Η αναπνοή ενός 23χρονου ράπερ μύριζε σαν καραμέλα αχλάδι – Τελικά, έπασχε από διαβήτη τύπου 1

αναπνοή διαβήτη τύπου 1

Αν και απόλυτα γυμνασμένος και σε φόρμα, χάρη στην αγάπη του για το ράγκμπι και τον αθλητισμό, ο 23χρονος τότε Duke Al Durham εμφάνισε ξαφνικά μια σειρά από προβλήματα υγείας το καλοκαίρι του 2017 που ξεκίνησαν από την αναπνοή του.

Το στόμα του ήταν συνεχώς στεγνό, διψούσε και κουραζόταν περισσότερο και εμφάνισε άφθες στο στόμα (μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη). Όμως ανησύχησε πραγματικά μόνο όταν η σύντροφός του τού επεσήμανε ότι είχε επίσης αναπτύξει ένα άλλο μάλλον περίεργο και ενοχλητικό σύμπτωμα -την κακοσμία του στόματος.

«Η σύντροφός μου μού έλεγε ότι η αναπνοή μου μύριζε πολύ έντονα σαν καραμέλα αχλάδι, μια γλυκιά μυρωδιά που ήταν πολύ ισχυρή και αισθητή», λέει ο Duke Al, ο οποίος είναι τώρα 29 ετών.

«Δεν είχα φάει ή πιει τίποτα που να μυρίζει έτσι. Ήταν λίγο μυστήριο, οπότε μπήκα αμέσως στο διαδίκτυο και το έψαξα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ράπερ από τη Νότια Ουαλία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Duke Al (@dukealdurham)

Ανακάλυψε ότι η αναπνοή που μυρίζει σαν καραμέλα αχλάδι είναι χαρακτηριστικό σημάδι του διαβήτη τύπου 1, μιας αυτοάνοσης διαταραχής που επηρεάζει περίπου 400.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τη ζάχαρη.

Από τι προκαλείται η μυρωδιά σαν καραμέλα αχλάδι στην αναπνοή

Η μυρωδιά προκαλείται από τη διαβητική κετοξέωση, μια σοβαρή κατάσταση όπου το σώμα, ανίκανο να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη για ενέργεια αρχίζει να καίει λίπος. Ως αποτέλεσμα, παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες, οι οποίες έχουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά της καραμέλας αχλαδιού, οι οποίες εκπέμπονται μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα.

Από την στιγμή που κάποιος αναπτύσσει διαβήτη τύπου 1, μπορεί να απέχει μόνο λίγες ώρες από ένα δυνητικά θανατηφόρο διαβητικό κώμα. Οπλισμένος με αυτές τις ανησυχητικές πληροφορίες, ο Duke Al πήγε κατευθείαν στον γιατρό του και έκανε αρκετές εξετάσεις αίματος που αποκάλυψαν ότι είχε διαβήτη τύπου 1.

Μια ένεση της ορμόνης ινσουλίνης επανέφερε τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα του στο φυσιολογικό και έκτοτε κάνει καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Duke Al (@dukealdurham)

«Εκείνη την εποχή, τα άλλα συμπτώματα, όπως η δίψα και η κόπωση, δεν τα θεωρούσα κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά όταν η κοπέλα μου μού είπε ότι η αναπνοή μου μύριζε έντονα σαν καραμέλα αχλάδι, ήταν τόσο ασυνήθιστο που με ώθησε να το ψάξω περαιτέρω. Και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα», λέει ο 23χρονος και καταλήγει:

«Η αναπνοή με μυρωδιά καραμέλας αχλαδιού είναι ένα ζωτικής σημασίας προειδοποιητικό σημάδι, αλλά είναι κάτι που συχνά παραβλέπεται. Εάν λοιπόν υπάρχει κάποιο σημάδι, πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια γιατί σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι επικίνδυνα υψηλά».

Ο Duke Al, ο οποίος ευαισθητοποιεί για τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 εκ μέρους της βρετανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τον διαβήτη, JDRF.

Άλλες μυρωδιές που μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Η κακή αναπνοή (ιατρικά γνωστή ως δυσοσμία του στόματος) επηρεάζει περίπου το 30% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους και έχει μια σειρά από πιθανές αιτίες, όπως οι πικάντικες ή με έντονη μυρωδιά τροφές, η ασθένεια των ούλων (που επιτρέπει στα βακτήρια να ευδοκιμούν στο στόμα), το κάπνισμα και η ρινική συμφόρηση.

Μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στην αυτοεκτίμηση, τις σχέσεις και την ευημερία —και για μερικούς, όπως ο Duke Al, είναι ένα πολύτιμο προειδοποιητικό σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Η αναπνοή που μυρίζει σαν ψάρι, για παράδειγμα (και ο ιδρώτας επίσης), μπορεί να είναι σημάδι κακής νεφρικής λειτουργίας. Η άσχημη μυρωδιά προέρχεται από μια χημική ουσία που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη, η οποία συσσωρεύεται όταν οι νεφροί αποτυγχάνουν να καθαρίσουν τα απόβλητα από την κυκλοφορία του αίματος.

Μια ξινή αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια κατάσταση όπου μια ελαττωματική βαλβίδα επιτρέπει στο στομαχικό οξύ να διαρρεύσει ξανά στον οισοφάγο.

Ένα γλυκό, ελαφρώς «μουχλιασμένο» άρωμα εμφανίζεται συχνά στην αναπνοή ασθενών που έχουν σοβαρή κίρρωση, ουλές στο ήπαρ που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

«Υπάρχουν πολλές αιτίες κακής αναπνοής, αλλά αν πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει πραγματικά να το ελέγξετε -αρχικά με έναν οδοντίατρο και μετά με έναν ΩΡΛ, καθώς μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης», λέει ο Adam Frosh, σύμβουλος ΩΡΛ χειρουργός στο The Lister Hospital στο Stevenage.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι συχνά διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια για την κακοσμία του στόματος λόγω αμηχανίας. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι το άτομο με κακοσμία που συνήθως το παρατηρεί αλλά οι γύρω του, επομένως η ανίχνευση του προβλήματος τείνει να βασίζεται στην ειλικρίνεια των γύρω σας», καταλήγει.

Όλο Υγεία

Scroll to Top