένα αλλεργιογόνο μείωσε σημαντικά τα επίπεδα φλεγμονής στους πνεύμονες και τις ρινικές διόδους τους.
Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει ακόμη να κάνουν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν εάν η λουτεολίνη έχει παρόμοια αντιαλλεργικά αποτελέσματα στους ανθρώπους.
2. Το θρεπτικό λαχανικό που ανακουφίζει από την αρθρίτιδα
Μια μελέτη του 2015 διερεύνησε εάν η απιγενίνη θα μπορούσε να καταστείλει την αρθρίτιδα σε ποντίκια. Μετά τη θεραπεία με απιγενίνη, τα ζώα εμφάνισαν πιο περιορισμένη φλεγμονή των ιστών και καθυστερημένη εκδήλωση και σοβαρότητα της αρθρίτιδας σε σύγκριση με ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απιγενίνη δρα καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το κάνει αναχαιτίζοντας τις αιτίες που πυροδοτούν τη φλεγμονή.
3. Σταματά τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Η λουτεολίνη και η απιγενίνη μπορεί επίσης να προσφέρουν προστασία έναντι ορισμένων εγκεφαλικών ασθενειών. Μια παλαιότερη μελέτη του 2013 διερεύνησε εάν η λουτεολίνη θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει από τον νευροεκφυλισμό σε τρωκτικά με διαβητική εγκεφαλοπάθεια (DE). Το DE αναφέρεται σε ανωμαλίες του εγκεφάλου και μειωμένη γνωστική λειτουργία που μπορεί να επηρεάσει άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Στη μελέτη, οι αρουραίοι που έλαβαν συνεχώς θεραπεία με λουτεολίνη παρουσίασαν μειωμένη βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτίωσαν τη μάθηση και τη μνήμη τους. Μια ανασκόπηση του 2015, εξέτασε την επίδραση διαφορετικών φυτικών χημικών ουσιών σε τρωκτικά με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απιγενίνη περιορίζει τη βλάβη σε διάφορες εγκεφαλικές διεργασίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και να επιβραδύνει πιθανώς την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ.