Σέλινο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

σελινο

Αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει τα οφέλη του συγκεκριμένου λαχανικού στην υγεία μας με τους ειδικούς να τα συνδέουν με την περιεκτικότητα του σε διάφορα θρεπτικά συστατικά.

Τί είναι το σέλινο

Το σέλινο είναι ένα λαχανικό που αποτελείται από μακριούς, τραγανούς μίσχους και πράσινα φύλλα. Είναι μέλος της οικογένειας των καρότων και σχετίζεται με το μαϊντανό, το μάραθο και τον άνηθο. Το σέλινο είναι εγγενές στην Ευρώπη και την Ασία και καλλιεργείται για τους μίσχους, τα φύλλα και τους σπόρους του.

Σέλινο: Διατροφική αξία

100 γραμμάρια ωμού σέλινου περιέχουν:

 • Θερμίδες: 16
 • Λίπη: 0,2 g
 • Υδατάνθρακες: 3 g
 • Πρωτεΐνες: 0,7 g
 • Φυτικές Ίνες: 1,6 g
 • Σάκχαρα: 1,3 g
 • Νάτριο: 80 mg

Σέλινο: Οφέλη

 1. Καταπολεμά τις αλλεργίες.
 2. Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα.
 3. Σταματά τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

1. Καταπολεμά τις αλλεργίες

Το αλλεργικό άσθμα και η ρινίτιδα είναι φλεγμονώδεις ασθένειες που επηρεάζουν τους αεραγωγούς του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μια μελέτη του 2017 διερεύνησε εάν η λουτεολίνη θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ποντίκια με αλλεργικά συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση λουτεολίνης στα ποντίκια 30 λεπτά πριν τα εκθέσουν σε ένα αλλεργιογόνο μείωσε σημαντικά τα επίπεδα φλεγμονής στους πνεύμονες και τις ρινικές διόδους τους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει ακόμη να κάνουν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν εάν η λουτεολίνη έχει παρόμοια αντιαλλεργικά αποτελέσματα στους ανθρώπους.

2. Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα

Μια μελέτη του 2015 διερεύνησε εάν η απιγενίνη θα μπορούσε να καταστείλει την αρθρίτιδα σε ποντίκια. Μετά τη θεραπεία με απιγενίνη, τα ζώα εμφάνισαν πιο περιορισμένη φλεγμονή των ιστών και καθυστερημένη εκδήλωση και σοβαρότητα της αρθρίτιδας σε σύγκριση με ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απιγενίνη δρα καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το κάνει αναχαιτίζοντας τις αιτίες που πυροδοτούν τη φλεγμονή.

3. Σταματά τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Η λουτεολίνη και η απιγενίνη μπορεί επίσης να προσφέρουν προστασία έναντι ορισμένων εγκεφαλικών ασθενειών. Μια παλαιότερη μελέτη του 2013 διερεύνησε εάν η λουτεολίνη θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει από τον νευροεκφυλισμό σε τρωκτικά με διαβητική εγκεφαλοπάθεια (DE). Το DE αναφέρεται σε ανωμαλίες του εγκεφάλου και μειωμένη γνωστική λειτουργία που μπορεί να επηρεάσει άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη, οι αρουραίοι που έλαβαν συνεχώς θεραπεία με λουτεολίνη παρουσίασαν μειωμένη βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτίωσαν τη μάθηση και τη μνήμη τους. Μια ανασκόπηση του 2015, εξέτασε την επίδραση διαφορετικών φυτικών χημικών ουσιών σε τρωκτικά με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απιγενίνη περιορίζει τη βλάβη σε διάφορες εγκεφαλικές διεργασίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και να επιβραδύνει πιθανώς την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ.

Πώς να το καταναλώσετε

Το σέλινο είναι ένα λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία πιάτων. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες, στιφάδο και χυμούς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ράβδος για ντιπ ή ι ωμό με φυστικοβούτυρο. Το σέλινο είναι σημαντική προσθήκη σε μία υγιεινή διατροφή.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

 • Άτομα με αλλεργία στο σέλινο: Οι αλλεργίες στο σέλινο είναι σχετικά συχνές, προκαλώντας αντιδράσεις που κυμαίνονται από ήπιες (φαγούρα, πρήξιμο) έως σοβαρές (αναφυλαξία).
 • Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή: Το σέλινο μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων όπως η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη.
Όλο Υγεία

Scroll to Top